Eufemisme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Flertydig wl: dødenDød, dameFrue
m (Typo fixing, Replaced: istedet → i stedet (2),)
m (Flertydig wl: dødenDød, dameFrue)
En '''eufemisme''' er et ord, der bruges som omskrivning for et ord, der af den ene eller anden grund er uønsket eller [[tabu]]-belagt. Årsagen kan være, at det oprindelige ord opfattes som ubehageligt eller [[vulgær]]t, eller at det opfattes som negativt eller nedsættende, et såkaldt [[pejorativ]].
 
Eksempler på eufemismer er: ''sove ind'' i stedet for ''at [[dødenDød|dø]]'', ''[[adamskostume]]''/''[[evakostume]]'' i stedet for ''[[nøgenhed]]'', ''[[lønmodtager]]'' i stedet for ''[[arbejder]]'', ''sort'' eller ''farvet'' i stedet for ''[[neger]]'', og ''[[samspilsramt]]'' i stedet for ''[[adfærdsvanskelig]]'' eller ''[[miljøskadet]]''.
 
Canadieren [[Steven Pinker]] har udviklet en teori, som han kalder ''eufemisme-trædemøllen''. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det kan så igen føre til dannelsen af en ny eufemisme. Årsagen er, at brugen af et nyt ord ikke bidrager til at løse problemer. Det kan højst tilsløre problemerne og dermed måske endda forsinke en virkelig løsning.
 
I nogle tilfælde ser man derfor også den modsat rettede tendens. Det vil sige, at brugen af eufemismer bevidst afvises, at man insisterer på, at kalde tingen ved "rette navn", ud fra en betragtning om, at "det ikke er noget at skamme sig over". Et eksempel på det har vi i [[1970'erne]], hvor [[kvindebevægelsen]] insisterede på brugen af ordet [[kvinde]] frem for de dengang meget udbredte eufemismer [[Frue|dame]] og [[pige]]. Et andet eksempel er mange [[homoseksuel]]les insisteren på brugen af ordet ''bøsse'', der tidligere blev anset for meget negativt, og derfor var tabubelagt, men blev vendt til generelt at blive opfattet som neutralt.
 
[[Kategori:Ordtyper]]
18.612

redigeringer

Navigationsmenu