Robert 1. af Skotland: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: hu:I. Róbert skót király
Alexbot (diskussion | bidrag)
Linje 39: Linje 39:
[[gd:Raibeart I na h-Alba]]
[[gd:Raibeart I na h-Alba]]
[[gl:Roberto I de Escocia]]
[[gl:Roberto I de Escocia]]
[[he:רוברט הראשון, מלך סקוטלנד]]
[[hu:I. Róbert skót király]]
[[hu:I. Róbert skót király]]
[[it:Roberto I di Scozia]]
[[it:Roberto I di Scozia]]

Versionen fra 26. mar. 2010, 05:22

Robert I eller Robert Bruce, (Raibeart Bruis på moderne skotsk-gælisk og Roibert a Briuis i middelalder-gælisk), kendes på moderne engelsk oftest under navnet Robert the Bruce. Robert Bruce (11. juli 1272 - 7. juni 1329) var konge af Skotland 1306-1329.

Robert Bruce blev født den 11. juli 1272 på Turnberry Castle, i Ayrshire, der ligger i det sydvestlige Skotland. Han var ældste søn af The Earl of Carrick, 6th Lord of Annandale. Han var tillige tip-tip-tip-oldebarn af kong David 1. af Skotland, så han derved var blandt dem der havde størst ret til den skotske trone.

Robert Bruce var en af de mest berømte krigere og hærledere i sin generation, og han ledede Skotland under den skotske uafhængighedskrig mod England. Robert Bruce anses for at være en af de store konger i Skotlands historie, en heltekonge som besejrede England i det berømte slag ved Bannockburn. Mindesmærker over Robert Bruce findes over hele Skotland og et portræt af ham findes på skotske pengesedler.

I 1315 reddede en William Rule kong Robert the Bruce fra at blive stanget af en olm tyr ved at gribe fat i dens horn og kaste den til jorden. Som belønning fik William Rule navnet Turnbull (turn-e-bull). Klanen med dette navn er nu vidt udbredt, især i Europa og Nordamerika (med anslået ca. 750.000 medlemmer). Klanens våbenskjold har et billede af en tyrs hoved, og klanen kan desuden bruge mottoet: "I saved the king".

Kilder/henvisninger

Eksterne links/henvisninger

  • [1] Turnbull Clan Association
  • [2] Turnbull Clan International
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA