Rødkit: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m wiki, kat
Linje 1: Linje 1:
'''Rødkit''' er en betegnelse for en blanding af [[mikroorganisme]]r i form af [[gærsvamp|gær-]] og [[skimmelsvamp]]e, der smøres udenpå [[ost]]e, når disse er blevet vaskede og eventuelt saltede for derved at lave [[kitost]]e. Derved startes en [[modning]]sproces "udefra" (i tillæg til den indefra kommende modningsproces, som de i den lunede og evt. [[pasteurisering|pasteuriserede]] [[mælk]] irørte [[mælkesyrebakterie]]arter m.fl. sørger for).
{{wikify}}

{{QA-intro}}
Oste, som er behandlet med rødkit, kaldes rødkitoste. Det kan være faste [[skæreost]]e såvel som bløde [[skimmelost]]e. [[Munster]], [[Pont-l'Evêge]], [[Limbourger]] samt [[Taleggio]] er eksempler på rødoste, der behandles med blandinger af [[Candida (slægt)|candida]], [[debaryomyces]], [[geotrichum]] samt [[bakterie]]r af familien [[Brevibacterium]]. [[Brevibactrium linens]] og [[Brevibacterium casei]] er med til at give ostene den karakteristiske [[rød]]e farve.
"Rødkit" er i dag oftest anvendt som betegnelse for en blanding af mikroorganismer (ifa. gær- og skimmelsvampe), der smøres udenpå oste, når disse er blevet vaskede og evt. saltede. Derved startes en modningsproces "udefra" (i tillæg til den indefra kommende modningsproces, som de i den lunede og evt. pasteuriserede mælk irørte mælkesyrebakteriearter m.fl. sørger for).

Oste, som er behandlet med rødkit, kaldes rødkitoste. Det kan være faste skæreoste såvel som bløde skimmeloste.
==Historie==
Munster, pont-l'Evêge, limbourger, taleggio er eksempler på rødoste, der behandles med blandinger af Candida, Debaryomyces, Geotrichum samt bakterier af familien, Brevibacterium. Brevibactrium linens og Brevibacterium casei er med til at give ostene den karakteristiske røde farve.
I tidligere tider fik disse [[cellekultur|kultur]]er af mikroorganismer naturligt grobund uden på ostene, når de lå og modnedes.
Ostene vil helt uberørte blive overbegroede med [[mug]], hvilket man som i dag undgik ved at passe dem med afvasking i vand - evt. saltvand. Blanding af gærsvampe og Brevibacterium fik derved gode betingelser. Den masse, som disse udgjorde, kaldtes "ostekit" og var med til at give smag, farve og andre karakterer ved ostene.

For at bevare den på mejeriet opståede stamme af bakteriekultur, vaskede man først de ældste oste - dernæst de yngre i samme vand. Uheldigvis blev af og til også andre mikroorganismer videreført på samme måde - bl.a. listeriearter, hvoraf listeria monocytogenes kan give alvorlige [[infektion]]er hos [[menneske]]r - i værste fald dødbringende.


I tidligere tider fik disse kulturer af mikroorganismer naturligt grobund uden på ostene, når de lå og modnedes. Ostene vil
helt uberørte blive overbegroede med mug, hvilket man som i dag undgik ved at passe dem med afvasking i vand - evt. saltvand. Blanding af gærsvampe og Brevibacterium fik derved gode betingelser. Den masse, som disse udgjorde, kaldtes "ostekit" og var med til at give smag, farve og andre karakterer ved ostene.
For at bevare den på mejeriet opståede stamme af bakteriekultur, vaskede man først de ældste oste - dernæst de yngre i samme vand. Uheldigvis blev af og til også andre mikroorganismer videreført på samme måde - bl.a. listeriearter, hvoraf listeria monocytogenes kan give alvorlige infektioner hos mennesker - i værste fald dødbringende.
I dag anvender man derfor kontrolleret materiale - rødkit med kendte bakteriestammer, som påsmøres ostene.
I dag anvender man derfor kontrolleret materiale - rødkit med kendte bakteriestammer, som påsmøres ostene.


==Andet brug==
Betegnelsen "rød-kit" var tdl. anvendt for mønje el. mønie - især blymønje, blyperoxyd, giftigt, rustbeskyttende egenskab.
Betegnelsen "rød-kit" var tidligere anvendt for [[mønje]] el. mønie - især blymønje, blyperoxyd, giftigt, rustbeskyttende egenskab.


[[Kategori:Mikrobiologi]]
[[Kategori:Oste]]
[[Kategori:Oste]]

Versionen fra 17. dec. 2009, 13:38

Rødkit er en betegnelse for en blanding af mikroorganismer i form af gær- og skimmelsvampe, der smøres udenpå oste, når disse er blevet vaskede og eventuelt saltede for derved at lave kitoste. Derved startes en modningsproces "udefra" (i tillæg til den indefra kommende modningsproces, som de i den lunede og evt. pasteuriserede mælk irørte mælkesyrebakteriearter m.fl. sørger for).

Oste, som er behandlet med rødkit, kaldes rødkitoste. Det kan være faste skæreoste såvel som bløde skimmeloste. Munster, Pont-l'Evêge, Limbourger samt Taleggio er eksempler på rødoste, der behandles med blandinger af candida, debaryomyces, geotrichum samt bakterier af familien Brevibacterium. Brevibactrium linens og Brevibacterium casei er med til at give ostene den karakteristiske røde farve.

Historie

I tidligere tider fik disse kulturer af mikroorganismer naturligt grobund uden på ostene, når de lå og modnedes. Ostene vil helt uberørte blive overbegroede med mug, hvilket man som i dag undgik ved at passe dem med afvasking i vand - evt. saltvand. Blanding af gærsvampe og Brevibacterium fik derved gode betingelser. Den masse, som disse udgjorde, kaldtes "ostekit" og var med til at give smag, farve og andre karakterer ved ostene.

For at bevare den på mejeriet opståede stamme af bakteriekultur, vaskede man først de ældste oste - dernæst de yngre i samme vand. Uheldigvis blev af og til også andre mikroorganismer videreført på samme måde - bl.a. listeriearter, hvoraf listeria monocytogenes kan give alvorlige infektioner hos mennesker - i værste fald dødbringende.

I dag anvender man derfor kontrolleret materiale - rødkit med kendte bakteriestammer, som påsmøres ostene.

Andet brug

Betegnelsen "rød-kit" var tidligere anvendt for mønje el. mønie - især blymønje, blyperoxyd, giftigt, rustbeskyttende egenskab.