Hjælp:Nybegynderforum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Billeder og artikelgrænse: Der findes mig bekendt ikke en sådan begrænsning
Spørgsmål om billede på Commons
Linje 187: Linje 187:


:Jeg er ikke helt klar over, hvor du har den grænse fra; jeg kender i hvert fald ikke til den. Du kan se på [[Hjælp:Upload]], hvordan du lægger billeder op. Vær dog opmærksom på et problem, som mange nybegyndere ikke er opmærksomme på: Du skal angive en licens for billederne, som desuden skal være [[Hjælp:Valg_af_billedlicens|frie]]. Hvis du kan garantere dette, skulle der ikke være problemer med at uploade billeder. Mvh. [[Bruger:Amjaabc|Arne (Amjaabc)]] 17. feb 2010, 18:15 (CET)
:Jeg er ikke helt klar over, hvor du har den grænse fra; jeg kender i hvert fald ikke til den. Du kan se på [[Hjælp:Upload]], hvordan du lægger billeder op. Vær dog opmærksom på et problem, som mange nybegyndere ikke er opmærksomme på: Du skal angive en licens for billederne, som desuden skal være [[Hjælp:Valg_af_billedlicens|frie]]. Hvis du kan garantere dette, skulle der ikke være problemer med at uploade billeder. Mvh. [[Bruger:Amjaabc|Arne (Amjaabc)]] 17. feb 2010, 18:15 (CET)

== Spørgsmål om billede på Commons ==
[[:co:File:Vilhelm Hammershoi - Interieur mit Rueckenansicht einer Frau - 1903-1904 - Randers Kunstmuseum.jpg]]

Hvorfor kan denne fil ikke bruges på den danske Wikipedia? Der burde da ikke være nogle copyright-problemer herved. --[[Bruger:Fanoftheworld|Fanoftheworld]] 2. mar 2010, 01:12 (CET)





Versionen fra 2. mar. 2010, 02:12

Genvej:
WP:NYB

Nybegynderforum

Velkommen nybegyndere og andre forundrede brugere!

Hvis du har et spørgsmål om hvordan hele Wikipedia virker, kan du skrive det herunder. Lige så snart en behjælpelig sjæl ser spørgsmålet vil det blive besvaret, og det kan gå ret hurtigt i de mest aktive perioder af døgnet. Du kan også kontakte en af mentorerne eller stille spørgsmål på chat-kanalen.

For spørgsmål om billeder se også Hjælp:Upload og Hjælp:Valg af billedlicens.

For tidligere stillede spørgsmål se også Arkiv1, Arkiv2, Arkiv3, Arkiv4, Arkiv5 og Arkiv6.

Sådan skriver du et nyt indlæg

  • Tryk "Rediger" oppe i toppen af siden
  • Gå ned i bunden af boksen til du finder teksten "NYE INDLÆG OVER"
  • Indsæt din overskrift == OVERSKRIFT ==
  • Skriv dit spørgsmål
  • Signer ved at indsætte: --~~~~
  • Gem siden!

Hvordan laver man et indlæg?

Hej! Jeg sad og tænkte over, hvordan man mon lavede et nyt indlæg? --Forundret bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)

Kig ude i siden. Der ligger en boks, der beskriver hele processen. --Hjælpsom bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)
Ah, tusind tak! Det er smart..--Forundret bruger 27. aug 2008, 14:48 (CEST)
Hvilken boks? Jeg har ledt i 20 minutter nu... (Skrev Finn Arne Hansen (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Den skråt oppe til højre med overskriften "Sådan skriver du et nyt indlæg". --Dannebrog Spy 2. feb 2010, 13:04 (CET)

Ny skabelon

Jeg har lavet en ny skabelon: {{Udvalgte Kongelige Hofleverandører til Det Kongelige Britiske Hof}}.

Hvis der er nogen, der har forstand på skabeloner, er de meget velkomne til at se på denne nye skabelon.

Måske mangler der også at blive tilføjet nogle kategorier. Fanoftheworld 28. nov 2009, 19:09 (CET)

Billeder og Licens

Jeg havde planer om at lave et indlæg om et dansk band som ikke er her på endnu, og har spurgt dem ang. billeder fra deres hjemmeside. Jeg har fået en mail retur fra dem hvor de siger at jeg godt må benytte dem bare billederne bliver krediteret til fotografen, hvilken licens skal jeg så bruge når jeg uploader dem til Commons? Og er der noget specielt jeg skal anfører i nogle af boksene på Commons?

--Giorsoine 29. nov 2009, 17:42 (CET)

Commons har skabelonen {{Attribution}} til filer, der udelukkende kræver kreditering.
Inden du lægger billedet op, vil jeg anbefale dig at sende dine e-mails til OTRS, så det dels kan blive vurderet, om tilladelsen er tilstrækkelig og dels, så man kan gemme denne tilladelse et centralt sted.
Om du skal skrive noget specielt i boksene, er jeg ikke sikker på, da jeg ikke ved, hvad du mener med "specielt". Men du skal udfylde så mange felter du kan, så godt som du kan. --|EPO| COM: 29. nov 2009, 18:09 (CET)

Brugerundersøgelse af Wikipedia

Hej

Vi er to kandidatstuderende fra Danmarks Bibliotekesskole (Aalborg afdelingen), der er i gang med, at skrive et studieprojekt i faget Videnshåndtering. Vores opgave omhandler brugerne og validiteten på Wikipedia. Vi har udarbejdet et spørgeskema, hvor vi stiller spørgsmål vedrørende dit forhold til det online opslagsværk, og til din holdning omkring troværdigheden på Wikipedia.dk. Spørgeskemaet tager kun udgangspunkt i den danske version af Wikipedia. Det tager cirka 10 minutter, at besvare spørgeskemaet, besvarelsen er 100% anonym, og dataene vil blive behandlet efter persondataloven. Vi håber du har tid og lyst til, at hjælpe os med at besvare spørgeskemaet. Klik på nedenstående link eller copypaste adressen til dit søgefelt.

[[1]]http://www.surveymonkey.com/s/C3VWCYL

På forhånd tak for hjælpen

Med venlig hilsen Rikke Beck Walther & Louise Ryge Petersen --RiLo8586 11. dec 2009, 10:14 (CET)

Botprogramering

Hej jeg er ved at programere min bot Zerobot, jeg har gjort som der står på http://da.wikipedia.org/wiki/Hjælp:Bots. Men ved punkt 2 står der man skal downloade pywikipediabot fra hhv. For det første hvad er hhv og for det andet, når jeg downloader pywikipediabot ved jeg ikke hvilket program jeg skal åbne det i, og min pc siger også at filen ikke findes. Hvad gør jeg? Zerobyte 19. dec 2009, 19:16 (CET)

Du skal downloade (og dernæst installere) et program fra http://www.python.org/download/ og py-filerne fra http://toolserver.org/~valhallasw/pywiki/package/pywikipedia/pywikipedia-nightly.zip. Sidstnævnte er en såkaldt zipfil, hvilket vil sige, at du skal fat i et program, der kan pakke den ud, hvis Windows (hvis du bruger det) ikke selv har funktionen. Hjalp det på forståelsen?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 19:23 (CET)
Ja lidt, jeg har windows, så hvilket program skal jeg bruge for at pakke det ud, og hvordan gør jeg? jeg mener skal jeg kopiere filerne og sætte dem ind i programmet? og min pc tror som standard at alle filer (Hvis det ikker er oplyst) er et word-dokument, så hvad skal jeg åbne programmet med?
- Zerobyte 19. dec 2009, 20:09 (CET)
Du kan prøve at lede efter et program til at zippe ud med på f. eks. www.download.dk, www.tucows.com eller lign. steder. Du kan f. eks. søge på zip eller unzip. Når du så efterfølgende klikker på en zipfil, bør udpakkerprogrammet selv starte. Derefter bør du udpakke filerne i c:\pywikipedia, som der står i Hjælp:Bots.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 20:20 (CET)
Prøv 7-Zip -- Mvh PHansen 19. dec 2009, 20:33 (CET)
Ok tak, jeg fandt winrar, men hvis jeg bare klikker på filen åbner den i et word-dokument. og når jeg har pakket den ud i winrar kan jeg ikke kopiere den over til c:\pywikipedia. Og hvilket program skal man oprette en tekstfil i hvor man skal skrive skabelonen ind?
- Zerobyte 19. dec 2009, 20:43 (CET)
Hmm, jeg kender ikke rigtigt Winrar, men starter Winrar ikke, når du dobbeltklikker på en zipfil?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 20:45 (CET)
Nej fordi min pc har lavet filen Pywikipediabot om fra en zip fil til et word hvad gør jeg?
- Zerobyte 19. dec 2009, 20:48 (CET)
Kommer den fil du henter på http://toolserver.org/~valhallasw/pywiki/package/pywikipedia/pywikipedia-nightly.zip til at hedde noget andet end .zip til efternavn? Det finder du ud af, ved at højreklikke på filen og derefter klikke på "egenskaber". Et sted står der "filtype". Står der ".zip" der?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 20:52 (CET)
Der står filtype: ZIP-fil (.zip) Åbnes med: Microsoft Office Word. Og det vil Unzip me ikke åbne
- Zerobyte 19. dec 2009, 20:57 (CET)
Så kan du højreklikke på zipfilen. Gå derefter ind i "Åbn med" -> "Vælg standardprogram". Kan du så ikke finde Winrar der?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:01 (CET)
Har prøvet men så hvis jeg gemmer den i c:\pywikipedia, så bliver den åbnet i winrar og det skal jo åbnes i mapper
- Zerobyte 19. dec 2009, 21:03 (CET)
Vil det sige, at c:\pywikipedia er fyldt med filer, der ender med .py?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:05 (CET)
Der er ikke noget i c:\pywikipedia den er tom. Jeg skal bare vide hvilket program jeg skal lave filen om til selvom den hedder .zip og hvordan jeg gemmer/kopiere den fra winrar/unzip me over til c:\pywikipedia, så den kommer til at være i mapper og filer som den skal være. Fordi sådan som den er nu, kan den ikke kopieres fra winrar og gemmes
- Zerobyte 19. dec 2009, 21:11 (CET)
Hvis du nu åbner Winrar (må kunne gøres via startmenuen), kan du så ikke (via Winrar) finde den zipfil, du downloadede før og dernæst udpakke filerne i c:\pywikipedia? Hvis det er et engelsk program, hedder funktionen sikkert Extract.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:16 (CET)
Nu forstod jeg hvad du mente, men hvis jeg gør det siger den "The archive is either in unknown format or damaged" hvad skal jeg så gøre jeg tror det har noget at gøre med at winrar ikke kan finde ud af at udpakke filen når det er et WORD-DOKUMENT. Filen blev downloadet i et andet program men lige da den var færdig, lavede min pc den om til et WORD-DOKUMENT
- Zerobyte 19. dec 2009, 21:22 (CET)
Har du gjort det, jeg skrev kl. 21:01 (CET)?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:29 (CET)
Der er ikke noget standartprogram kun anbefalede programmer. Kan du ikke prøve at downloade filen og så sige til mig hvilket program den bliver downloadet i?
- Zerobyte 19. dec 2009, 21:33 (CET)
Den kan ikke finde et program i første ombæring, men når jeg siger "vælg et program [...]", foreslår den det zipprogram, jeg har. Problemet bør kunne løses ved at du finde ud af, hvor du har Winrar liggende. Det kan du gøre, ved at finde programmet i Start og derefter højreklikke og vælge egenskaber. Her kan du se,m hvor programmet ligger. Denne info kan du skrive ind i den dialogboks, du får frem efter at have fulgt indlægget kl. 21.01. Men, hvis du bare vil have et enkelt botjob gjort, kan jeg foreslå Borformidlingen i stedet for selv at have en bot :-).
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:41 (CET)
Winrar er placeret her: "C:\Program Files\WinRAR\WinRAR.exe" men hvad skal jeg så gøre nu?
- Zerobyte 19. dec 2009, 21:45 (CET)
Puha, kan jeg lokke dig over på vores chat? Du kan bare gå til http://webchat.freenode.net/ og skrive kanalnavnet #wikipedia-da. Og gider du ikke nok undlade at fjerne PHansens kommentar?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:49 (CET)
Hmmm, jo det kan jeg godet men hvordan skriver man på det IRC og hvorfoer er PHansens kommentar så vigtig? (Skrev Zerobyte (diskussion • bidrag) 19. dec 2009, 21:54. Husk at signere dine indlæg.)
Da du var inde på chatten, var der et skrivefelt nederst. Der kan du skrive det, du vil skrive. Derefter skal du trykke på enter. Ang. PHansens kommentar, så retter man ikke i andres kommentarer her på Wikipedia og hans kommentar er en del af indlægget ligesom vores skriverier.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. dec 2009, 21:58 (CET)

