Forskel mellem versioner af "Vejerslev Kirke (Favrskov Kommune)"

Spring til navigation Spring til søgning
billeder
(efter Hideko Bondesen på nordenskirker.dk)
 
(billeder)
}}
'''Vejerslev Kirke''' er en kirke i [[Vejerslev Sogn]] i det tidligere [[Houlbjerg Herred]], [[Viborg Amt]], nu [[Favrskov Kommune]]. Kirkens nuværende udformning vidner om store forandringer. I en kilde fra [[1203]] nævnes et [[kloster]] i [[Vejerslev]], men der omtales ikke hvilken orden og beliggenhed. Det er muligt, at Vejerslev Kirke har haft forbindelse til dette kloster. Skibets vestparti er opført af [[Al|jernal]] over en uregelmæssig sokkel, vestgavlen har haft lisendekoration, som gik tabt ved en restaurering i [[1875]]. Den blændede norddør er bevaret med falset buestik, der hviler på profilerede kragsten. Formodentlig har denne bygningsdel været sognets kirke og haft kor. I [[romansk tid]], formodentlig i anden halvdel af [[1100-tallet]], er kirkens østparti blevet nedrevet og erstattet med det nuværende langhuskor og [[korsarm]]e, muligvis er dette sket i forbindelse med, at kirken er blevet klosterkirke.
[[File:Vejerslevx03Kirkerummet.JPG|thumb|Kirkerummet set mod nordøst]]
 
Det nuværende [[Kor (kirkedel)|kor]] og korsarmene har haft [[apside]]r, som nu er forsvundet, den søndre korsarm er ligeledes forsvundet. I [[1854]] blev skibets sydside [[skalmur]]et med røde [[mursten]]. I [[1875]] blev kirken hårdhændet restaureret, ved den lejlighed opsattes [[tagrytter]]en over skibets vestende. I den tilmurede syddør står en [[runesten]] der i [[1836]] blev fundet i [[kirkedige]]t. Indskriften siger: ''"Iver huggede disse runer over sin broder Skalmi"''.
 
I [[gotik|sengotisk]] tid fik østfaget indbygget [[hvælv|krydshvælv]], det gamle skib beholdt sit flade bjælkeloft. I kirken ses bygningselementer fra den oprindelige kirke indsat i murværket. I vestfagets nordøsthjørne ses en kragsten, som formodentlig har været kragsten i den romanske korbue. De oprindelige døre står som indvendige nicher, i norddørens niche er indsat en sten med båndfletning i syddørens niche er indsat en profileret kragsten, som formodentlig stammer fra den oprindelige korbue. I nordkapellets hvælvkapper ses [[Kalkmaleri|kalkmalede]] bogstaver og dekorationer fra omkring [[1500]]. [[Altertavle]]n er et [[billedskærerarbejde]] fra [[1595]], i storfeltet ses et maleri af [[Poul Steffensen]], som var født i Vejerslev. [[Prædikestol]]en er fra [[1717]].
[[File:Vejerslevx10Doebefont.JPG|thumb|Døbefont]]
 
[[Døbefont]]en har ringkædebort og palmetter på kummen. Fontefoden er firkantet og har relieffer på siderne. Her ses en liggende mand med skjold og sværd, han vender sig mod en angribende panter som vender hovedet bagud mod to løver omkring livets træ. På den fjerde side ses et plantemotiv. På hjørnerne ses ansigter. Fontekummen blev fundet i et stendige ved [[fattiggård]]en omkring [[1900]], den var slået i flere stykker og måtte sættes sammen med cement. Fontefoden stod i præstegårdshaven i [[1869]], her tegnede [[Magnus Petersen]] den. En font eller et vievandskar fra Vejerslev Kirke findes nu i [[Skorup Kirke]] ([[Gjern Herred]]).
 
110.350

redigeringer

Navigationsmenu