Strålesyge: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
wiki
lidt mere fra norsk wikipedia
Linje 1: Linje 1:
'''Strålingssyge''' er en [[sygdom]] der kan opstå hvis man bliver udsat for små eller store mængder [[stråling]] fra bla. [[radioaktiv]]t affald, [[atomvåben]] og lignende. I større doser kan det være dødeligt og man har forhøjet mulighed for at udvikle [[kræft]].
'''Strålingssyge''' er en [[sygdom]] der kan opstå hvis man bliver udsat for små eller store mængder [[ioniserende stråling]] (højere enn 1000 milli[[sievert|Sv]]) fra f. eks. [[kernekraft]]ulykker [[radioaktiv]]t affald efter [[atomvåben]] og lignende.

[[Symptom]]erne skyldes en massiv ødelæggelse af [[celle]]r, og de [[organ]]er som har mange celler under [[Celledeling|deling]] rammes hårdest.

Det første symptomer er [[kvalme]], inden for få timer. Så opstår [[diaré]] på grund af at [[tarm]][[slimhinde]]n er skadet. Den virkelig farlige del af strålingssygen tager flere uger at udvikle, på grund af at cellerne i [[knoglemarv]]en, som er oprindelsen til de [[Røde blodlegemer|røde]] og [[hvide blodlegemer]], er blevet ødelagt. Ubehandlet kan strålingssyge medføre døden.

{{Link FA|fr}}

[[ar:متلازمة الإشعاع الحادة]]
[[bg:Остра лъчева болест]]
[[cs:Akutní radiační syndrom]]
[[de:Strahlenkrankheit]]
[[en:Radiation poisoning]]
[[es:Envenenamiento por radiación]]
[[fr:Syndrome d'irradiation aiguë]]
[[ko:피폭]]
[[it:Avvelenamento da radiazione]]
[[hu:Sugárfertőzés]]
[[nl:Stralingsziekte]]
[[ja:被曝]]
[[pl:Choroba popromienna]]
[[pt:Envenenamento radioativo]]
[[ru:Лучевая болезнь]]
[[simple:Radiation poisoning]]
[[sr:Тровање радијацијом]]
[[fi:Säteilysairaus]]
[[sv:Strålsjuka]]
[[uk:Променева хвороба]]

[[Kategori:Sygdomme]]
[[Kategori:Sygdomme]]

Versionen fra 24. jan. 2010, 12:22

Strålingssyge er en sygdom der kan opstå hvis man bliver udsat for små eller store mængder ioniserende stråling (højere enn 1000 milliSv) fra f. eks. kernekraftulykker radioaktivt affald efter atomvåben og lignende.

Symptomerne skyldes en massiv ødelæggelse af celler, og de organer som har mange celler under deling rammes hårdest.

Det første symptomer er kvalme, inden for få timer. Så opstår diaré på grund af at tarmslimhinden er skadet. Den virkelig farlige del af strålingssygen tager flere uger at udvikle, på grund af at cellerne i knoglemarven, som er oprindelsen til de røde og hvide blodlegemer, er blevet ødelagt. Ubehandlet kan strålingssyge medføre døden.

Skabelon:Link FA