Anatolien: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: af:Anatolië
VsBot (diskussion | bidrag)
Linje 94: Linje 94:
[[lv:Anatolija]]
[[lv:Anatolija]]
[[mk:Мала Азија]]
[[mk:Мала Азија]]
[[ml:ഏഷ്യാമൈനർ]]
[[mr:अनातोलिया]]
[[mr:अनातोलिया]]
[[ms:Anatolia]]
[[ms:Anatolia]]

Versionen fra 4. mar. 2010, 17:50

Anatolien ligger øst for Bosporus, mellem Sortehavet og Middelhavet

Anatolien (græsk: ανατολια, der hvor solen står op, på nyere græsk blot "øst"), også kaldet ved dets latinske navn Lilleasien (Μικρά Ἀσία Mikrá Asía), er en region i Sydvestasien og er i dag en del af Tyrkiet (tyrkisk: Anadolu).

Lilleasien (Μικρά Ἀσία Mikrá Asía) er den ældre græske betegnelse på den store halvø som i dag udgør den asiatiske del af Tyrkiet; den ligger mellem Bosporus, Marmarahavet, Dardanellererne, Sortehavet, Ægæiske hav og Middelhavet.

I antikken var Lilleasien (dengang af grækerne kaldt "Asia" i modsætning til det nuværende Grækenland som blev kaldt "Europa") opdelt i følgende landskaber som var beboede af hellenske stammer:

I løbet af middelalderen gradvist besat af tyrkiske stammer som kom som nomader fra Mongoliet. Herefter blev de hellenske befolkninger gradvist tvunget vestpå, og med undtagelse af få tusinde grækere i Istanbul blev de sidste grækere, ca 1,5 millioner, udvist i 1922-23.

Se også



Asiens geografiSpire
Denne artikel om Asiens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi