Svejsning: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
281 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Mindre tilret
m (Mindre tilret)
m (Mindre tilret)
Ved autogensvejsniing (gassvejsning) anvendes en brænder, som almindeligvis får tilført en blanding af [[ilt]] (O<sub>2</sub>) og [[acetylen]] (C<sub>2</sub>H<sub>2</sub>), som antændes og herved udvikler en svejseflamme, som kan opnå en temperatur på ca. 3.200 C<sup>o</sup>.
 
Den høje temperatur er i stand til at smelte de fleste materialer, og ved nedsmeltning og brug af tilsatsmaterialer kan forskellige svejseoperationer udføres.
 
Ved nedsmeltningen af reparationsområdet på/ i svejseemnet, tilføres tilsatsmaterialer samt flusmiddel.
 
Forskelige svejseoperationer kan udføres efter denne metode.
<Gallery>
Fil:Oxy-fuel welding.jpg|Autogensvejsning
Det kan enten være, hvad der omtales som ''elektrodesvejsning'' eller MMA (''Manual Metal Arc'')-svejsning, hvor beskyttelsesgassen frigives fra [[elektrode]]n, når denne smeltes. Elektroden er oftest belagt med en masse, der afgiver [[gas]], når det smeltes som følge af varmen fra kernen, der smelter. Ellers kan det være '''MIG/MAG-svejsning''', hvor beskyttelsesgassen tilsættes på gasform fra [[trykflaske]]r. Ved MIG-svejsning (''Metal Inert Gas'') tilsættes [[argon]] eller [[helium]], og ved MAG (''Metal Active Gas'') tilsættes [[Kultveilte|CO<sub>2</sub>]], hvorfor sidstnævnte tit kaldes '''CO<sub>2</sub>-svejsning'''. Ved denne type fremføres elektroden oftest i form af en lang metaltråd, der føres ud gennem en [[dyse]] sammen med gas fra flasken.
 
==== Fast elektrode (TIG-svejsning) ====
Oftest menesVed '''TIG'''-svejsning (''[[Tungsten Inert Gas'']])-svejsning, hvorskabes der skabes en [[lysbue]] mellem en [[Wolframwolfram]]elektroden-elektrode og grundmaterialet,. ogUnder tilsatsmaterialetsvejsningen tilføres der et tilsatsmateriale i form af en tråd, som kan holdes i hånden, ligesom tilsvarende[[loddetin]]. Vedved TIG bruges der Argonlodning, eller heliumfremføres somautomatisk. beskyttelsesgas.
 
Ved denne form fo svejsning bruges der [[argon]] eller [[helium]] som beskyttelsesgas.
 
=== Modstandssvejsning (punktsvejsning) ===
Modstandssvejsning (punktsvejsning) skabes ved opvarmning gennem elektrisk gennemstømnig af kontaktelektroder.
 
Varmen til sammensvejsningen skabes gennem direkte kontakt mellem emnerne, der bliver trykket sammen af to elektroder med en typisk elektrodeafstand på 5 til 25 mm, således strømmen løber igennem et forholdsvist lille ''punkt''. Der tilsættes ikke materiale ved denne metode.
 
Plejer at betyde '''punktsvejsning'''. Varmen skabes gennem direkte kontakt mellem emnerne, der bliver trykket sammen af de to elektroder med en typisk elektrodeafstand på 5-25 mm; således løber strømmen igennem et forholdsvist lille '''punkt'''. Der tilsættes ikke materiale. Punktsvejsning er velegnet til sammenføjning af plader og særdeles velegnet til svejsning af rundstål, da disse emner naturligt skaber et meget lille kontaktpunkt, f.eks. i form af net og rammer. NavnetVed punktsvejsningdenne fortæller, at der kunfremgangsmåde svejses i punkter i modsætning til '''fuldsvejsning''', hvor hele samlingen udfyldes af svejsesømmen.
=== Modstandssvejsning ===
Plejer at betyde '''punktsvejsning'''. Varmen skabes gennem direkte kontakt mellem emnerne, der bliver trykket sammen af de to elektroder med en typisk elektrodeafstand på 5-25 mm; således løber strømmen igennem et forholdsvist lille '''punkt'''. Der tilsættes ikke materiale. Punktsvejsning er velegnet til sammenføjning af plader og særdeles velegnet til svejsning af rundstål, da disse emner naturligt skaber et meget lille kontaktpunkt, f.eks. i form af net og rammer. Navnet punktsvejsning fortæller, at der kun svejses i punkter i modsætning til '''fuldsvejsning''', hvor hele samlingen udfyldes af svejsesømmen.
<!-- Billeder af svejsesømme for punkt- og fuldsvejs savnes -->
 
17.232

redigeringer

Navigationsmenu