Maya: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: war:Sibilisasyon Maya; kosmetiske ændringer
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig3|mayafolket|maya (illusion)}}
{{harflertydig3|mayafolket|maya (illusion)}}


[[Fil:Palenque 7.jpg|400px|right|thumbnail|Mayabyen [[Palenque]], hvis storhedstid var i det 8.-9. århundrede.]]
[[Fil:Palenque 7.jpg|400px|right|thumbnail|Mayabyen [[Palenque]], hvis storhedstid var i det 8.-9. århundrede.]]deinemudda



'''Mayaerne''' er et folk i det sydlige [[Mexico]] og det nordlige [[Mellemamerika]] med en 3000-årig historie. Mayaerne var en del af de [[mesoamerika]]nske [[præcolumbiansk]]e kulturer. I modsætning til hvad mange tror, "forsvandt" mayafolket aldrig; der bor stadig millioner i området og flere af dem taler stadig et af [[maya (sprog)|maya-familiens sprog]]. Denne artikel beskriver især mayaernes civilisation før [[Spanien|spaniernes]] erobring.
'''Mayaerne''' er et folk i det sydlige [[Mexico]] og det nordlige [[Mellemamerika]] med en 3000-årig historie. Mayaerne var en del af de [[mesoamerika]]nske [[præcolumbiansk]]e kulturer. I modsætning til hvad mange tror, "forsvandt" mayafolket aldrig; der bor stadig millioner i området og flere af dem taler stadig et af [[maya (sprog)|maya-familiens sprog]]. Denne artikel beskriver især mayaernes civilisation før [[Spanien|spaniernes]] erobring.

Versionen fra 11. feb. 2010, 13:00

Denne artikel omhandler mayafolket. Opslagsordet har også en anden betydning, se maya (illusion).
Mayabyen Palenque, hvis storhedstid var i det 8.-9. århundrede.

deinemudda


Mayaerne er et folk i det sydlige Mexico og det nordlige Mellemamerika med en 3000-årig historie. Mayaerne var en del af de mesoamerikanske præcolumbianske kulturer. I modsætning til hvad mange tror, "forsvandt" mayafolket aldrig; der bor stadig millioner i området og flere af dem taler stadig et af maya-familiens sprog. Denne artikel beskriver især mayaernes civilisation før spaniernes erobring.

Geografisk position

Maya civilisationens udbredelse
Maya civilisationens udbredelse

Den geografiske udbredelse af Maya civilisationen, kendt som Maya området, strakte sig over de sydlige mexicanske stater Chiapas, Tabasco og Yucatán-halvøens stater: Quintana Roo, Campeche og Yucatán. Maya-området strakte sig også over hele den nordlige centalamerikanske region, inklusive vore dages Guatemala, Belize, El Salvador og det vestlige Honduras.

Som den største sub-region i Mesoamerica, omfattede den et stort og varieret landskab, fra de bjergrige regioner af Sierra Madre til de halvtørre stepper af det nordlige Yucatán. Klimaet i Maya området kan variere enormt, eftersom de lavtliggende områder er særlig udsatte for orkaner og tropiske storme, som ofte hærger Caribien

Oprindelse

Figur fra Copán-paladset i Honduras

Arkæologiske fund fortæller, at mayaerne begyndte at bygge ceremoniel arkitektur for ca. 3000 år siden. Der er nogen uenighed om grænserne og forskellene mellem de tidlige mayaer og deres naboer i den før-klassiske mesoamerikanske civilisation, olmeker-kulturen. Olmekerne og de tidlige mayaer lader til at have haft indflydelse på hinanden.

De tidligste monumenter består af enkle begravelseshøje, forløberne for de pyramider, der senere blev opført.

Med tiden forsvandt olmeker-kulturen, efter at have haft indflydelse på Yucatán-halvøen, det nuværende Guatemala og andre områder.

