Forskel mellem versioner af "Flensborgsamlingen"

Spring til navigation Spring til søgning
42 bytes fjernet ,  for 11 år siden
m
Småret
m (ændre sorteringsnøgle til Kategori:Flensborg; kosmetiske ændringer)
m (Småret)
[[Fil:Helvig_Conrad_Engelhardt.jpg|thumb|right|Helvig Conrad Engelhardt]]
'''Flensborgsamlingen''' (den konge­lige Samling af nordiske Oldsager i Flens­borg) var en samling af oldsager i [[Hertugdømmet Slesvig]], som blev fundet i første halvdel af 1800-tallet i [[Angel]], [[Sundeved]], [[Als]], [[Ærø]] og det øvrige [[Sønderjylland]]. De betydeligste elementer i samlingen var mosefundemosefundene fra [[Torsbjerg Mose]] 1858 til 1861 og [[Nydam Mose]] (herunder [[Nydambåden]]) 1859 til 1863.
 
Arkæologen [[Conrad Engelhardt]] spillede en afgørende rolle for samlingen i perioden 1852 til 1864. Samlingen havde til huse i [[Flensborg]]s [[FlensborgFlensborgs lærde Skole|lærdeskole]] og voksede hurtighurtigt bl.a. grundet Engelhardts mange fund og de oldsager, han købte eller fik som gave til samlingen og hur­tigt udstillede. Efter [[2. Slesvigske Krig|krigen i 1864]] blev Flensborgsamlingen en brik i det politiske spil mellem [[Danmark]] og [[Tyskland]]. EngehardtEngelhardt forsøgte at sikre samlingen som fortsat dansk ejendom, men måtte udlevere den største del af samlingen til tyskerne i 1868.
 
Efter den [[1. verdenskrig]] og [[2. verdenskrig]] forsøgte man uden held at få samlingen tilbage til Danmark. I dag opbevares den største del af Flensborgsamlingen i det arkæologiske museum på [[Gottorp Slot]] i [[Slesvig by]].
 
== Litteratur ==
7.692

redigeringer

Navigationsmenu