UDP: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
RibotBOT (diskussion | bidrag)
m Flertydig WL: ved brug af AWB
Linje 9: Linje 9:
I forhold til [[Internetprotokol|IP]] er der tilføjet et portnummer, så trafikken kan sendes til et bestemt program på computeren. Desuden er der en kontrolsum over hele pakkens indhold i modsætning til IP, der kun har en kontrolsum for pakkens header.
I forhold til [[Internetprotokol|IP]] er der tilføjet et portnummer, så trafikken kan sendes til et bestemt program på computeren. Desuden er der en kontrolsum over hele pakkens indhold i modsætning til IP, der kun har en kontrolsum for pakkens header.


Transmissionshastigheden bestemmes af afsenderen uden hensyn til pakketab m.v. Protokollen er dermed velegnet til overførsel af data, hvor (konstant) hastighed er vigtigere end fuldstændighed. Eksempel herpå er [[internetradio]]. Protokollen brugs også til [[DNS]], hvor forespørgsler og svar normalt kan være i enkelte pakker.
Transmissionshastigheden bestemmes af afsenderen uden hensyn til pakketab m.v. Protokollen er dermed velegnet til overførsel af data, hvor (konstant) hastighed er vigtigere end fuldstændighed. Eksempel herpå er [[internetradio]]. Protokollen brugs også til [[Domain Name System|DNS]], hvor forespørgsler og svar normalt kan være i enkelte pakker.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 19. mar. 2010, 01:39

Flytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til User Datagram Protocol. Klik her for at se flytteforslaget.
Denne artikel omhandler internetprotokollen UDP. Opslagsordet har også en anden betydning, se Uridindifosfat.
OSI-modellen med kendte protokoller.
De anvendes bl.a. på datanettene:
Fastnet og trådløst: WAN (f.eks. internettet), MAN, LAN, PAN.
Kun trådløst: IPN, WMAN, WLAN, WPAN (f.eks. Bluetooth).
Lag Lagnavn IP bårne/relaterede (har RFC)
7 Program HTTP, SMTP, POP3, IMAP, FTP, DNS, DHCP...
6 Præsentation AFP...
5 Session RPC, NetBIOS...
4 Transport TCP, UDP, RTP...
3 Netværk IP: (IPv4, IPv6), ICMP, IGMP, ARP...
2 Datalink Ethernet, HDLC, V.42bis, V.42(LAPM), V.44...
1 Fysisk V.34, V.90, ADSL, 802.11 Wi-Fi, WiMAX...

User Datagram Protocol, UDP er en protokol til overførsel af data. UDP er en del af Internet-protokolstakken, som oftest benævnes TCP/IP. I protokolstakken anvendes enten TCP eller UDP. UDP giver ingen garanti for at data kommer frem (eller rettere: Afsenderen får ikke besked hvis data ikke kommer frem).

I forhold til IP er der tilføjet et portnummer, så trafikken kan sendes til et bestemt program på computeren. Desuden er der en kontrolsum over hele pakkens indhold i modsætning til IP, der kun har en kontrolsum for pakkens header.

Transmissionshastigheden bestemmes af afsenderen uden hensyn til pakketab m.v. Protokollen er dermed velegnet til overførsel af data, hvor (konstant) hastighed er vigtigere end fuldstændighed. Eksempel herpå er internetradio. Protokollen brugs også til DNS, hvor forespørgsler og svar normalt kan være i enkelte pakker.

Eksterne henvisninger