Grøn mynte: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: te:పుదీనా
Linje 58: Linje 58:
[[sv:Grönmynta]]
[[sv:Grönmynta]]
[[te:పుదీనా]]
[[te:పుదీనా]]
[[uk:М'ята кучерява]]
[[zh:留蘭香]]
[[zh:留蘭香]]

Versionen fra 13. apr. 2010, 16:12

Grøn Mynte
Grøn Mynte (Mentha spicata)
Grøn Mynte (Mentha spicata)
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt Mentha (Mynte)
Art Mentha spicata
Hjælp til læsning af taksobokse

Grøn Mynte (Mentha spicata) er en staude med en opstigende vækst. Stænglerne er sprøde og firkantede. Bladene er modsatte og smalt ægformede med kruset, tandet rand. Begge sider er frisk grønne. Blomstringen sker i juli-oktober, hvor man ser de endestillede, smalle aks, som består af små, næsten regelmæssige blomster i blå, lyserød eller hvid farve. Frugterne er kapsler med små nødder, der spirer villigt under de rette vilkår.

Ikke synlige træk

Rodnettet består af lange og vidt, underjordiske stængler, som bærer de bladbærende skud og de trævlede rødder. Alle overjordiske dele af planten indeholder æteriske olier, som giver den en karakteristisk lugt og smag.

Højde x bredde

0,50 x 0,30 (50 x 30 cm/år), udløbere ikke medregnet.

Hjemsted

Arten er knyttet til jordbund med vedvarende fugtighed. Den findes i det meste af Europa langs skovkanter, i lysninger og på våde enge. I floden Lippes dal i amtet Soest (Tyskland) findes den sammen med bl.a. Almindelig Draphavre, Almindelig Fredløs, Almindelig Kattehale, Almindelig Mjødurt, Eng-Forglemmigej, Eng-Nellikerod, Høj Sødgræs, Knippe-Star, Lyse-Siv, Nyse-Røllike, Almindelig Tagrør, Trævlekrone og Tykbladet Ærenpris.

Hybrider

Arten danner spontane krydsninger i stor stil f.eks.: Pebermynte (Mentha x peperita), Eng-Mynte (Mentha x gracilis) og Æble-Mynte (Mentha x villosa)

Anvendelse

Planten indeholder som nævnt æteriske olier (hovedindholdet er (R)-Carvon, men derimod ikke mentol), bitterstoffer, garvestoffer og harpikser. Planteudtrækket har følgende terapeutiske virkninger: appetitvækkende, opstrammende og krampeløsnende.

Wikimedia Commons har medier relateret til: