Bryne Fotballklubb: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m mere fordanskning
Behold jf. WP:Slet
Linje 1: Linje 1:
{{uoversat|norsk}}
{{uoversat|norsk}}
{{slet}}
'''Bryne Idrettslag''' er en norsk fodboldklub som blev stiftet [[10. april]] [[1926]]. Det var kun fodbold som blev spillet de første 10 år, senere også atletik. Den første tællende kamp blev spillet mod nabobyen [[Klepp]] i [[1929]], og endte 4-4. I [[1991]] ændrede Bryne IL struktur. Fodboldafdelingen blev en selvstændig klub, og fra det tidspunkt kaldet Bryne FK.
'''Bryne Idrettslag''' er en norsk fodboldklub som blev stiftet [[10. april]] [[1926]]. Det var kun fodbold som blev spillet de første 10 år, senere også atletik. Den første tællende kamp blev spillet mod nabobyen [[Klepp]] i [[1929]], og endte 4-4. I [[1991]] ændrede Bryne IL struktur. Fodboldafdelingen blev en selvstændig klub, og fra det tidspunkt kaldet Bryne FK.



Versionen fra 4. mar. 2010, 23:29

Bryne Idrettslag er en norsk fodboldklub som blev stiftet 10. april 1926. Det var kun fodbold som blev spillet de første 10 år, senere også atletik. Den første tællende kamp blev spillet mod nabobyen Klepp i 1929, og endte 4-4. I 1991 ændrede Bryne IL struktur. Fodboldafdelingen blev en selvstændig klub, og fra det tidspunkt kaldet Bryne FK.

Klubbens største meritter er cupsejren i 1987 efter mål af trønderen Kolbjørn Ekker, og ligasølv i 1980 og 1982. Klubben spillede i 1. division fra 1976 til 1988. Klubben rykkede op til eliteserien i 1999, men rykkede igen ned til 1. division i 2003.

I 2006 blev mangemillionæren Tore Lie ny hovedsponsor for Bryne, gennem selskabet Otium. Aftalen havde en værdi på 3,6 millioner norske kroner over en treårig periode.

Stadion

Brynes stadion hedder Bryne stadion og har en tilskuerkapacitet på 10.000 (2.507 sæder), begrænset til 3.500. Publikumsrekorden blev sat i 1977 mod ærkerivalen Viking. Under kampen var der 14.500 tilskuere på stadionet. I det nuværende stadion ligger en fodboldhal, Jærhallen, med de målene 45 x 70m. Hallen er en stålkonstruktion med PVC-belægning. På tomta ligger, i udover en hal og stadionanlæg, også klubbhus og treningsbaner.

Bryne Stadion.

Bryne FK jobba fra 2005 til 2008 med at bygge et nyt stadion ved navn Jæren Arena, et intimt anlæg med 8866 sæder som til slut blev lagt til industriområdet Håland, nord for Bryne, efter at det viste sig vanskelig at det la det bygges stadion i Nedremarka (Ree). Planene på Håland blei skrinlagt i mai 2008 pga. kostnadsoverskridelser. Grunnarbeidene på tomta var da færdige.

Klubben har efter det blev klart at Jæren Arena ikke blev realiseret, arbejdet på at udarbejde dagens tomt. En ser for seg å bygge et nyt stadion der dagens træningsanlegg ligger. Udbyggingen er tænkt trinvis, i første byggetrin indgår ny hovedtribune på den ene langsiden, med tilhørende garderober, presseområde og andre faciliteter. Trin to, tre og fire, med opgradering af modsat langside og de to kortsidene, vil eventuelt komme etterhvert. Prislappen på første byggetrin er 50 millioner kroner.

I en pressemeddelelse i forbindelse med afsløring af planene, hed det: – Klubben har modtaget betydelig sponsorstøtte for anlægget, og er i konstruktiv dialog med banker om lånefinansiering indenfor den rammen som er forsvarlig med udgangspunkt i forventede merintægter.

I første byggetrin ingår også flomlys, undervarme og kunstgræsbane. Kunstgræsbanen har vagt oppsigt, ikke mindst fordi Bryne ligger i det som traditioonelt har været et af de stærkeste jordbrugsområder i landet, og fordi dagens naturgrasmatte er blandt de bedste i landet. En har forsvart beslutninga med at anlægget skal kunne brukes av flest mulig, og at et nytt stadion vil bygges der dagens treningsanlæg, der breddeafdelingrn i hovedsak træner. På det ekstraordinære styremøtet 20. oktober, vil en be om fuldmagt til at etablere nyt stadion på bane 2 og 3, samt fuldmagt til at optaget et pantelån for stadionbygging.

Sæson 2007

Klubben endte i 2006 på sjette pladsen i 1. division fodbold for mænd (Adecco-ligaen) efter en skuffende sæson, som kulminrede med at Magnus Johansson trak sig fra som hovedtræner. Hans Olav Frette overtog ansvaret efter sæsonafslutning.

Sæson 2008

Etter flere forsterkninger og et styrket sportsligapparat før 2008-sesongen skulle Bryne kjempe i toppen av Adecco-ligaen denne sesongen da det var hele tre plasser med direkte opprykk. Rolf Teigen ble hentet inn som hovedtreneren som skulle bringe Bryen opp i det gjeveste selskap, sammen med ham hadde klubbe også Frode Olsen (sportsjef), Kurt Hegre (keepertrener) og Erik Fuglestad (spillerutvikler). Sesongen 2008 har i store deler av sesongen vært en kamp i bunnstriden. Forventningene var større både blant spillere og tilhengere, og klubben måtte kutte i budsjettet pga. tapte inntekter som følge av den svake sesongen.

2. september 2008 ble sportssjef Frode Olsen sparket, like etter ble keepertrener Kurt Hegre permittert på grunn av anstrengt økonomi. I tillegg forsvant høytlønnede Håvard Sakariassen til Glimt. Flere har kritisert styret og trener Rolf Teigen for den svake sesongen, men spillerne har utad støtta trenerapparatet, og selv tatt selvkritikk. Blant annet skrev sportsleder i Stavanger Aftenblad Øyvind Ellingsen at «Rolf Teigen må gå».

Sæson 2009

Mons Ivar Mjelde er Brynes hovedtræner.
Foto: Jarle Vines

Den 1. juni 2009 blev Mons Ivar Mjelde klar som ny Bryne træner efter at Rolf Teigen fik sparket 19. mai 2009.