Piero di Lorenzo de' Medici: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Sætter i FD (taget sortering fra Født-kategorien; kosmetiske ændringer
m Bot: Fjerner sorteringsnøgle som allerede findes i FD
Linje 25: Linje 25:
{{FD|1472|1503|Medici, Piero de'}}
{{FD|1472|1503|Medici, Piero de'}}


[[Kategori:Renæssance|Medici, Piero de']]
[[Kategori:Renæssance]]
[[Kategori:Firenze|Medici, Piero de']]
[[Kategori:Firenze]]
[[Kategori:Adelsslægter fra Italien|Medici, Piero de']]
[[Kategori:Adelsslægter fra Italien]]


[[ar:بييرو الثاني دي ميديشي]]
[[ar:بييرو الثاني دي ميديشي]]

Versionen fra 28. mar. 2010, 23:12

Piero de' Medici

Piero di Lorenzo de' Medici (15. februar 1472 - 28. december 1503), undertiden også kaldt Piero den Uheldige, var storhertug af Firenze fra 1492 indtil hans eksil i 1494.

Biografi

Piero di Lorenzo de' Medici var den ældste søn af Lorenzo de' Medici (il Magnifico) og Clarice Orsini, født i Firenze og ældre broder til pave Leo 10.

Han blev uddannet til at efterfølge sin far som hertug af Firenze, af store personligheder såsom Angelo Poliziano. Hans tøjlesløse, arrogante og udisciplinerede personlighed skulle dog vise sig at gøre det svært for Piero at beklæde sit embede som storhertug i Firenze på en god måde.

Piero fik overdraget myndigheden som leder i Firenze i 1492. To år senere (1494), gjorde Charles 7. af Frankrig indtog i Italien med en stor militærstyrke og gjorde krav på den napolitanske trone. Charles 7. var blevet fristet af Ludovico Sforza, il Moro, forhenværende regent i Milano, som på den måde kunne afsætte sin nevø Gian Galeazzo Sforza og i stedet indsætte ham som hertug.

Efter at have afgjort nogle sager i Milano, bevægede Charles 7. mod Napoli. Han måtte drage gennem Toscana samt lade nogle tropper tilbage her for at sikre kommunikationen med Milan under felttoget. Piero forsøgte at forblive neutral, men det var i Charles 7.'s øjne uacceptabelt, og han planlagde at invadere Toscana. Piero forsøgte at gøre modstand, men kunne ikke hente megen hjælp i Firenze. Firenze led under Girolamo Savonarolas indflydelse, selv hans fætre flygtede fra byen og Charles 7.'s tropper.

Piero opgav hurtigt kampen da Charles 7.s tropper nærmede sig byen og gav ham alt hvad han forlangte uden at prøve at forhandle betingelserne. Den medfølgende utilfredshed blandt byens borgere førte til at Medici familien måtte flygte. Palazzo familien blev plyndret, både form og indhold af Republikken Firenze blev genindført og familien blev officielt dømt i eksil for derefter at bosætte sig rundt om i de italienske stater og Europa.

I 1503, mens Spanien og Frankrig fortsatte deres kamp i Italien om herredømmet i Napoli, druknede Piero i Garigliano floden da han forsøgte at flygte efter kampen, som franskmændene (med hvem han var allieret) tabte.

Ægteskab og børn

Piero giftede sig med Alfonsina Orsini i 1488. Hun var datter af Roberto Orsini, greve af Tagliacozzo og Caterina Sanseverino. De fik to børn:

Wikimedia Commons har medier relateret til: