Telt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ar:خيمة
m →‎Materialer: Flertydig WL:, replaced: trætræ ved brug af AWB
Linje 5: Linje 5:
== Materialer ==
== Materialer ==


De fleste moderne teltduge er lavet af [[nylon]] og [[polyester]], mens teltstængerne er lavet af enten [[glasfiber]] eller [[aluminium]] for [[fleksibel|fleksibilitet]]. Pløkke kan være lavet af så forskellige materialer (alt efter underlaget; [[jord]], [[fjeldgrund]], [[sne]] og så videre) som [[træ]], [[bambus]], [[plastik]], aluminium eller [[titanium]].
De fleste moderne teltduge er lavet af [[nylon]] og [[polyester]], mens teltstængerne er lavet af enten [[glasfiber]] eller [[aluminium]] for [[fleksibel|fleksibilitet]]. Pløkke kan være lavet af så forskellige materialer (alt efter underlaget; [[jord]], [[fjeldgrund]], [[sne]] og så videre) som [[træ (materiale)|træ]], [[bambus]], [[plastik]], aluminium eller [[titanium]].


== Teltbrug ==
== Teltbrug ==

Versionen fra 12. mar. 2010, 01:54

Simpelt telt.
Festivaltelte.

Et telt er en midlertidig bolig bestående af et skelet af en eller flere teltstænger eller grene. Skelettet er overtrukket med klæde eller skind, en såkaldt teltdug, som fæstnes til underlaget med pløkke og eventuelt barduner for stabilitet.

Materialer

De fleste moderne teltduge er lavet af nylon og polyester, mens teltstængerne er lavet af enten glasfiber eller aluminium for fleksibilitet. Pløkke kan være lavet af så forskellige materialer (alt efter underlaget; jord, fjeldgrund, sne og så videre) som træ, bambus, plastik, aluminium eller titanium.

Teltbrug

Telte har været anvendt siden forhistorisk tid af jæger og samlersamfund som midlertidig bolig under jagtrejser og andre midlertidige ophold udenfor den mere permanente boplads.

Nomadiske folkeslag har ofte haft en meget veludviklet tradition for telte udformet til præcist det klima de har vandret igennem. Telte benyttes også til friluftsliv, ekspeditioner, militære felttog og forskning i øde egne, under alle vejrforhold og årstider, til forskellige formål såsom:

De fleste danskere der anvender telt i dag er campister og teltet anvendes i ferieøjemed.

Telttyper

Der findes mange forskellige telttyper til mange forskellige formål. Blandt kendte traditionelle telttyper kan nævnes:

Wikimedia Commons har medier relateret til: