Forskel mellem versioner af "Vedvarende energi på Ærø"

Spring til navigation Spring til søgning
m
ingen redigeringsopsummering
m
[[Image:Solar heating marstal.1.jpg|200px|thumb|Marstals solvarmeanlæg]]
[[File:Marstal.powerplant.1.jpg|200px|thumb|Marstals solvarmeanlæg]]
 
'''Vedvarende energi på Ærø'''. Lokalbefolkningen på Ærø har siden starten af 80’erne arbejdet for at gøre øen selvforsynende med vedvarende energier. [[Vindmølle]]r leverer allerede strøm til dækning af en stor del af øens elforbrug. I [[Marstal]] ligger et større solvarmeanlæg. [[Ærøskøbing]]s fjernvarmeværk forsyner sine kunder med el og varme fra vind, sol og halm.
Der er planer om snart at realisere nye projekter: En ny type biogasanlæg skal producere [[biogas]] til [[fjernvarme]]værket i Marstal og [[ethanol]] til øens biler.
 
Rise Fjernvarme blev etableret i 2001. 50% af dette anlægs forsyning kommer fra solenergi, og de øvrige 50% kommer fra træpiller. Den høje soludnyttelse er opnået ved brug af en varmtvands-lagertank.
 
VE-Organisation Ærø har til formål at støtte og koordinere projekter indenfor vedvarende energi på Ærø. Organisationen arbejder for at Ærø bliver selvforsynende med vedvarende energi.
 
Som følge af de opnåede resultater og energi-målsætningen er Ærø optaget i [[EU]]’s sammenslutning af ”100 samfund for 100% vedvarende energi”
 
I 1983 blev selskabet Ærø Vindenergi oprettet med det formål, at etablere en vindmøllepark på Ærø. I 1985 startede vindmølleparken ved Rise Mark som bestod af betod af 11 stk. 55 KW møller. Den nåede at være Danmarks største vindmøllepark i 14 dage. I 2001 erstattede 3 nye store møller på hver 2 MW en de ældre møller. Ejerkredsen blev i den henseende udvidet til 500 lokale andelsejere. Vindmøllerne på Ærø producerer årligt ca. 20 GWh, hvilket udgør 55% af det samlede elforbrug på øen (ca. 36 GWh årligt).
 
I 2009 var ca. 40% af Ærøs samlede energiforbrug til elektricitet, varme og transport dækket med vedvarende energi.
 
VE-Organisation Ærø har til formål at støtte og koordinere projekter indenfor vedvarende energi på Ærø. Organisationen arbejder for at Ærø bliver selvforsynende med vedvarende energi.
==Se også==
*[[Ærø]]

Navigationsmenu