Vedvarende energi på Ærø: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 24: Linje 24:
*[http://www.aeroe-varme.dk/ Ærøskøbing fjernvarme]
*[http://www.aeroe-varme.dk/ Ærøskøbing fjernvarme]
*[http://www.aeroe-varme.dk/ Lokalt solenergi firma]
*[http://www.aeroe-varme.dk/ Lokalt solenergi firma]
*http://ec.europa.eu/energy/idae_site/deploy/prj002/prj002_1.html Ærø-A Renewable Energy Island
*[http://ec.europa.eu/energy/idae_site/deploy/prj002/prj002_1.html Ærø-A Renewable Energy Island]


[[Kategori:Vedvarende energi]]
[[Kategori:Vedvarende energi]]

Versionen fra 28. jan. 2010, 01:17

Marstals solvarmeanlæg

Vedvarende energi på Ærø. Lokalbefolkningen på Ærø har siden starten af 80’erne arbejdet for at gøre øen selvforsynende med vedvarende energier. Vindmøller leverer allerede strøm til dækning af en stor del af øens elforbrug. I Marstal ligger et større solvarmeanlæg. Ærøskøbings fjernvarmeværk forsyner sine kunder med el og varme fra vind, sol og halm. Der er planer om snart at realisere nye projekter: En ny type biogasanlæg skal producere biogas til fjernvarmeværket i Marstal og ethanol til øens biler. På lidt længere sigt er der også planer om brintproduktion og om forsøg med brændselsceller til opvarmning af de huse, der ikke har fjernvarme.

Der er er allerede etableret 3 fjernvarmeanlæg af 4 mulige. De 3 anlæg ligger i henholdsvis Marstal, Ærøskøbing og Rise.

Marstal Fjernvarme har siden 1996 og indtil 2001 været kendt for at have et stort solfangeranlæg. Solen stod dog kun for 15% at forsyningen, mens den øvrige forsyning var baseret på spildolie. Anlægget blev i december 2002 udvidet med yderligere 10.000 m² solfangerpaneler, og solen står nu for 30% af forsyningen.

Ærøskøbing Fjernvarme, der er øens ældste anlæg, er 100% baseret på vedvarende energi. Der kan veksles mellem udnyttelse af solvarme eller forbrænding af halm og træpiller.

Rise Fjernvarme blev etableret i 2001. 50% af dette anlægs forsyning kommer fra solenergi, og de øvrige 50% kommer fra træpiller. Den høje soludnyttelse er opnået ved brug af en varmtvands-lagertank.

VE-Organisation Ærø har til formål at støtte og koordinere projekter indenfor vedvarende energi på Ærø. Organisationen arbejder for at Ærø bliver selvforsynende med vedvarende energi.

Som følge af de opnåede resultater og energi-målsætningen er Ærø optaget i EU’s sammenslutning af ”100 samfund for 100% vedvarende energi”

Se også

Eksterne henvisninger