Shiraz: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ka:შირაზი, sr:Шираз Ændrer: fi:Širaz
Alexbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: arz:شيراز
Linje 48: Linje 48:


[[ar:شيراز]]
[[ar:شيراز]]
[[arz:شيراز]]
[[az:Şiraz]]
[[az:Şiraz]]
[[bg:Шираз]]
[[bg:Шираз]]

Versionen fra 20. feb. 2010, 22:52

Shiraz
شیراز

Eram Garden, Shiraz' mest populære have.
Overblik
Land Iran Iran
Provins Fars Provinsen
Demografi
Indbyggertal 1.255.955 (2005)
Oversigtskort
Shiraz ligger i Iran
Shiraz
Shiraz
Shiraz beliggenhed

Denne artikel omhandler byen Shiraz, for druen shiraz, se Syrah.

Shirāz (persisk: شیراز Shīrāz) er en by i det sydvestlige del af Iran og ligger blandt Zagros bjergene. Byen er provinsens Fars' hovedby. I 2005 havde Shiraz en indbyggertal på 1.255.955.[1]

Shiraz er en ældgammel by og har været Irans hovedstad flere gange. Senest var den hovedstaden af Persien under Zand dynastiet fra 1750 til 1781 og hovedstaden af det sydlige Iran fra 1781 til 1794, også kort under Safavid-perioden.

Shiraz er kendt som byen af digte, vin og roser. Den har en moderat klima og har været en regional handelscenter for mere end 1.000 år.

Den ældgamle by Shiraz er en meget berømt by, som er kendt for at være "Irans poetiske hovedstad", eftersom to af verdens største poetikere Sa'di(1209-1291) og Hafez(1324-1391), stammede fra byen Shiraz. Mange turister og iranere tager hen til deres gravplads, for at høre og læse deres smukke poesi. I år var der 712.000 besøgende turister, ved Hafez’s gravplads. Byens er også kendt for deres Pars Museum, roser, gode vin og for at have været et regionalt handelscenter i mere en 1000år. I byen Shiraz ligger Bagh-é Eram (Pardis’s have), her ligger der et smukt palads i haven, hvor man kan finde alle slags blomster i verden og de smukke mønstrede vægge på paladset har en historie bag sig, som stammer helt tilbage til den tid, hvor Shah Abbas den mægtige levede(1571-1629). Derudover er Shiraz også kendt for Seyed Amir Ahmads’s gravsted ”Shah Cheragh”, fordi at han var Imam Rezas bror (den ottende Imam).Det hellige gravsted ser meget smukt ud om aftenen, hvis man går udenfor og kigger på det. Templet er dækket med lys, hvilket får det til at se helt magisk ud. Det er et meget betydningsfuldt sted for muslimerne og selvom man ikke er muslim, er man velkommen til at komme ind og se templet indefra, så længe man har spurgt om lov og kvinderne bærer tørklæde samt chador.

Kilder


Irans geografiSpire
Denne artikel om Irans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Skabelon:Link FA