Broderskab: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 29: Linje 29:


==Eksterne henvisninger==
==Eksterne henvisninger==
* [http://www.storlogen-af-danmark.dk/ Storlogen af Danmark AF & AM]
* [http://www.ddfo.dk Den Danske Frimurerorden]
* [http://www.ddfo.dk/ Den Danske Frimurerorden]
* [http://www.storlogen-af-danmark.dk Storlogen af Danmark AF & AM]
* [http://www.ddfl.dk/ Det Danske Frimurerlaug]
* [http://www.ddfl.dk Det Danske Frimurerlaug]
* [http://www.oddfellow.dk/ Odd Fellow Ordenen]
* [http://www.oddfellow.dk Odd Fellow Ordenen]
* [http://www.tutorordenen.dk/ Tutor Ordenen]
* [http://www.tutorordenen.dk Tutor Ordenen]
* [http://www.serapions-ordenen.dk/ Serapions Ordenen]
* [http://www.serapions-ordenen.dk Serapions Ordenen]
* [http://www.tempelridderne.dk/ Tempel Ridder Ordenen]
* [http://www.tempelridderne.dk Tempel Ridder Ordenen]
* [http://www.druideorden.dk/ Den Danske Druideorden (Den Forenede Gamle Druideorden)]
* [http://www.druideorden.dk Den Danske Druideorden (Den Forenede Gamle Druideorden)]


*Vejviser: [http://dmoz.org/World/Dansk/Samfund/Foreninger_og_organisationer/Loger/ Loger]
*Vejviser: [http://dmoz.org/World/Dansk/Samfund/Foreninger_og_organisationer/Loger/ Loger]



[[Kategori:Loger]]
[[Kategori:Loger]]

Versionen fra 10. jan. 2010, 19:53

Broderskab er dels selve det at være brødre (søskende af hankøn), dels en betegnelse for et selskab, hvis medlemmer beskriver hinanden som brødre. Sådanne broderskaber kendes også som ordener og loger. Denne artikel beskriver disse selvvalgte broderskaber.

Værdigrundlag

De fleste store ordener i Danmark (Den Danske Frimurerorden, Odd Fellow, Johanniter m.fl.) bekender sig til et kristent værdigrundlag. Andre ordener, har et hovedsagelig humanitært sigte. Endelig findes der en kategori af mindre ordener, med mere specifikke formål, af hovedsagelig esoterisk karakter (Tutor, Rosenkors, Druide mfl.). Ud over de her nævnte regulære ordener eksisterer der en del store og små organisationer (selskaber), der måske i offentligheden opfattes som ordener, men ikke har ordensvæsenets hierarkiske opbygning (Lions, Rotary, Round Table m.fl.).

Optagelse

Afhængig af ordenens konstitution, optages nye medlemmer (brødre) på forskellige vilkår. Nogle ordner indlemmer kun brødre fra bestemte samfundslag, via anbefaling fra eksisterende brødre. Sådanne selskaber kan betegnes som lukkede. Andre ordener rekrutterer mere bredt, og indlemmer nye brødre både via anbefaling, og ved uopfordret henvendelse. I visse ordener optages kun mænd, men i de fleste kan både mænd og kvinder optages, dog typisk i hver sin loge.

Fælles for alle ordener er, at nye ansøgere skal gennem en godkendelsesproces (prøvelse), hvorigennem aspiranten godtgør sin værdighed til optagelse. Endvidere fordrer optagelse, at man godkendes (typisk enstemmigt) af de øvrige brødre. Nye brødre indlemmes i hierarkiets nederste lag og har herefter mulighed for at gøre sig værdige til ophøjelser i ordenens øvre grader. Betingelserne for ophøjelse varierer meget fra orden til orden, men de højeste grader er altid forbeholdt medlemmer med mange års anciennitet og særlig dedikation for ordenen. Antallet af grader varierer meget fra orden til orden. Typisk er der 3, 4, 6, 7, 10, 12 eller 33 grader.

Hemmelighedskræmmeri

Opfattelsen af, at ordensvæsnet beskæftiger sig med hemmelige ting og sager bunder i, at man ikke ønsker at offentliggøre hvad der foregår bag lukkede døre. I den henseende afviger aktiviteterne i en orden ikke fra det man f.eks. finder i et politisk parti, i en fagforening eller i bestyrelsen for et privat selskab i erhvervslivet. Her ønsker man heller ikke nødvendigvis, at enhver forhandling kommer til offentlighedens kendskab. Ikke fordi der som sådan foregår noget hemmeligt (lyssky), men fordi de emner der behandles bag lukkede døre ikke kommer andre end de tilstedeværende ved. Visse ordener inden for bl.a. frimureriet har til tider været udsat for stor offentlig interesse, hvorunder der er opstået en del myter om, hvad der egentlig foregår under møderne. Under intenst pres er man gået med til at løfte sløret lidt herfor, og har derved manet de værste misforståelser i jorden.

Størrelse

I Danmark har Den Danske Frimurerorden, Det Danske Frimurerlaug og Odd Fellow langt de største loger, med afdelinger (kapitler) i flere af de større byer, og et samlet medlemstal på et par tusinde. De mindste ordener har kun loger i en enkelt by, og et typisk medlemstal på 50-100.

Eksterne henvisninger