Hjortspringbåden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Typo fixing, typos fixed: igang → i gang
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Image:Hjortspringboat.svg|thumb|300px|Skiss av Hjortspringsbåden.]]
[[Image:Hjortspringboat.svg|thumb|200px|Tegning af Hjortspringsbåden.]]
[[File:Bronze Age boats.png|thumb|200px|Forskellige bådtyper fra den nordiske broncealder]]
'''Hjortspringsbåden''' er et [[træskib]] fra [[jernalder]]en. Den blev fundet i [[Hjortspring Mose]] på [[Als|Nordals]] i 1921. Båden stammer fra cirka 350 før Kristus og var en del af et stort våbenoffer i selve mosen. Båden, der er en krigskano til 28 roere, har en længde på 19 meter.
''Hjortspringsbåden''' er et [[træskib]] fra [[jernalder]]en. Den blev fundet i [[Hjortspring Mose]] på [[Als|Nordals]] i 1921. Båden der stammer fra cirka 350 før Kristus og var en del af et stort våbenoffer i selve mosen. Båden, der er en krigskano som kunne bære 24 mand med våben og andet grej, har en længde på 19 meter og har en vægt på på 530 kilo.


Hjortspringbåden der er Nordeuropas ældste plankebyggede fartøj, består af en bundplanke og to brede planker i hver side, som er syet sammen med bast. Bådens ender er holdt sammen af to stævnklodser. I begge ender er båden udstyret med to svungne forlængelser. Plankerne er af lindetræ og padleårerne af navr. Dens lighed med de rigelige bronzealder[[helleristning]]er der forestiller både, viser hvordan disse skal tolkes - som plankebyggede både roet med padler.
Ud over Hjortspring-båden rummede fundet i Hjortspring Mose træskjolde, spyd, sværd og flere [[ringbrynje]]r, som lå ved skibet. Det synes at være et takoffer til guderne over en vundet sejr. Fundet er nu på [[Nationalmuseet]] i København.

I 1880erne blev der under tørvegravning fundet træ– og jernstykker i Hjortspring–mosen, som tydede på et oldtidsfund, men først ved udgravningerne i 1921–1922, fandt man spydspidser af jern og ben, korte enæggede sværd og skjolde af keltisk type. Der blev endvidere fundet rustne spor af et stort antal ringbrynjer, som ikke kunne bevares.

Fundet er udstillet på [[Nationalmuseet]] i København, hvor de skrøbelige fragmenter af båden er monteret på et metalstativ, som viser den slanke båds oprindelige form.

Hjortspringbådens Laug blev dannet i 1991. Deres mål var at skabe så nøjagtig en kopi af den oprindelige Hjortspringsbåd som muligt. Båden blev søsat i 1999, og den fik navnet Tilia Alsie, Tilia er den latinske betegnelse for [[lind]], træsorten som Hjortspringbåden er lavet af. Båden har stor sødygtighed, og med erfarne padlere kan båden drives op på en hastighed på omkring 8 [[knob]]. Båden kan beses på ''Lindeværftet'' vest for [[Nordborg]] på Nordals.

Lauget hjælper nu Nydam Lauget med at bygge en kopi af [[Nydambåden]] på Nydamværftet i [[Sottrupskov]].


Lauget, som nu er i gang med at bygge en kopi af [[Nydambåden]], har tidligere lavet en kopi af Hjortspringbåden, som endda er sødygtig; den kan beses på ''Lindeværftet'' vest for [[Nordborg]] på Nordals.
==Eksterne henvisninger==
==Eksterne henvisninger==
*[http://www.hjortspring.dk Hjortspringbådens Laug]
*[http://www.hjortspring.dk Hjortspringbådens Laug]

Versionen fra 29. jan. 2010, 14:06

Tegning af Hjortspringsbåden.
Forskellige bådtyper fra den nordiske broncealder

Hjortspringsbåden' er et træskib fra jernalderen. Den blev fundet i Hjortspring MoseNordals i 1921. Båden der stammer fra cirka 350 før Kristus og var en del af et stort våbenoffer i selve mosen. Båden, der er en krigskano som kunne bære 24 mand med våben og andet grej, har en længde på 19 meter og har en vægt på på 530 kilo.

Hjortspringbåden der er Nordeuropas ældste plankebyggede fartøj, består af en bundplanke og to brede planker i hver side, som er syet sammen med bast. Bådens ender er holdt sammen af to stævnklodser. I begge ender er båden udstyret med to svungne forlængelser. Plankerne er af lindetræ og padleårerne af navr. Dens lighed med de rigelige bronzealderhelleristninger der forestiller både, viser hvordan disse skal tolkes - som plankebyggede både roet med padler.

I 1880erne blev der under tørvegravning fundet træ– og jernstykker i Hjortspring–mosen, som tydede på et oldtidsfund, men først ved udgravningerne i 1921–1922, fandt man spydspidser af jern og ben, korte enæggede sværd og skjolde af keltisk type. Der blev endvidere fundet rustne spor af et stort antal ringbrynjer, som ikke kunne bevares.

Fundet er udstillet på Nationalmuseet i København, hvor de skrøbelige fragmenter af båden er monteret på et metalstativ, som viser den slanke båds oprindelige form.

Hjortspringbådens Laug blev dannet i 1991. Deres mål var at skabe så nøjagtig en kopi af den oprindelige Hjortspringsbåd som muligt. Båden blev søsat i 1999, og den fik navnet Tilia Alsie, Tilia er den latinske betegnelse for lind, træsorten som Hjortspringbåden er lavet af. Båden har stor sødygtighed, og med erfarne padlere kan båden drives op på en hastighed på omkring 8 knob. Båden kan beses på Lindeværftet vest for Nordborg på Nordals.

Lauget hjælper nu Nydam Lauget med at bygge en kopi af Nydambåden på Nydamværftet i Sottrupskov.

Eksterne henvisninger