Dick Cheney: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: yo:Dick Cheney
Linje 87: Linje 87:
[[war:Dick Cheney]]
[[war:Dick Cheney]]
[[yi:דיק טשעיני]]
[[yi:דיק טשעיני]]
[[yo:Dick Cheney]]
[[zh:迪克·切尼]]
[[zh:迪克·切尼]]

Versionen fra 14. mar. 2010, 09:15

Dick Cheney

Dick Cheney (Richard B. Cheney) (født 30. januar 1941 i Lincoln, Nebraska), Medlem af Det Republikanske Parti, var den 46. vicepræsident i USA, i perioden fra 20. januar 2001 til 20. januar 2009, i perioden med George W. Bush som præsident. Tidligere forsvarsminister fra marts 1989 til januar 1993 udnævnt af præsident George H.W. Bush. Kongresmedlem fra Wyoming fra 1979 til 1989.

Dick Cheney er gift med forfatteren Lynne Cheney.

Efter High School startede Cheney på Yale University men droppede ud efter nogle år, i stedet fik han en kandidatgrad i statskundskab fra University of Wyoming i 1966. Han forsøgte herefter at få en doktorgrad fra University of Wisconsin, men stoppede inden han var færdig for at hellige sig politik.

Cheney arbejde fra 1969 i Det Hvide Hus under præsident Richard Nixon hvor han hurtigt steg i graderne og han endte som stabschef for præsident Gerald Ford, den hidtil yngste på den post, og han var kampagneleder for Fords valgkamp i 1976.

Dick Cheney blev valgt til Repræsentanternes Hus i 1978 og var medlem af kongressen indtil præsident Bush i 1989 udnævnte ham til forsvarsminister. I kongressen var Dick Cheney kendt for sine konservative synspunkter og sit arbejde for Wyomings store mine- og olieindustri.

I perioden efter tiden i forsvarsministeriet var Cheney formand og direktør for selskabet Halliburton der leverer udstyr til olieindustrien. Dette forhold har fået mange til at anklage Cheney for at være venlig og levere tjenester overfor olieindustrien bla. ved udformningen af USAs energipolitik og krigen i Irak.

Cheney blev af George W. Bush bedt om at lede arbejdet med at finde mulige kandidater til posten som vicepræsident i 2000. Bush overraskede mange ved at pege på Cheney.

Se også

Ekstern henvisning

PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Skabelon:Link GA