Idræt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tømmer siden for indhold
m Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra Jegstener3 (diskussion | bidrag)
Linje 1: Linje 1:
'''Idræt''' kan defineres som legemsøvelser med fysisk aktivitet for at få [[motion]] og [[rekreation]], ofte med konkurrence efter visse regler. Eksempler på idræt omfatter [[bandy]], [[fodbold]] og [[skisport]].

Til tider anvendes "idræt" synonymt med [[sport]], men sport kan adskille sig fra begrebet idræt ved, at sport kan indbefatte ikke-fysiske aktiviteter, f.eks. [[motorsport]], [[skak]] eller øvrige former for [[spil]]. Begrebet idræt kan ligesom sport indbefatte ikke-konkurrenceprægede aktiviteter, f.eks. motionsidrætter som [[jogging]], [[stavgang]] og [[aerobics]].

== Idrætsorganisationer i Danmark ==

I Danmark er idræt ofte organiseret under et forbund, der varierer i medlemsstørrelse. Der eksisterer adskillige forbund, der organiserer idræt, hvoraf de største forbund er [[Danmarks Idræts-Forbund]] og [[Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger]].

Danmarks Idræts-Forbund er opbygget som en paraplyorganisation for 57 specialforbund, 11.000 idrætsforeninger med ca. 1,6 millioner medlemmer.

[[Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger]] er organisation for 16 landsdelsforeninger med 5500 medlemsforeninger og i alt 1,3 millioner medlemmer. Omkring 4.000 mennesker udfører frivilligt foreningsarbejde i DGI.

== Idræt som studium ==
Idræt kan studeres ved flere af de danske universiteter, bl.a.:

* [[Center for Idræt]], ved det naturvidenskabelige fakultet, [[Aarhus Universitet]]; [http://www.idraet.au.dk/]
* [[Institut for Idræt]], ved det naturvidenskabelige fakultet, [[Københavns Universitet]]; [http://www.ifi.ku.dk/]
* [[Institut for Idræt og Biomekanik]], ved det sundhedsvidenskabelige fakultet, [[Syddansk Universitet]];[http://www.sdu.dk/health/iob/]

== Eksterne henvisninger ==
* [http://dif.dk/ Danmarks Idrætsforbund] (DIF)
* [http://dgi.dk/ Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger] (DGI)

[[Kategori:Sport]]
[[Kategori:Videregående uddannelser i Danmark]]

[[sv:Idrott]]

Versionen fra 3. feb. 2010, 12:16

Idræt kan defineres som legemsøvelser med fysisk aktivitet for at få motion og rekreation, ofte med konkurrence efter visse regler. Eksempler på idræt omfatter bandy, fodbold og skisport.

Til tider anvendes "idræt" synonymt med sport, men sport kan adskille sig fra begrebet idræt ved, at sport kan indbefatte ikke-fysiske aktiviteter, f.eks. motorsport, skak eller øvrige former for spil. Begrebet idræt kan ligesom sport indbefatte ikke-konkurrenceprægede aktiviteter, f.eks. motionsidrætter som jogging, stavgang og aerobics.

Idrætsorganisationer i Danmark

I Danmark er idræt ofte organiseret under et forbund, der varierer i medlemsstørrelse. Der eksisterer adskillige forbund, der organiserer idræt, hvoraf de største forbund er Danmarks Idræts-Forbund og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger.

Danmarks Idræts-Forbund er opbygget som en paraplyorganisation for 57 specialforbund, 11.000 idrætsforeninger med ca. 1,6 millioner medlemmer.

Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger er organisation for 16 landsdelsforeninger med 5500 medlemsforeninger og i alt 1,3 millioner medlemmer. Omkring 4.000 mennesker udfører frivilligt foreningsarbejde i DGI.

Idræt som studium

Idræt kan studeres ved flere af de danske universiteter, bl.a.:

Eksterne henvisninger