Skarv: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ku:Qirmiraviya reş
m robot Tilføjer: vls:Butstekker
Linje 72: Linje 72:
[[tr:Büyük karabatak]]
[[tr:Büyük karabatak]]
[[uk:Великий баклан]]
[[uk:Великий баклан]]
[[vls:Butstekker]]
[[zh:普通鸕鶿]]
[[zh:普通鸕鶿]]
[[zh-min-nan:Lô͘-chî]]
[[zh-min-nan:Lô͘-chî]]

Versionen fra 24. feb. 2010, 20:50

Skarv
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Ciconiiformes
(Storkefugle)
Familie Phalacrocoracidae
(Skarver)
Slægt Phalacrocorax
Art P. carbo
Videnskabeligt artsnavn
Phalacrocorax carbo
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Skarven (eller ålekragen) (Phalacrocorax carbo) kan blive op til 91 cm. For et par menneskealdre siden blev skarven udryddet som dansk ynglefugl, for fiskerne betragter den som en konkurrent, og fordi den ødelægger redetræerne. Men i 1938 begyndte skarven at yngle i en koloni på Langeland, hvorfra den atter forsvandt i 1946. Fra 1949 til 1956 ynglede der op til 300 par ved ÅlholmLangeland, og på Vårsø i Horsens Fjord har der siden 1944 været en koloni på op til 500 par. Efter at have været fredet, er den nu almindelig igen i hele landet, blandt andet er der store kolonier ved Brændegårds Sø på Sydfyn og på Ormø ved Sydsjælland. Desuden er skarven almindelig på træk og som vintergæst.

Den bygger rede af store grene og kviste højt til vejrs i løvtræer, tit er der mange reder i et træ. I maj lægger skarven 3-5 aflange æg med et ydre kalkagtigt lag, som delvis skjuler den underliggende blå skal.

Den lever mest af ål, ålekvabber og sild, som den dykker efter. Den findes ved Vadehavet, fordi ål, ålekvabber og sild kommer ind når det bliver højvande. Skarven svømmedykker, når den jager.

Skarven lever også på Æbelø, der er store træer, hvor den kan lave reder. Når man går over til Æbelø ad ebbevejen, så kan man se, at på næsten alle bundpæle sidder der skarve og venter på, at der kommer en fisk forbi.

Kilder / henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: