Aldosteron: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TobeBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: eu:Aldosterona
No edit summary
Linje 3: Linje 3:
Det er et [[mineralkortikoid]] – et [[steroidhormon]] der produceres i [[binyrebark]]en ud fra [[kolesterol]].
Det er et [[mineralkortikoid]] – et [[steroidhormon]] der produceres i [[binyrebark]]en ud fra [[kolesterol]].


Aldosterons funktion er at fremme genoptagelse (resorption) af [[natrium]] (salt) og udskillelse af [[kalium]] i [[nyre]]rnes distale tubuli (nedadgående rør) samt samlerør. Ved resorptionen (genoptagelse) af natrium ændres [[blod]]ets [[Osmose|osmotiske]] tryk, og derved påvirkes [[osmoreceptor]]erne ([[receptor]]er, der er følsomme over for osmotiske forskelle) i det vandbalanceregulerende center (tørstcentret, beliggende i hypothalamus i hjernen). Som et resultat heraf udskilles [[ADH]] (antidiuretisk hormon) fra [[Hypofyse|neurohypofysen]]. Reninangiotensinaldosteronsystemet regulerer udskillelsen af aldosteron.
Aldosterons funktion er at fremme genoptagelse (resorption) af [[natrium]] (salt) og udskillelse af [[kalium]] i [[nyre]]rnes distale tubuli (nedadgående rør) samt samlerør. Ved resorptionen (genoptagelse) af natrium ændres [[blod]]ets [[Osmose|osmotiske]] tryk, og derved reabsorberes også mere vand fra nyrerne. Aldosteron udskilles når blodtrykket er lavt via reninangiotensinaldosteronsystemet:
Den afferente arteriole i nyrerne er sensitiv for stræk og osmolalitet (macula densa cellerne i det juxtaglomerulære apparat), ved lavt blodtryk bliver strækket af den afferente arteriole mindre og der udskilles renin fra granulacellerne (en slags modificerede glatte muskelceller som findes i det juxtaglomerulære apparat, primært i den afferente arteriole).
Renin er et enzym som katalyserer omdannelsen af angiotensiongen til angiotensin 1.
Angiotensin 1 omdannes til angiotension 2 af angiotensin converting enzyme i lungerne (ACE).
Angiotensin 2 er et potent hormon som bl.a. forårsager vasokonstriktion og stimulerer udskillelsen af aldosteron fra binyrebarken.


[[Kategori:Hormoner]]
[[Kategori:Hormoner]]

Versionen fra 30. mar. 2010, 07:57

Aldosteron

Aldosteron er et hormon, der har stor betydning for regulering af væske- og saltbalance i kroppen. Det er et mineralkortikoid – et steroidhormon der produceres i binyrebarken ud fra kolesterol.

Aldosterons funktion er at fremme genoptagelse (resorption) af natrium (salt) og udskillelse af kalium i nyrernes distale tubuli (nedadgående rør) samt samlerør. Ved resorptionen (genoptagelse) af natrium ændres blodets osmotiske tryk, og derved reabsorberes også mere vand fra nyrerne. Aldosteron udskilles når blodtrykket er lavt via reninangiotensinaldosteronsystemet: Den afferente arteriole i nyrerne er sensitiv for stræk og osmolalitet (macula densa cellerne i det juxtaglomerulære apparat), ved lavt blodtryk bliver strækket af den afferente arteriole mindre og der udskilles renin fra granulacellerne (en slags modificerede glatte muskelceller som findes i det juxtaglomerulære apparat, primært i den afferente arteriole). Renin er et enzym som katalyserer omdannelsen af angiotensiongen til angiotensin 1. Angiotensin 1 omdannes til angiotension 2 af angiotensin converting enzyme i lungerne (ACE). Angiotensin 2 er et potent hormon som bl.a. forårsager vasokonstriktion og stimulerer udskillelsen af aldosteron fra binyrebarken.