Forskel mellem versioner af "Heraklios den yngre (østromersk kejser)"

Spring til navigation Spring til søgning
m
+"andre sprog" +nutid til datid
m (+"andre sprog" +nutid til datid)
|billedtekst = Heraklios 1, skitse af statue.
|fødselsdag = [[ ca. 575]]
|fødested = Kappadonien[[Kappadokien]] i lille asien[[Lilleasien]].
|død = [[641]]
|dødssted = Konstantinopel.
|titel = Kejser (Øst romersk).
|berømtfor = HjemførerHjemførte det sande kors til Jerusalem.
|ægtefælle = Eudokia af 1. ægteskab, Martina af 2. ægteskab (egen niece).
|børn = 2 børn af 1. ægteskab, 10 børn af 2. ægteskab.
|Efterfølger = Konstantin III
}}
[[Fil:Heraclius_mule_612173.jpg‎|thumb|213px|En solidus (slået mellem 625-626) visende Heraklios 1, og hans søn (den senere Konstantin III)]]
 
'''Heraklios 1''' (eller Herakleios, Heraclius, Heraklios den yngre), (ca. 575-641) var faderens (Heraklios den ældre) medregent i [[Kartago]]. Sønnen bliverblev sendt til [[Konstantinopel]] for at fordrive tronraneren [[Fokas]] (547-610), da faderen følerfølte sig for gammel til at sætte sig i spidsen for en revolte. Familien Heraklios var sandsynligvis af [[Armenien|Armenskarmensk]] afstamning fra [[Kappadokien]] i det centrale lille asien[[Lilleasien]]. GrundetPå grund af Fokas tyranniske styre lykkeslykkedes det Heraklios den yngre forholdsvist let at indtage Konstantinopel og lade sig krone i 610 som Heraklios 1kejser.
 
Nomadefolket [[Avarerne]] havde invaderet [[Balkan]], og truede Konstantinopel fra nord og vest. Hertil kom Heraklios 1 største udfordring: [[persien|Perserriget]] under kong [[Khusru II]].
Perserne bredte sig støt ind i det østromerske rige, og ved [[Antioch]] liderled byzantinerne et nederlag til den persiske general [[Shahrbaraz]]. Psykologisk ervar tabet af det sande kors i 614 værst. Omkring 618-619 overvejerovervejede Heraklios 1 at flytte sin hovedstad til Khartago, men bliverblev beroliget af Patriarkenpatriarken Sergius og sine høje mure i Konstantinopel. En fred bliverblev sluttet, men der skalskulle svares tribut til Avarerne.
 
I 622 harhavde øst-romerne oprustet bl.a. via store subsidier fra kirken, og ervar klar til at flytte kampen til perserne. Heraklios 1 bryderbrød en næsten 200 -årig tradition for [[byzantinske]] [[kejser]]e da han selv påtagerpåtog sig feltherre rollenfeltherrerollen. I de næste 8otte år føresførtes krig mod perserne, og han kommerkom meget tæt på deres hovedstad: [[Ctesiphon]].
 
Kejseren måtte dog i al hast tage til Konstantinopel i 626 da Avarerne igen truertruede. Med logistisk snilde og sømandsmæssigt geni lykkeslykkedes det Heraklios 1 at tilføje en enorm Avarisk hær (80.000 mand) og Shahrbaraz’s styrker, et stort nederlag ved Konstantinopel.
 
Heraklios 1 vindervandt slagene i perserriget bl.a. grundetpå grund af en ny alliance med de [[kaukasus|kaukasiske]] [[tyrkiet|tyrkere]]. Kejseren fårfik også Shahrbaraz, persernes dygtigste general, til at forholde sig neutral da romersk falsk propaganda viserviste at den persiske kong Khusru II vilville henrette denne. Summarum på det persiske felttog ervar at Khusru II bliverblev kuppet af [[Kavad-Shiroe II]], der underliggerunderlagde sig byzantinerne som vasal, og at det sande kors vendervendte tilbage til [[Jerusalem]] i 630.
 
På den indenrigspolitiske front ervar Heraklios 1 med til at gøre [[græsk]] rigssprog for det østromerske kejserdømme. Herskeren prøverprøvede desuden forgæves med monothelismen at samle de forskellige kristne retninger.
 
På sine gamle dage tagertog Heraklios 1 ikke i felten mere grundetpå grund af sygdom, og i slaget ved [[Yarmuk]] omkring nuværende [[Palæstina]] (636) bliverblev en stor østromersk hær slået af arabiske / muhamedanskemuslimske styrker. Efterfølgende indtagerindtog araberne meget af det østromerske imperium herunder [[Egypten]] og [[Levanten]]. Heraklios 1 dør i 641.
 
Heraklios 1 står som en af de store romerske kejsere, og en stor hærfører. Theme -ordningen, som er et militærdistrikt med indfødte tropper styret af en [[strategi|strateg]], har længe været tilskrevet Heraklios 1. Nyere forskning peger dog på 660’erne, selvom Heraklios 1 har været med til at så frøet hertil. I den vest europæiske middelalder ses Heraklios 1 som den første korstogsfarer.
 
==Se også==
* [[Senantikken]] – [[Antikkens slutning]]
 
==Tidslinje==
* 575 Heraklios den yngre født ca.
* 608 Heraklios den yngre statholder (med sin far) i Karthago.
* 610 Fokas (547-610) styrtes af Heraklios den yngre som krones Heraklios 1.
* 612 Gift med Martina (2. ægteskab)
* 613 Heraklios besejret af Persere ved Antioch.
 
[[Kategori:Personer i antikken]]
[[Kategori:Senantikken]]
 
[[an:Eraclio]]
[[ar:هرقل]]
[[bg:Ираклий]]
[[ca:Heracli]]
[[cs:Herakleios]]
[[cy:Heraclius]]
[[de:Herakleios]]
[[el:Ηράκλειος]]
[[en:Heraclius]]
[[eo:Heraklio]]
[[es:Heraclio]]
[[et:Herakleios I]]
[[eu:Heraklio]]
[[fa:هراکلیوس]]
[[fi:Herakleios]]
[[fr:Héraclius]]
[[gd:Haracleas]]
[[gl:Heraclio]]
[[he:הרקליוס, קיסר האימפריה הביזנטית]]
[[hr:Heraklije]]
[[hu:Hérakleiosz bizánci császár]]
[[it:Eraclio I di Bisanzio]]
[[ja:ヘラクレイオス]]
[[ko:헤라클리우스]]
[[ku:Herakliyo]]
[[la:Heraclius]]
[[lt:Heraklėjas]]
[[mk:Ираклиј I]]
[[nds:Herakleios]]
[[nl:Herakleios]]
[[no:Herakleios]]
[[pl:Herakliusz (cesarz bizantyjski)]]
[[pt:Heráclio]]
[[ro:Heraclius I]]
[[ru:Ираклий I (византийский император)]]
[[sh:Heraklije]]
[[sk:Herakleios]]
[[sr:Ираклије]]
[[sv:Herakleios]]
[[th:จักรพรรดิเฮราคลิอัส]]
[[tl:Heraclius]]
[[tr:Herakleios]]
[[uk:Іраклій]]
[[vi:Heraclius]]
[[zh:希拉克略]]
14.384

redigeringer

Navigationsmenu