Brevis Historia Regum Dacie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Ensretter kildehenvisninger
Rmir2 (diskussion | bidrag)
stilret
Linje 12: Linje 12:


[[Kategori:Krøniker fra Danmark]]
[[Kategori:Krøniker fra Danmark]]
[[Kategori:Danmarks historie]]
[[Kategori:Vikingetid]]
[[Kategori:Vikingetid]]
[[Kategori:Nordisk middelalder]]
[[Kategori:Nordisk middelalder]]

Versionen fra 16. jan. 2010, 09:23

Brevis Historia Regum Dacie (dansk: "Kortfattet Historie om Danernes Konger") af den danske historieskriver Sven Aggesen er den tidligst kendte Danmarkskrønike nedskrevet af en navngiven forfatter. Aggesens værk er nedskrevet i 1186-87, og den anonyme Roskildekrønike (Chronicon Roskildense) fra omkring 1140 er dermed ældre. Derimod er handlingsforløbet i Aggesens beskrivelse samtidig med Saxos "Gesta Danorum" (også kendt som "Saxos Danmarkshistorie"), omend Saxos mere omfattende værk først udkom senere.

Krønikens forfatter Sven Aggesen var i tjeneste hos de danske konger Valdemar den Store og hans efterfølger Knud 6.. Herunder deltog Aggesen i vendertogterne i 1184 og 1185. Han angiver selv at han med sine skrifter ville medvirke til at hindre, at vore forfædres - og herunder de danske kongers og stormænds bedrifter - blev glemt. Derfor skrev han sin Danmarkskrønike "Brevis historia regum Dacie", der omfatter danmarkshistorien fra omkring år 300 til 1185.

Krøniken er baseret på folkesagn og mundtlige overleveringer kombineret med forfatterens egne oplevelser og erindringer. Fremstillingen er præget af et tydeligt dansk nationalt synspunkt og er samtidig markant anti-tysk.

Se også

Eksterne henvisninger