Forskel mellem versioner af "Skjaldekunst"

Spring til navigation Spring til søgning
1.487 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
Ændrede beskrivelsen af Egill Skalla-Grímsson. Han var alt andet end freelancer, og freelancer er jo næppe dansk. Sine venner var han urokkeligt tro. Polerede også lidt dansk.
(Ændrede beskrivelsen af Egill Skalla-Grímsson. Han var alt andet end freelancer, og freelancer er jo næppe dansk. Sine venner var han urokkeligt tro. Polerede også lidt dansk.)
 
Vi ved ikke hvordan digtene blev fremført, men den stramme og regelbundne metrik lader antyde at der
kan have været tale om en kombination af sang og dans, i lighed med det der stadig findes på [[Færøerne]]<ref>Ifølge sagaerne har det vel nok kun drejet sig om recitation. Dans omtales ikke, men derimod utallige tilfælde når skjalden hævede sin røst og andre tav. Som [[Erik_Blodøkse|Eiríkr blóðøx]] sagde, da Egill havde reciteret Höfuðlausn: &#132;Bezta er kvæðið fram flutt ...&#147;, dvs. &#132;Digtet er blevet foredraget på den bedste måde ...&#147; og hermed mener kongen Egils stemme og foredragskunst &mdash; omstændighederne gør dans umulig.</ref>.
 
Mange vikingekonger havde [[skjald]]e tilknyttet deres [[hird]], og disse stod meget højt i anseelse. Deres funktion var at
 
Omsat til nutidige begreber kan man sige at hirdskjalden på en gang var historiker, mytolog, kulturambassadør,
krigsreporter, sprognævn og spin-doktorpropagandamester - hvilket jo forklarer lidt af hans høje position<ref>Spin-doktorensPropagandaens rolle begrænsedes dog af et faktum, som [[Snorri Sturluson]] nævner i sin fortale til [[Heimskringla]], nemlig at når skjalderne skulle lovsynge deres herre, så gjorde de det efter bedste evne, men fordi man kunne være sikker på, at en del af tilhørerkredsen havde oplevet den besungne begivenhed, så kunne skjalden ikke tillade sig at lyve. Hvis man overdriver eller opfinder bedrifter, &#132;så er det hån men ikke pris&#147; for at citere Snorri. De gamle havde en fin fornemmelse for om en lovsang var rimelig eller ej. Skjaldene kunne også bruge sin kunst til at tale konger til rette, se f.eks. [[Bersöglisvísur]] som [[Sighvatr Þórðarson]] brugte til at få sin herre, [[Magnus_den_Gode]] til at komme på blidere tanker med hensyn til sin regering. Det virkede. Sighvatr var den fødte diplomat.</ref>.
 
Digtene synes at have bredt sig blandt folk som en løbeild, og de bedste af dem blev husket ordret i mange generationer.
som er gået fra mund til mund i et århundrede eller mere, inden de blev nedskrevet af historieinteresserede islandske præster.
 
Blandt de mest berømte hirdskjalde var [[Thjodolf den Hvinverske]] og [[Eyvind Skaldaspillir|Eyvindr Skaldaspillir]], begge nordmænd. Med Eyvindr nåede den norske skjaldekunst sit højdepunkt og efter ham overtoges rollen af islændinge. Deres guldalder varede et par århundreder, men med norske bidrag var det forbi.<ref>Om danskere og svenskere har gjort sig gældende vides så godt som intet, men i det 11. århundrede var de nordiske sprog allerede i færd med at skilles. Men man ved dog, at danskerne forstod islændingerne, idet islandske skjalde kunne finde på at digte til danske kongers ære, og [[Saxo]] nævner islænginge blandt sine hjemmelsmænd.</ref>
Blandt de mest berømte hirdskjalde var [[Thjodolf den Hvinverske]] og [[Eyvind Skaldaspillir]].
 
EnDen kendtstørste freelancerblandt dem - der dog ikke kun levede af sin digtning, men af diverse handels- og plyndringstogter samt som høvding på Island - var vel nok [[Egil Skallagrimson|Egill Skalla-Grímson]]<ref>Egill var en af sin tids stormænd på Island. I en noget skærende kontrast til hans eventyr i udlandet, beskrives han som ret fredelig, i hvert fald i voksen alder, når han var hjemme og bilagde strider ad lovens vej.</ref>.
 
Guder for skjaldskab var [[Brage|Bragi]] og [[Odin (guddom)|Óðinn]]<ref>Den teori er blevet foreslået, at guden Bragi faktisk er den norske skjald Bragi Boddason, som digtede de ældste kendte dróttkvætt-strofer og så er blevet deificeret. Måske usandsynligt, men ''bragr'' betyder netop ''digt'', navnet Bragi er i samme slægt, og man regner med at mennesket Bragi Boddason er en historisk person.</ref>.
Guder for skjaldskab var [[Brage]] og [[Odin (guddom)|Odin]].
 
== Noter ==

Navigationsmenu