Forskel mellem versioner af "Jagerfly"

Spring til navigation Spring til søgning
265 bytes fjernet ,  for 11 år siden
F-117 var en jagerbomber, sjældent med radar i halen, stealth forklaret i linket.
(F-117 var en jagerbomber, sjældent med radar i halen, stealth forklaret i linket.)
Efterhånden som flyene blev mere og mere avancerede og dermed dyrere i både fremstilling og drift, fandt verdens militære styrker en fordel i at lade de enkelte flytyper udføre flere forskellige opgaver. Disse går under betegnelsen '''''multi role aircraft''''', og kan for eksempel være et fly, der er udstyret med luft-til-luft-missiler til at kæmpe sig vej gennem fjendens forsvar, alt imens et andet af samme type flyver ind og enten ødelægger mål på landjorden eller tager billeder til brug for kommandostaben. Senest er '''''swing-role''''' flyene kommet i brug, hvor det enkelte fly kan udføre forskellige opgaver under den samme mission og altså ikke først skal lande og have udskiftet våben og andet udstyr.
 
Femtegenerations jetjagere såsom [[F-22 Raptor]] og [[F-35 Lightning II|F-35 Joint Strike Fighter]] er [[Stealth-teknologi|stealth fly]]. De er næsten helt usynlige for radarer.
Der findes også stealth fly, såsom F-22 eller F-117. De er næsten helt usynlige for radare. De har et meget specielt design der kaster radarstrålerne væk så de ikke når tilbage til radaren. Stealth fly bruger en speciel maling eller lak der absorbere radarstrålerne yderligere. Stealth fly har også en stor skræmmefaktor fordi man frygter det man ikke kan se. Fx hvis man bliver skudt ned bagfra uden at man kan se hvem der gjorde det.
 
{{Commonscat|Fighter aircraft}}

Navigationsmenu