Forskel mellem versioner af "Peto, Brassey and Betts"

Spring til navigation Spring til søgning
1.589 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
mere historie
(tilføjelser om strækninger i slesvig)
(mere historie)
'''Peto, Brassey and Betts''', engelsk entreprenørfirma som i [[Danmark]] byggede de første jernbanestrækninger i [[Jylland]].
 
Aktiviteterne i Danmark blev varetaget af [[Morton Peto]] der kom med en række forslag og initiativer til bygning af jernbane i Jylland og Hertugdømmerne.
 
I 1866 standsende Morton Peto og Edward Betts betalingerne og de sidste danske aktiviteter blev finansieret og udført af [[Thomas Brassey]].
 
== Aktiviteter i Danmark ==
 
Firmaet fik i februar 1859 [[koncession]] på bygning af en jernbane fra Århus til Struer og Randers via Langå. Byggearbejdet gik igang i efteråret 1859 og første strækning til Randers blev åbnet i 1862. Grundlaget for bygning blev ændret i 1860, hvor staten indgik en ny aftale med konsortiet den 18. december 1860, hvor staten overtager strækningerne som konsortiet har koncession på og imod at de bygger flere strækninger i Jylland og på Fyn. Det bliver stadfæstet i lov af 10. marts 1861.
 
Firmaet byggede følgende strækninger i [[Jylland]]:
* [[Randers-Aalborg Jernbane|Randers-Aalborg]], åbnet den 18. september 1869.
 
Derudover stifter konsortiet [[Det danske Jernbane Driftsselskab]], som dog allerede den 1. september 1867 blev overtaget af staten, der overførte aktiviteterne til de [[Jysk-Fyenske Jernbaner]] - forgængen til [[DSB]].
I [[hertugdømmet Slesvig]] byggede firmaet strækningen [[Flensborg]] til [[Tønning (Slesvig)|Tønning]], som åbnede i [[1859]] og stærkning fra denne bane fra [[Flensborg]] via [[Padborg]] til grænsen ved [[Farris]] som pga. krigen blev åbnet i dele fra [[1864]] til [[1866]] og sidebanerne til [[Haderslev]], [[Aabenraa]] og [[Tønder-Tinglev Jernbane|Tønder]].
 
== Aktiviteter i Slesvig ==
 
I [[hertugdømmet Slesvig]] byggede firmaet strækningen [[Flensborg]] til [[Tønning (Slesvig)|Tønning]] med en sidebane til [[Rendsborg]], som åbnede i [[1859]] og stærkningen koncession fra denneden 27. maj 1852. Den 1. maj 1862 fik de koncession på bygning og drift for banebanen fra [[Flensborg]] via [[Padborg]] til grænsen ved [[Farris]] som pga. krigen blev åbnet i dele fra [[1864]] til [[1866]] og sidebanerne til [[Haderslev]], [[Aabenraa]] og [[Tønder-Tinglev Jernbane|Tønder]]. I 1865 blev strækningerne i hertugdømmet Slesvig solgt til bankierkonsortiet Erlanger og Söhne hvor driftaktiviterne blev overført til selskabet "Schleswigsche Eisenbahn Gesellschaft", mens entreprenørkonsortiet afsluttede bygningen af strækningerne 1869. I 1870 bliver "Schleswigsche Eisenbahn Gesellschaft" indlemmet i [[Altona-Kieler Eisenbahn-Gesellschaft|Kiel-Altona selskabet]].
== Se også ==

Navigationsmenu