Als: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 18: Linje 18:
|folketal = 51.892 -
|folketal = 51.892 -
|folketal år = 2009
|folketal år = 2009
|befolkningstæthed = 178
|befolkningstæthed = 161
}}
}}
'''Als''' (tysk: ''Alsen'') er en ø beliggende øst for [[Jylland]] med et areal på 321 km², 165 km i omkreds. Øen afgrænses af [[Als Sund]], [[Als Fjord]], [[Lillebælt]] og [[Flensborg Fjord]]. Øen opdeles i [[Als Nørre Herred]] bestående af sognene Egen, Havnbjerg, [[Nordborg]], Oksbøl og Svenstrup. [[Als Sønder Herred]] med [[Augustenborg]] og [[Sydals]] med halvøen [[Kegnæs]]. Dertil kommer [[Sønderborg]] som er kommunebyen.
'''Als''' (tysk: ''Alsen'') er en ø beliggende øst for [[Jylland]] med et areal på 321 km², 165 km i omkreds. Øen afgrænses af [[Als Sund]], [[Als Fjord]], [[Lillebælt]] og [[Flensborg Fjord]]. Øen opdeles i [[Als Nørre Herred]] bestående af sognene Egen, Havnbjerg, [[Nordborg]], Oksbøl og Svenstrup. [[Als Sønder Herred]] med [[Augustenborg]] og [[Sydals]] med halvøen [[Kegnæs]]. Dertil kommer [[Sønderborg]] som er kommunebyen.

Versionen fra 17. dec. 2009, 17:35

For alternative betydninger, se Als (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Als)
Als
Sønderborg havn
Geografi
Sted Mellem Jylland og Fyn
Koordinater 54°59′N 09°55′Ø / 54.983°N 9.917°Ø / 54.983; 9.917
Areal 321 km²
Administration
Land Danmark
Kommune Sønderborg Kommune.
Største by Sønderborg (27.391 indb.)
Demografi
Folketal 51.892 - (2009)
Befolknings­tæthed 161/km²

Als (tysk: Alsen) er en ø beliggende øst for Jylland med et areal på 321 km², 165 km i omkreds. Øen afgrænses af Als Sund, Als Fjord, Lillebælt og Flensborg Fjord. Øen opdeles i Als Nørre Herred bestående af sognene Egen, Havnbjerg, Nordborg, Oksbøl og Svenstrup. Als Sønder Herred med Augustenborg og Sydals med halvøen Kegnæs. Dertil kommer Sønderborg som er kommunebyen. Sønderborg Kommune ligger i Region Syddanmark. Als har naturlig områdetilknytning på Jyllandssiden til Sundeved, Broagerland og Gråsten.

Øen er forbundet med Jylland med Kong Christian den X's Bro i Sønderborg (1930) og Alssundbroen (1981). Der er færge fra Ballebro til Hardeshøj, fra SøbyÆrø til Mommark og fra Bøjden til Fynshav.

Als er en frugtbar ø, i dag med intensiv svineavl. Øen var tidligere kendt for sine frugtplantager, hvoraf der endnu er nogle få i drift.

Vestkysten har mange indskæringer, Hørup Hav, Augustenborg Fjord (med øen Katholm) og Dyvig. På østkysten ligger langs med Lillebælt den 700 ha store Nørreskov. Nørreskoven ligger tæt på landsbyen Elstrup som indtil 1940'erne var en vigtigt by, da byen besad en af de store møller, hvor bønderne fik malet deres mel. Møllen er eftertiden blevet indrettet til cáfe og museum.

Øen er tæt befolket: 51.892 indbyggere (pr. 1. januar 2009), svarende til 161 indb. pr. kvm. Tidligere Nordborg Kommune med ca. 14.000 indbyggere er sæde for en række store virksomheder med Danmarks største industrivirksomhed Danfoss i spidsen. Danfoss har ca. 5.500 ansatte, Sauer-Danfoss ca. 1.300 ansatte, Linak knap 1.000 ansatte og Siemens Flow ca. 400.

Historie

Få steder i Danmark har man gjort så mange bopladsfund og fundet så mange stendysser på så lille et areal som på Als. De mange fund vidner om, at øen har været beboet fra ældre stenalder. Mange af stendysserne er fundet i skovene og flere kan stadig ses i Nørreskoven, bl.a. ved Blommeskobbel, hvor to landdysser og en runddysse står samlet på ét sted.

Af fund fra bronze- og jernalderen er mest kendt Hjortspringsbåden, som i dag befinder sig på Nationalmuseet. En fuld kopi af båden er af lokale blevet fremstillet med originale metoder fra den tid. Man har også blandt andet på Nordals fundet resterne af en et lig i en egekiste fra bronzealderen, samt nogle bronzeskåle, der også i dag kan findes på Nationalmuseet.

Fra Vikingetiden har man blandt andet ved Ketting fundet en mand, begravet med sin stridshest og sværd. Ved Augustenborg er fundet et befæstningsanlæg, kaldet Svenskeskanse, det er et voldanlæg, der i sin struktur minder om anlægget ved Hedeby. Man har i volden fundet forskellige brugsgenstande fra den tid.

I middelalderen var øen præget af en række herremænd, der beherskede hver deres egn fra lokale borge. Christian 3.'s søn, hertug Hans, fik øen som slesvigsk del-hertugdømme, og han købte adelen ud. Senere blev øen delt op i flere mindre del-hertugdømmer, der dog ikke i længden var levedygtige og derfor gik fallit. I 1700-tallet blev hertugen af Augustenborg øens dominerende person. Hertugdømmet blev inddraget af kronen efter augstenborgernes landsforræderi i 1848. Under nationalitetskampen fra 1848 til 1920 var øens befolkning afgjort dansk, og det gav sig også til kende ved afstemningen i 1920, hvor Als stemte sig hjem til Danmark med et stort flertal. Dog var byerne mere tyskprægede.

Augustenborg Slot

Efter 1920 har øen været præget af voksende industri. Især efter 1945, hvor Danfoss voksede til en international koncern. I dag ligger den nyåbnede oplevelsespark Danfoss Universe på øen.

Se også

Eksterne henvisninger

55°0′N 9°53′Ø / 55.000°N 9.883°Ø / 55.000; 9.883