Forskel mellem versioner af "Münchenaftalen"

Spring til navigation Spring til søgning
5 bytes fjernet ,  for 11 år siden
m
Typo fixing, replaced: Bl. a. → Bl.a.
m (Typo fixing, replaced: Bl. a. → Bl.a.)
[[Josef Stalin]] var også utilfreds med München-konferencens resultat. [[Sovjetunionen]] havde ikke været repræsenteret, selv om de selv følte, at de skulle anerkendes som en stormagt. Englænderne og franskmændene derimod havde i hans øjne brugt Sovjetunionen til at skræmme tyskerne med. Stalin konkluderede, at Vesten aktivt havde indgået i partnerskab med Hitler ved at give nazisterne land-områder, og man frygtede, at de senere kunne finde på det samme og indgå en alliance mellem Nazi-Tyskland og de vestlige magter mod Sovjetunionen. Denne frygt havde indflydelse på Stalins beslutning om at underskrive [[Molotov-Ribbentrop-pagten]] med Nazi-Tyskland i 1939.
 
Tjekkoslovakkerne var også meget utilfredse med München-aftalen. Med frafaldet af Sudeterland til Tyskland, en tredjedel af det sydlige slovakiet til Ungarn samt et område på cirka 801,5 km2 til Polen var Tjekkoslovakiet en amputeret nation og var dermed reelt set en forsvarsløs nation, totalt underlagt tyskernes hensigter. Tjekkoslovakiet mistede 70 % af jern- og stålproduktionen, 70 % af dens el-produktion, 3,5 million indbyggere (de fleste dog ikke-tjekker) samt de berømte Skoda-fabrikker<ref name="Shirer">Shirer, William L., ''<sup></sup> ''The Rise and Fall of The Third Reich'' </ref>.
 
== Invasion af det resterende Tjekkoslovakiet ==
Tyskland bekendtgjorde, at anneksionen af Østrig resulterede i nye grænser til Tjekkoslovakiet, som udgjorde en stor fare for tysk sikkerhed, og at dette kunne betyde en mulig allieret omringelse af Tyskland.<ref>Reinhard Müller, Deutschland. Sechster Teil (München and Berlin: R. Oldenbourg Verlag, 1943), pp. 116-130. </ref>
Allerede i 1937 havde [[Wehrmacht]] udarbejdet en plan kaldet "operation grøn" ([[Fall Grün]]) for invasionen af Tjekkoslovakiet.<ref> Herzstein, Robert Edwin The Nazis (Time-Life Books World War II Series) New York:1980 Time-Life Books Page 184 </ref> Denne plan blev iværksat den 15. marts 1939 under navnet "operation sydøst". Churchills forudsigelser holdt dermed stik, da nazi-tyske styrker marcherede ind i Prag og besatte det resterende [[Böhmen]] og [[Mæhren]], som blev omdannet til et tysk protektorat. Den østlige del af landet blev til satellit-staten [[Slovakiet]].
 
Ministerpræsident Chamberlain følte sig forrådt af nazisternes fremmarch og indså, at hans [[Appeasement-politik]] over for Hitler havde lidt skibbrud. Denne indsigt førte til en meget hårdere kurs over for nazisterne. Bl. a. gav han ordre til straks at mobilisere hele den britiske hær til krig. Frankrig gjorde det samme. Italien så sig udmanøvreret som et 2. rangs medlem af [[Aksemagterne]], og startede som modsvar sin egen invasion af Albanien i april 1939. Hitlers invasion af det resterende Tjekkoslovakiet var sidste advarsel, før hans angreb på Polen den 1. september 1939 udløste [[2. verdenskrig]].
 
== Kilder ==
25.771

redigeringer

Navigationsmenu