Jeg vil for god ordens skyld lige svare på Zerobytes andet spørgsmål... Hhv. er en forkortelse for henholdsvis, hvilket altså betyder at ting bliver stillet op i samme rækkefølge, som de blev nævnt i (man kan sikkert forklare det på en bedre måde) --Masz 20. dec 2009, 11:26 (CET)

Fejl på brugerside

Hej jeg har et lille problem, som jeg selv har prøvet at løse, men jeg kunne ikke finde hvor fejlen var. Problemet er på denne brugerside. Hvor man kan scrolle til siden med træk-bjælken (eller hvad det nu bliver kaldt) men hvis man gør det, er der ikke noget til højre, så hvorfor gør den det. Hvis i ved hvor fejlen ligger, eller hvad der er galt må i godt rette det.
- Zerobyte 20. dec 2009, 11:10 (CET)

Hmm, jeg har ikke nogen vandret "trækbjælke", men det er nok bare et spørgsmål om skærmens opløsning :-).
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 20. dec 2009, 11:16 (CET)
Hej igen Sarrus. Har du kigget på min Brugerside, nede forneden er der en vandret trækbjælke. Hvis man trækker den til højre er der ca. 5 cm som er helt tom. Problemet har aldrig været der før, så det er opløsningen af skærmen. Hvis jeg går ind på min brugerside på de andre pc'er vi har i huset sker det også. Det kom efter jeg begyndte at rode med botten, jeg har afinstalleret Unzip me, winrar og Powerarchiver.
- Zerobyte 20. dec 2009, 11:23 (CET)
Hvilken opløsning kører du på, så kan jeg måske prøve samme opløsning. For jeg har ingen scrollbar, som det vist hedder :-).
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 20. dec 2009, 11:25 (CET)
Det er ikke opløsningen, men det er 1280 gange 800 pixel. Jeg har hele tiden haft den opløsning,og problemet har ikke været der før. Jeg tror det har noget at gøre med opsætningen af min brugerside.
- Zerobyte 20. dec 2009, 11:31 (CET)
Hvilken internet browser benytter du? Der optræder heller ingen vandret scrollbar på din brugerside, når jeg forsøger at tilgå den med henholdsvis Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome eller Internet Explorer (version 8), men det gør der til gengæld, når jeg læser din side med Safari. — Froztbyte 20. dec 2009, 11:34 (CET)
Jeg bruger Google Chrome men jeg tror problemet er opsætningen af min brugerside!
- Zerobyte 20. dec 2009, 11:35 (CET)
Jeg kan i hvertfald ikke hjælpe dig. Jeg bruger en meget høj bredskærmsopløsning (1680x1050px) med firefox, så det forklarer vel hvorfor jeg ikke behøver scrolle for at få det hele at se. Men hmm... det lyder mystisk. Du bruger jo samme layout som mig. Ser min brugerside også forkert ud hos dig, Zerobyte? --Masz 20. dec 2009, 12:43 (CET)
Hov. Jeg har glemt at jeg har en juleside istedet for den almindelige. Prøv at tjekke [2] istedet. --Masz 20. dec 2009, 12:46 (CET)

Fejl rettet jf. Brugerdiskussion:Zerobyte --Masz 20. dec 2009, 13:11 (CET)

Midterjustering af tekst i tabel?

overskrift 1 overskrift 2
række 1, celle 1 række 1, celle 2
række 2, celle 1 række 2, celle 2

Hvordan får man midterjusteret teksten i felterne "række 1, celle 1" og "række 2, celle 1" i ovenstående tabel? (Som standard er teksten i de to omtalte felter venstrejusteret). Fanoftheworld 11. jan 2010, 01:12 (CET)

Se eksempel nedenfor. Jeg har tilladt mig at gøre tabellen lidt bredere (50%) for at kunne illustrere det bedre.
overskrift 1 overskrift 2
række 1, celle 1 række 1, celle 2
række 2, celle 1 række 2, celle 2
Froztbyte 11. jan 2010, 06:03 (CET)


Link til kategori

Hvordan laver jeg en henvisning til en kategori, ala den engelske skabelon "See also"? Det skal bruges til kvælstof (afsnit forbindelser) hvor der skal stå "Se også kategori:kvælstofforbindelser (ligesom bl.a. de engelske artikel også har). Christian75 14. jan 2010, 09:14 (CET)

Er det uddybende artikel-skabelonen du tænker på? Den kan du lave ved at skrive: {{Uddybende|''artikelnavn''}}. Men jeg tror ikke, at den kan bruges som henvisning til kategorier. mvh. --Ktp72 14. jan 2010, 09:54 (CET)


[redigeringskonflikt

Man kan skrive:
''Se også kategorien: [[:kategori:kvælstofforbindelser|Kvælstofforbindelser]]'' :
Se også kategorien: Kvælstofforbindelser
eller lignende – Prøv også {{uddybende}} :
-- Mvh PHansen 14. jan 2010, 09:58 (CET)
Den finte kendte jeg ikke lige.--Ktp72 14. jan 2010, 10:04 (CET)
Tak til Ktp72, det var lige hvad jeg ledte efter. Christian75 15. jan 2010, 00:24 (CET)

Ændre størrelsen på Skabelon:Infoboks Organisation?

Nogen der ved, hvordan man ændrer størrelsen på denne skabelon: Skabelon:Infoboks Organisation?

Det ser nemlig ikke så pænt ud på European Law Students' Association, at organisationens navn er delt på to linjer. Fanoftheworld 26. jan 2010, 21:15 (CET)

Nu er det jo ikke meningen at infobokse skal fylde mere end højst nødvendigt. I mine øjne har infoboksen en passende bredde. Alternativet er at den egentlige tekst i artiklen bliver presset sammen og da Wikipedia hører til de hjemmesider der automatisk tilpasser sig skærmbredde kan teksten bliver unødig smal på små skærme. --Dannebrog Spy 26. jan 2010, 21:45 (CET)
Men jeg synes nu alligevel, det er uhensigtsmæssigt for læseren, at "The European Law Students' Association" er delt på to linjer oven over infoboksen.
Mht. at ændre størrelsen på infoboksen, mener jeg kun selve infoboksen i artiklen European Law Students' Association, og ikke den generelle infoboks Skabelon:Infoboks Organisation. Fanoftheworld 26. jan 2010, 21:56 (CET)
Den slags individuelle størrelsesændringer tror jeg ikke helt systemet er forberedt til, ihvertfald ikke den pågældende infoboks. Men du kan snyde og indsætte et billede og så sætte size til 300px for det. Så kommer det til at passe med navnet. Til gengæld er du så selvfølgelig nød til at have et passende billede, hvilket måske kan komme til at knibe lidt her. --Dannebrog Spy 26. jan 2010, 22:49 (CET)

Fodnoter

Hvilke koder skal man skrive for at skrive den samme fodnote til 2 referencer... Altså har man lavet en reference og man skal bruge samme reference endnu en gang? --Dooba 29. jan 2010, 19:50 (CET)

Man giver den et navn: <ref name="jensen">...indholdet...</ref> og næste gang skriver man så blot <ref name="jensen" /> – læs mere : Hjælp:Redigering#Referencer/Fodnoter. -- Mvh PHansen 29. jan 2010, 19:59 (CET)

Billeder og artikelgrænse

[ Uheldigt placeret indlæg flyttet herned (PHansen) ]

Hey - jeg vil gerne lægge billeder ind på de artikler, jeg netop har lavet. Men jeg kan forstå, at jeg er nødt til at lave 10 artikler, før jeg får tilladelse til det. Det har jeg ingen ambition om - er der ikke andre måder, det kan lade sig gøre på?

Mvh Martin Krabbe (Martin55)

Jeg er ikke helt klar over, hvor du har den grænse fra; jeg kender i hvert fald ikke til den. Du kan se på Hjælp:Upload, hvordan du lægger billeder op. Vær dog opmærksom på et problem, som mange nybegyndere ikke er opmærksomme på: Du skal angive en licens for billederne, som desuden skal være frie. Hvis du kan garantere dette, skulle der ikke være problemer med at uploade billeder. Mvh. Arne (Amjaabc) 17. feb 2010, 18:15 (CET)

Spørgsmål om billede på Commons

co:File:Vilhelm Hammershoi - Interieur mit Rueckenansicht einer Frau - 1903-1904 - Randers Kunstmuseum.jpg

Hvorfor kan denne fil ikke bruges på den danske Wikipedia? Der burde da ikke være nogle copyright-problemer herved. --Fanoftheworld 2. mar 2010, 01:12 (CET)