Jacques-Yves Cousteau: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TobeBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: be:Жак-Іў Кусто
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Jacques-Yves Cousteau.jpg|right|thumb|Jacques-Yves Cousteau i 1976.]]
[[Fil:Jacques-Yves Cousteau.jpg|right|thumb|Jacques-Yves Cousteau i 1976.]]
'''Jacques-Yves Cousteau''' ([[11. juni]] [[1910]] - [[25. juni]] [[1997]]) var en fransk flådeofficer, opdagelsesrejsende, økolog og [[forsker]], som studerede [[hav]]ene og mange former for [[liv]] i [[vand]]. Cousteau blev født i [[Saint-André-de-Cubzac]], [[Frankrig]] og døde i [[Paris]]. Cousteau er kendt som le commandant Cousteau i Frankrig (Kaptajn Cousteau). Globalt er han alment kendt som Jacques Cousteau.
'''Jacques-Yves Cousteau''' ([[11. juni]] [[1910]] - [[25. juni]] [[1997]]) var en [[Frankrig|fransk]] flådeofficer, opdagelsesrejsende, økolog og [[forsker]], som studerede [[hav]]ene og mange former for [[liv]] i [[vand]]. Cousteau blev født i [[Saint-André-de-Cubzac]], [[Frankrig]] og døde i [[Paris]]. Cousteau er kendt som le commandant Cousteau i Frankrig (Kaptajn Cousteau). Globalt er han alment kendt som Jacques Cousteau.


== Biografi ==
== Biografi ==

Versionen fra 29. mar. 2010, 20:48

Jacques-Yves Cousteau i 1976.

Jacques-Yves Cousteau (11. juni 1910 - 25. juni 1997) var en fransk flådeofficer, opdagelsesrejsende, økolog og forsker, som studerede havene og mange former for liv i vand. Cousteau blev født i Saint-André-de-Cubzac, Frankrig og døde i Paris. Cousteau er kendt som le commandant Cousteau i Frankrig (Kaptajn Cousteau). Globalt er han alment kendt som Jacques Cousteau.

Biografi

I 1930 blev Cousteau optaget på École Navale (flådeakademiet) i Brest og blev artilleriofficer i den franske flåde, hvilket gav ham mulighed for at lave sine første undervandseksperimenter. Han var under uddannelse som pilot, men et alvorligt biluheld endte hans pilotkarriere. I 1936 testede han en model undervandsbriller, måske forfaderen til moderne dykkermasker.

I 1937 blev han gift med Simone Melchior og deltog efterfølgende i anden verdenskrig. Under krigen fandt han tid til sammen med Émile Gagnan at opfinde SCUBA lungeautomaten i 1943. Blandt de ting der førte dem til udvikle et effektivt fritsvømmende luftåndingssystem var to oxygen toxicitet ulykker der forekom med kredsløbsåndingsapparater (rebreathere).

Efter anden verdenskrig, mens han stadig var ansat i den franske flåde, udviklede han teknikker til minerydning af Frankrigs havne og udforskede skibsvrag.

Efter at være blevet udnævnt til præsident for de Franske Oceanografisk Kampagne[?] i 1950, købte Loel Guinness skibet Calypso som tjente som færge på Malta. Guinness udlejede den til Cousteau for symbolske 1 franc om året, og med Calypso besøgte Cousteau de mest interessante farvande i verden inklusive visse floder. Under disse ture producerede han mange bøger og film. Cousteau vandt 3 Oscars for Den tavse verden, Den gyldne fisk og Verden uden sol, såvel som mange andre priser inklusive Den Gyldne Palme i 1956 ved filmfestivalen i Cannes. Hans indsats bidrog til at popularisere viden om marinbiologi and havde den lang livede dokumentar serie[?] The Undersea World of Jacques Cousteau som begyndte i 1968.

Sammen med Jean de Wouters udviklede Cousteau i 1963 et undervandskamera kaldet Calypso-Phot, som senere blev produceret af Nikon som Calypso-Nikkor og senere Nikonos. Sammen med Jean Mollard skabte han SP-350, en tomands ubåd, der kunne nå en dybde på 350 m. Successen blev gentaget i 1965 med to ubåde, der nåede dybder på 500m.

I 1957 blevet Cousteau udnævnt til leder af det oceanografiske museum i Monaco, grundlagde den undersøiske gruppe i Toulon, blev leder af The Conshelf Saturation Dive Program (langtids dyknings eksperimenter og de første bemandede undersøiske kolonier) og var en af den eneste udlændinge, der blev optaget i the American Academy of Sciences.

Cousteaus popularitet var stigende. I oktober 1960 var det planlagt, at en stor mængde radioaktivt affald skulle dumpes til havs af EURATOM. Cousteau organiserde en kampagne der opnåede stor tilslutning. Togene, der transportede det radioaktive affald, blev stoppet af kvinder og børn siddende på jernbanen, og blev til sidst sendt tilbage til deres oprindelse. Faren var afværget.

Følgende november forårsagede et officielt besøg fra den franske præsident Charles de Gaulle i Monaco en offentlig debat om oktobers begivenheder og atomare eksperimentær generelt. Den franske ambassadør foreslog at Fyrst Rainier undgik emnet, men angiveligt præsidenten bad venligt Cousteau om at være venlig ved atomforskerne, og Cousteau menes at have svare "Nej, det er deres forskere, der burde være venlige mod os". Under denne diskussion indså Cousteau, at grunden til den franske eksperimenteren var, at amerkianerne havde nægtet at dele deres atomhemmeligheder med deres allierede.

I 1974 dannede han The Cousteau Society til beskyttelse af havets liv. Foreningen tæller i dag over 300.000 medlemmer.

I 1977 modtog han sammen med Peter Scott FN's internationale miljøpris.

I 1985 modtog han the Presidential Medal of Freedom af Ronald Reagan.

I 1992 blev han inviteret til Rio de Janeiro, Brasilien til FN's internationale miljø- og udviklingskonferense, og blev fast konsulent for FN og Verdensbanken.

Ekstern henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA