Standardtysk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
BenzolBot (diskussion | bidrag)
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: hu:Standarddeutsch
Linje 16: Linje 16:
[[fr:Allemand standard]]
[[fr:Allemand standard]]
[[hr:Njemački standardni jezik]]
[[hr:Njemački standardni jezik]]
[[hu:Standarddeutsch]]
[[ko:표준 독일어]]
[[ko:표준 독일어]]
[[ksh:Shtanndad Dütsch (Shprooch)]]
[[ksh:Shtanndad Dütsch (Shprooch)]]

Versionen fra 28. jan. 2010, 15:30

Standardtysk, også kendt som højtysk (tysk: Hochdeutsch) er navnet på det overregionale rigssprog i Tyskland, Østrig og Schweiz, altså svarende til vores rigsdansk. Der er en blød overgang fra højtysk til regionalsprog, hvilket vil sige rigssprog med egnstræk, men før det bliver dialekt.

Oprindelig kommer ordet højtysk af, at det var det sprog, man talte i det bjergrige Sydtyskland. Oppe i det flade (platte) Nord talte man plattysk (nedertysk), der er nært beslægtet med nederlandsk (herunder hollandsk og flamsk som nederlandske dialekter).

Ordet højtysk kan findes i flere betydninger. Det kan være det sydtyske regionalsprog, som er delt i flere dialekter, ligesom det nordtyske regionalsprog plattysk er delt i flere dialekter. Dette er den historiske betydning. De ældste levn af højtyske dialekter stammer fra tidlig middelalder, denne fase kaldes oldhøjtysk. den blev i højmiddelalderen afløst af middelhøjtysk,

En anden betydning af højtysk er rigssprog; en overregional sprogudgave med færrest mulige lokale træk, så man kan forstås bedst muligt i hele sprogområdet.