Æggestok: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Retter {{Commonscat}} til {{Commonskat}} I forbindelse med skift af layout - fjern gerne denne ændring hvis fladt layout ser bedre ud
No edit summary
Linje 7: Linje 7:
== Funktion ==
== Funktion ==
=== Ægproduktion ===
=== Ægproduktion ===
Æggestokkene producerer og lagre de kvindelige æg. Æggene bliver produceret allerede i fosterstadiet, og ved fødslen vil der være alle de æg der vil være til rådighed gennem hele livet. Fra tiden hvor pigen bliver kønsmoden vil æggene regelmæssigt modne og frigivet fra æggestokkene (ved [[ægløsning]]) og bevæge sig ned gennem [[æggeleder]]ne hvor de vil være til rådighed for befrugtning af mandens [[sperm]].
Æggestokkene producerer og lagrer de kvindelige æg. Æggene bliver produceret allerede i fosterstadiet, og ved fødslen vil der være alle de æg der vil være til rådighed gennem hele livet. Fra tiden hvor pigen bliver kønsmoden vil æggene regelmæssigt modne og frigivet fra æggestokkene (ved [[ægløsning]]) og bevæge sig ned gennem [[æggeleder]]ne hvor de vil være til rådighed for befrugtning af mandens [[sperm]].


=== Hormon udskillelse ===
=== Hormon udskillelse ===

Versionen fra 3. feb. 2010, 15:53

Æggestok (Det hvide æggelignende område kaldet "Ovary")

Æggestokken (ovariet) er det organ i kvindens forplantningssystem der producerer, opbevarer og frigiver modne ægceller. Æggestokken er fælles for alle hvirveldyr hvor de altid findes i par. Æggestokken svarer til testiklerne på mænd. Gonad referere til både kvindes æggestok og mandens testikler.

Anatomi

En kvindes (menneske) æggestokke er små knudrede kirtler, ovale og omkring 3 cm x 1.5 cm x 1.5 cm i størrelse. De har en ujævn overflade og kan i udseende og størrelse minde lidt om et par store mandler.

Funktion

Ægproduktion

Æggestokkene producerer og lagrer de kvindelige æg. Æggene bliver produceret allerede i fosterstadiet, og ved fødslen vil der være alle de æg der vil være til rådighed gennem hele livet. Fra tiden hvor pigen bliver kønsmoden vil æggene regelmæssigt modne og frigivet fra æggestokkene (ved ægløsning) og bevæge sig ned gennem æggelederne hvor de vil være til rådighed for befrugtning af mandens sperm.

Hormon udskillelse

Æggestokkene fungerer også som endokrine kirtler ved at producere forskellige kønshormoner, primært østrogen og progesteron.

Wikimedia Commons har medier relateret til: