Blågrøn star: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Typo
m Navnerettelse
Linje 16: Linje 16:
| binomial_autoritet = [[Johann Christian Daniel von Schreber|Schreb.]]
| binomial_autoritet = [[Johann Christian Daniel von Schreber|Schreb.]]
}}
}}
'''Blågrøn Star (''Carex pallescens'')''' er en flerårig, urteagtig plante med en græsagtig, fladedækkende vækst. Stænglerne er hårløse og trekantede i tværsnit, og de bærer kun blade på den nederste del. Bladene er linjeformede med en tydelig midterfure, stive og helrandede med ru kant. Oversiden er mørksgrågrøn, mens undersiden er blågrøn. Blomstringstiden er maj-juni, og da finder man de hunlige og hanlige blomster samlede i særskilte, endestillede aks på samme stængel. De er cylindriske, langstilkede og til sidst hængende. De øverste er næsten rent hanlige, mens de nederste er hunlige. Ofte er der 1-3 hanlige aks og 2-3 hunlige, og mens de hanlige er brunlige, har de hunlige rent hvide støvfang. Frugterne er nødder.
'''Blågrøn Star (''Carex flacca'')''' er en flerårig, urteagtig plante med en græsagtig, fladedækkende vækst. Stænglerne er hårløse og trekantede i tværsnit, og de bærer kun blade på den nederste del. Bladene er linjeformede med en tydelig midterfure, stive og helrandede med ru kant. Oversiden er mørksgrågrøn, mens undersiden er blågrøn. Blomstringstiden er maj-juni, og da finder man de hunlige og hanlige blomster samlede i særskilte, endestillede aks på samme stængel. De er cylindriske, langstilkede og til sidst hængende. De øverste er næsten rent hanlige, mens de nederste er hunlige. Ofte er der 1-3 hanlige aks og 2-3 hunlige, og mens de hanlige er brunlige, har de hunlige rent hvide støvfang. Frugterne er nødder.


;Ikke-synlige træk
;Ikke-synlige træk

Versionen fra 25. feb. 2010, 20:36

Blågrøn Star
Blågrøn Star (Carex flacca) Foto: Gideon Pisanty
Blågrøn Star (Carex flacca)
Foto: Gideon Pisanty
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Liliopsida (Enkimbladede)
Orden Poales (Græs-ordenen)
Familie Cyperaceae (Halvgræs-familien)
Slægt Carex (Star-slægten)
Art C. flacca
Videnskabeligt artsnavn
Carex flacca
Schreb.
Hjælp til læsning af taksobokse

Blågrøn Star (Carex flacca) er en flerårig, urteagtig plante med en græsagtig, fladedækkende vækst. Stænglerne er hårløse og trekantede i tværsnit, og de bærer kun blade på den nederste del. Bladene er linjeformede med en tydelig midterfure, stive og helrandede med ru kant. Oversiden er mørksgrågrøn, mens undersiden er blågrøn. Blomstringstiden er maj-juni, og da finder man de hunlige og hanlige blomster samlede i særskilte, endestillede aks på samme stængel. De er cylindriske, langstilkede og til sidst hængende. De øverste er næsten rent hanlige, mens de nederste er hunlige. Ofte er der 1-3 hanlige aks og 2-3 hunlige, og mens de hanlige er brunlige, har de hunlige rent hvide støvfang. Frugterne er nødder.

Ikke-synlige træk

Rodnettet består af udløbere og trævlede rødder.

Størrelse

0,25 x 0,25 m (25 x 25 cm/år), heri dog ikke medregnet skud fra udløberne.

Hjemsted
Indikatorværdier
Blågrøn Star
L = 7 T = 5 K = 3 F = 6 R = 8 N = 4

Blågrøn Star er naturligt udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Iran og det meste af Europa, herunder I Danmark, hvor arten er almindelig de fleste steder. Den ar knyttet til lysåbne voksesteder med fugtig, kalk- og humusrig jord. Derfor træffes den på overdrev, i tørre enge og skovlysninger, i vejkanter og på vejskråninger. Ved Muskmür på Gotland, en sø omgivet af sumpe og kalkkær, vokser arten sammen med bl.a. Almindelig Vibefedt, Bredbladet Kæruld, Hvas Avneknippe, Krognæb-Star, Loppe-Star, Melet Kodriver, Rosmarin-Pil, Rust-Skæne, Skede-Star og Sort Skæne[1]


Note


Søsterprojekter med yderligere information:

Eksterne links