Mayaerne byggede de berømte byer Tikal, Palenque, Copán og Kalakmul, foruden Dos Pilas, Uaxactun, Altun Ha og mange andre i området. De etablerede et landbrugsintensivt og bycentreret rige bestående af mange uafhængige bystater. De mest bemærkelsesværdige monumenter, er de pyramider, som blev bygget i de religiøse centre og herskernes tilhørende paladser. Andre vigtige arkæologiske levninger er blandt andre udskårne stenplader kaldet stelae (mayaerne kaldte dem tetun eller "træ-sten"), som afbilleder herskere og indeholder hieroglyftekster som beskriver disses slægt, krigstriumfer og andre gerninger.

Kunst og arkitektur

Maya vase i keramik fra det 7ende til 10ende århundrede. Fundet i det Nordlige Guatemala. Den afbillede figur er den unge Majsgud.
Maya vase i keramik fra det 7ende til 10ende århundrede. Fundet i det Nordlige Guatemala. Den afbillede figur er den unge Majsgud.

Mange betragter mayaernes kunst og arkitektur fra deres klassiske epoke (200 til 900 e.kr.) som værende den mest avancerede og smukkeste i den nye verden. Udskæringerne og stukreliefferne i Palenque og skulpturer i Copan er særligt smukke, og viser en yndefuldhed og nøjagtighed i betragtningen af den menneskelige form, der mindede de tidlige arkæologer om de klassiske civilisationer i den gamle verden, og derfor fik epoken dette navn. Der er kun bevaret få antydninger af de klassiske mayaers veludviklede malerkunst, det er overvejende begravelseslertøj og anden mayakeramik som har overlevet. En bygning i Bonampak indeholder tidlige murmalerier, der er bevaret ved et heldigt tilfælde. Med dechifreringen af mayaernes alfabet, har man opdaget af mayaerne var en af de få civilisationer, hvor kunstnerne signerede deres værker. Mayaerne havde en meget veludviklet kalender, som strakte sig flere tusind år frem i tiden. Deres sidst oprettede kalender ender ved d. 21. december 2012. Der er mange som er fortalere for at det er verdens undergang, også Nostradamus havde den tanke at verden går under denne dato, men der er ingen klare beviser for at dette skulle ske. Mange mennesker er uenige med at undergang skulle ske når Mayaernes kalender udløber, de mener såmænd bare at en ny kalender ville træde i kraft umildbart efter.

Skriftsystem

Mayaernes skriftsystem (ofte kaldet hieroglyffer, med en vag, overfladisk lighed med den egyptiske skrift, som den ikke er beslægtet med), var en kombination af fonetiske symboler og ideogrammer. Det er det eneste skriftsystem i den præ-colombianske nye verden, som fuldstændigt kan repræsentere det talte sprog i samme omfang, som det skrevne sprog i den gamle verden. Dechifreringen af mayaernes skrifter har været et langsommeligt arbejde. Dele af skrifterne blev dechifreret i det sene 19. og det tidlige 20. århundrede (især de dele, der har med tal, kalenderen og astronomien at gøre), men i begyndelsen af 1960'erne og 1970'erne var der store gennembrud, hvorefter dechifreringen gik hurtigt, så størstedelen af mayaernes tekster nu kan læses næsten i deres helhed på det oprindelige sprog. Desværre beordrede fanatiske religiøse spanske præster kort tid efter erobringen, at alle mayaernes bøger skulle brændes. De fleste steninskriptioner overlevede (især i byer, der allerede var forladt, da spanierne ankom), mens kun tre bøger og nogle få sider af en fjerde er bevaret fra de ældgamle biblioteker. Aflange gipsstykker og afskallet maling er hyppige opdagelser i mayaarkæologien; det er de sørgelige rester af hvad der engang var bøger, men hvor alt det organiske materiale er blevet nedbrudt. Hvad angår de få bevarede mayaskrifter, har den fremtrædende arkæolog Michael Coe fra Yale University udtalt:

"Vores viden om de gamle mayaers tanker kan kun repræsentere en beskeden del af helheden, da kun fire bøger ud af de tusinder hvori hele deres lærdom og ritualer var nedskrevet, er bevaret i moderne tid (svarende til at alt hvad vores eftertid ved om os, er baseret på tre bønnebøger og bogen Pilgrim's Progress)." (Michael D. Coe, The Maya, London: Thames and Hudson, 4. udgave, 1987, side 161.)

Matematik

Maya tallene

Mayaerne (eller deres olmekiske forgængere) udviklede uafhængigt begrebet nul og faktisk brugte de nullet i flere århundreder før den gamle verden og anvendte et tyvetalssystem; se mayaernes tal). [1] [2]

Inskriptioner viser til tider, at de arbejdede med summer på op til flere hundrede millioner. De foretog meget nøjagtige astronomiske observationer; deres kort over månens og planternes bevægelser, svarer til eller overgår alle andre civilisationer der arbejede med observationer foretaget med det blotte øje. Mayaernes beregninger af solårets længde var i nogen grad bedre end den gregorianske kalender.

Mayaernes tilbagegang

Maya-"embedsmænd" i Guatemalas højland, 1891

I det 8. og 9. århundrede e.kr. begyndte det at gå tilbage for den klassiske mayakultur og de fleste byer i det centrale lavland blev forladt. Krige, økologisk udbytning af landbrugsjorden og tørke, eller en kombination af disse faktorer, betragtes normalt som årsager til tilbagegangen. Der er arkæologiske beviser på krigsførelse, sult og oprør mod eliten i forskellige udgravninger i det centrale lavland.

Mayaernes byer i det nordlige lavland i Yucatán trivedes fortsat i nogle århundreder, nogle af de vigtigste steder på den tid var Chichen Itza, Uxmal, Etzna og Coba. Efter de herskende dynastiers fald i Chichen Itza og Uxmal, herskede Mayapan over hele Yucatan indtil et oprør i 1450; området blev da omdannet til bystater indtil spaniens erobring.

De postklassiske mayastater trivedes fortsat i det sydlige højland. Et af mayakongedømmerne i området, Quiche, er kendt for det bedste historiografiske og mytologiske arbejde, Popol Vuh.

Spanierne påbegyndte deres erobring af mayaernes områder i 1520'erne. Nogle mayastater gjorde lang og hårdnakket modstand, den sidste mayastat blev ikke nedkæmpet af de spanske autoriteter før 1697.

Spaniens amerikanske kolonier var overvejende afskåret fra resten af verden, og ruinerne af de store ældgamle byer var derfor kun kendt af de færreste, bortset fra de lokale beboere. I 1839 havde den amerikanske rejsende John Lloyd Stephens hørt rapporter om ruiner i junglen og besøgte Copan, Palenque og andre steder sammen med den engelske arkitekt og tegner Frederick Catherwood. Deres illustrerede beretninger om ruinerne medførte en stor interesse blandt befolkningen i området, og ruinerne opnåede igen deres positioner som vitale bindeled til den mesoamerikanske arv.

Meget af den nuværende landlige befolkning i Guatemala og Belize er mayaer af slægt og det er også deres primære sprog; der findes også stadig en mayakultur i det landlige Mexico.

Liste over mayaruiner

De vigtigste ruiner

Andre vigtige mayaruiner

Kilder/referencer

  1. ^ fincher.org: World History Timeline Citat: "...3114 BC, Aug 13...Start of the Mayan calendar. The Mayans had 20 days in their month starting with day 0 and ending with day 19. They understood zero not only as a place holder, but as a true counting number..."
  2. ^ shaw.ca: Note on the Maya Calendar Citat: "...Zero is usually indicated by a "shell" glyph...The long count is actually a modified base 20 number system: All periods except the tun are 20 times the previous period. The Maya used place holding arithmetic and the concept of zero before they were invented in the Old World..."
  • Nielsen, Jesper, Under slangehimlen - mayaernes kultur og historie, Aschehoug 2000. ISBN 87-11-16002-0.
  • Mel Gibson har lavet en film om Maya-folket, som hedder: Apocalypto, som på græsk betyder: Ny start/begyndelse. Filmen udkom i 2006.

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:


Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA