Retskrivning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Fjerner: nah:Huiquipedia:Yequihcuilōtl; kosmetiske ændringer
D'ohBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: id:Ortografi
Linje 46: Linje 46:
[[hu:Helyesírás]]
[[hu:Helyesírás]]
[[ia:Orthographia]]
[[ia:Orthographia]]
[[id:Ortografi]]
[[is:Réttritun]]
[[is:Réttritun]]
[[it:Ortografia]]
[[it:Ortografia]]

Versionen fra 21. mar. 2010, 16:58

Retskrivning eller ortografi er et sæt regler for, hvordan man staver rigtigt på et sprog. Reglerne dannes ud fra én af de talte varianter af sproget, og det er ofte tilfældigheder, der bestemmer, hvad der skal være normsættende for retskrivningen. Omvendt kan det have afgørende betydning for et folks identitet, hvis der i tide bliver dannet en skriftlig sprognorm.

Som eksempel kan nævnes Christian III's Bibel, der blev normdannende for dansk skriftsprog. Det var tilfældigheder, der bestemte, at det blev sjællandsk talesprog som dannede forlæg. Omvendt betød den oversatte bibel, at dansk blev et sprog, man måtte regne med.

Tilsvarende blev det bestemmende for deres sprogs skæbne, at det lykkedes waliserne at få oversat og trykt en bibel, inden de blev endegyldigt underlagt England. I dag er cymraeg (walisisk) vel nok det mest levende og naturligt brugte af de keltiske sprog.

I Danmark er det Dansk Sprognævn, der siden oprettelsen i 1955 har fastlagt dansk retskrivning og udgiver den officielle danske retskrivningsordbog, Retskrivningsordbogen. I 1955 hed den blot Retskrivningsordbog, hvorfor Retskrivningsordbogen fra 1986 er 1. udgave, og den nuværende fra 2001 er 3. udgave.

Se også

Ekstern henvisning