Østerby (ved Egernførde): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Navigationsboks {{Byer i Kreis Rendsborg-Egernførde}}
No edit summary
Linje 24: Linje 24:
|Partei = CDU
|Partei = CDU
}}
}}
'''Østerby''' (dansk) eller '''Osterby''' (tysk) er er en landsby og kommune i [[Rendsborg-Egernførde|Rendsborg-Egernførde kreds]] i delstaten [[Slesvig-Holsten]]. Byen ligger cirka 6 kilometer vest for [[Egernførde]] i [[Hytten Bjerge]] i [[Sydslesvig]]. Østerby blev første gang nævnt 1528 som ''Osterbuj''. Byen befandt sig i middelalderen ved den østlige kant af den store grænseskov mellem [[Danskere|danskerne]] og [[Saksere|sakserne]] (stednavnet [[Jernved (Slesvig)|Jernved]] minder stadig om dette skovområde). Østerbys byvåben viser en såkaldt sveberknude.


'''Østerby''' (dansk) eller '''Osterby''' (tysk) er er en landsby og kommune i [[Rendsborg-Egernførde|Rendsborg-Egernførde kreds]] i delstaten [[Slesvig-Holsten]]. Byen ligger cirka 6 kilometer vest for [[Egernførde]] i [[Hytten Bjerge]] i [[Sydslesvig]]. Østerby blev første gang nævnt 1528 som ''Osterbuj''. Byen befandt sig i middelalderen ved den østlige kant den store grænseskov mellem [[Danskere|danskerne]] og [[Saksere|sakserne]] ([[Jernved]]). Østerbys byvåben viser en såkaldt sveberknude.


Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Hytten Bjerge kommunefællesskab (Amt Hüttener Berge).
Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Hytten Bjerge kommunefællesskab (Amt Hüttener Berge).

Versionen fra 18. jan. 2010, 23:18

Østerby
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Østerby
Coat of arms of Østerby
Østerby (ved Egernførde) ligger i Tyskland
Østerby (ved Egernførde)
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Rendsborg-Egernførde
Amt Hytten Bjerge
Borgmester Robert Ott (CDU)
Statistiske data
Areal 9,84 km²
Højde 18 m
Indbyggere 954  (31/12/2006)
 - Tæthed 97 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade RD
Postnr. 24367
Tlf.-forvalg 04351, 04353
Hjemmeside www.amt-huettener-
berge.de
Beliggenhed af kommune Østerby i Landkreis Rendsborg-Egernførde
Kort
Kort

Østerby (dansk) eller Osterby (tysk) er er en landsby og kommune i Rendsborg-Egernførde kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger cirka 6 kilometer vest for Egernførde i Hytten Bjerge i Sydslesvig. Østerby blev første gang nævnt 1528 som Osterbuj. Byen befandt sig i middelalderen ved den østlige kant af den store grænseskov mellem danskerne og sakserne (stednavnet Jernved minder stadig om dette skovområde). Østerbys byvåben viser en såkaldt sveberknude.

Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Hytten Bjerge kommunefællesskab (Amt Hüttener Berge).

Østerbymanden

Østerbymanden med sveberknuden

I maj 1948 fandt to brødre fra Østerby, der gravede tørv i en mose lige ud for byen, 70 cm under mosens overflade et afhuggede hoved, som blev senere kendt som Østerbymanden (Mann von Osterby). Kraniet var indsvøbt i rådyrskind og havde mærker efter et (sandsynligvis) bedøvende slag i hovedet. Håret var flettet og samlet til en såkaldt sveberknude på siden af hovedet (opkaldt efter den vestgermansk folkestamme sveberne). Allerede i 98 e. Kr. skrev den romerske historiker Tacitus i hans etnografisk værk Germania, at germanske mænd bandt deres hår i denne frisure.

Moseligets dødstidspunkt blev ved hjælp af kulstof 14-datering dateret til årene 75 til 130 e.Kr. Der findes flere moselig fra jernalderen, som blev halshugget og sænket i en mose som for eksempel Pigen fra Roum Mose. Østerbymanden er nu udstillet på arkæologisk museum på Gottorp Slot i Slesvig by.

Eksterne henvisninger