Rundbælg (art): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
m Formattering
(Ingen forskel)

Versionen fra 10. okt. 2005, 18:17

Skabelon:Taxobox begin
Skabelon:Taxobox image Skabelon:Taxobox begin placement Skabelon:Taxobox regnum entry Skabelon:Taxobox phylum entry Skabelon:Taxobox classis entry Skabelon:Taxobox ordo entry Skabelon:Taxobox familia entry Skabelon:Taxobox genus entry Skabelon:Taxobox species entry Skabelon:Taxobox end placement Skabelon:Taxobox end Beskrivelse:
Gul Rundbælg (Anthyllis vulneraria) er en staude med en grundstillet roset af groft takkede til lappede, elliptiske blade. Bladene er helrandede og grågrønne på begge sider. De gule eller orangerøde blomster er samlet i kugleformede hoveder, der sidder for enden af bladbærende stængler. Frøene modner godt og spirer villigt på egnede voksesteder.

Ikke-synlige træk

I og med at Rundbælg er en bælgplante har den en dybtgående pælerod. På rodnettet sidder små knolde, som rummer symbiotiske bakterier, der gør planten selvforsynende med kvælstof. Det gør, at Rundbælg er pionerplante på rå og mager jord.

Størrelse

0,25 x 0,25 m (25 x 25 cm/år).

Hjemsted

Rundbælg hører hjemme overalt i Europa, Lilleasien og Nordafrika, hvor der er solåben, tør, kalkrig jord. I Danmark optræder den i plantesamfund sammen med bl.a. Almindelig Draphavre, Gul Snerre, Liden Klokke, Prikbladet Perikon og Smalbladet Timian.

Anvendelse

Rundbælg er velegnet i en blomstereng, som dækafgrøde på ubenyttet jord og som foderplante for små og store kreaturer.

Underarter

Rundbælg findes i en række underarter, som er knyttet til forskellige dele af dens udbredelsesområde: