Idealtype: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 51: Linje 51:
*Just, Steen (2000): Statistiketik, Samfundslitteratur.
*Just, Steen (2000): Statistiketik, Samfundslitteratur.
* Weber, Max (1904): Den protestantiske etik og kapitalismens ånd (Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus)
* Weber, Max (1904): Den protestantiske etik og kapitalismens ånd (Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus)
* Bourdieu, Pierre (2004): Af praktiske grunde, Hans Reitzels forlag, Kbh.
* Bourdieu, Pierre (1995): Distinktionen - en sociologisk kritik af dømmekraft, Det lille Forlag, Frederiksberg
* Bourdieu, Pierre & Wacquant Loïc J.D. (2002): Refleksiv sociologi, Hans Reitzels Forlag, Kbh





Versionen fra 22. jan. 2010, 11:21

Idealtype er et begreb, der anvendes til at beskrive karakteristika og elementer ved et givet fænomen. Det forventes ikke, at en idealtype fuldstændig beskriver ethvert tilfælde af en given sag, formålet er snarere at understrege visse elementer, der er til fælles for de fleste tilfælde af fænomenet.

Oprindelse

Begrebet idealtype stammer fra Max Weber, og anvendes indenfor samfundsvidenskaberne til at forstå fænomener. Idealtyper bruges som et værktøj til at systematisere og klassificere handlinger indenfor forskellige hovedgrupper. Max Weber anvendte selv begrebet til at beskrive elementer i kapitalismen, i bureaukratiet, ved protestantisme og meget andet.

Bureaukratiet som eksempel

Max Weber analyserede sig frem til, at organisationer har to indbyggede dilemmaer: Det ene er, hvilken grad af styring, organisationen er præget af, det andet er, hvilken grad af støtte, ledelsen giver den enkelte medarbejder. Idealtypisk er der således 4 positioner:

Grad af støtte Grad af styring
høj lav
lav høj

Kombinationen høj styring/lav støtte er betegnende for den autoritære organisation. Kombination høj styring/høj støtte er betegnede for den guidende organisation. Kombinationen lav styring/ høj støtte er betegnede for den støttende organisation. Kombinationen lav/styring/lav støtte er betegende for den delegerende organisation [1]

Alle idealtyper kan imidlertid udartede sig i negativ retning, således at den første type fx. kan udvikle sig til det "dybforsne bureaukrati" og den fjerde type til "virksomheden uden ledelse".

Idealtype beskriver altså ikke noget perfekt eller noget tilstræbelsesværdigt, men beskriver et forsimplet billede af observeret menneskelig adfærd.

Idealtype og habitus

Pierre Bourdieu har, med inspiration fra bl.a. Weber, udviklet et omfattende begrebsapparat, hvor bl.a. begrebet habitus indgår. Habitus er skemata i hovedet på mennesket, som inddeler og kategoriserer verden. Habitus skabes på baggrund af erfaring og er tæt forbundet med kapitalformer, som fx kulturel og økonomisk kapital. Med Bourdieus habitus begreb gøres det muligt at se hvordan grupper af individer anskuer og opdeler verdenen. Der er dog ikke tale om klassetænkning i marxistisk forstand, idet klasserne ikke eksisterer udover på papiret. Der er således visse ligheder mellem Pierre Bourdieus habitus begreb og Webers idealtype idet begge begreber afdækker observeret menneskelig adfærd.

Et dansk eksempel

Sociologen Henrik Dahl har i sine livsstilsanalyser anvendt 4 idealtyper. Han inddeler disse i fire segmenter[2] Disse benyttes af ACNielsen i deres analyser af livsstilsforskelle. [3]

At skabe idealtyper er altså en måde at undgå dels at beskæftige sig med en meget overordnet, abstrakt idé, dels at undgå udelukkende at kunne beskæftige sig med et enkelt, historisk eksempel. Ved at skabe idealtyper mente Max Weber, at man blev i stand til at systematisere og anvende viden fra et større område. For at forstå observerede handlinger skaber alle mennesker idealtyper, f.eks. om personer ("Hun gør altid sådan noget") eller om nationaliteter ("Det er typisk tysk"). Menneskelige handlinger er komplekse, og for at kunne forstå individers og gruppers adfærd mente Max Weber, at det var nødvendigt at forsimple den fundne adfærd for derefter at kunne forstå den.


Noter

  1. ^ En kortfattet og præcis introduktion til disse begreber findes i Just, Steen (2000) Statistiketik, Samfundslitteratur.
  2. ^ .Hvis Din Nabo Var en Bil, Akademisk Forlag (1997).
  3. ^ AC Nielsen: Minerva Snap Shot 2005

Litteratur

  • Dahl, Henrik (1997): Hvis Din Nabo Var en Bil, Akademisk Forlag
  • Just, Steen (2000): Statistiketik, Samfundslitteratur.
  • Weber, Max (1904): Den protestantiske etik og kapitalismens ånd (Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus)
  • Bourdieu, Pierre (2004): Af praktiske grunde, Hans Reitzels forlag, Kbh.
  • Bourdieu, Pierre (1995): Distinktionen - en sociologisk kritik af dømmekraft, Det lille Forlag, Frederiksberg
  • Bourdieu, Pierre & Wacquant Loïc J.D. (2002): Refleksiv sociologi, Hans Reitzels Forlag, Kbh