Vulkansk aske: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m ny artikelstub
 
ny artikel
Linje 1: Linje 1:
[[File:MtCleveland ISS013-E-24184.jpg|thumb|200px|Aske-sky fra Mt Cleveland, en stratovulkan i Alaska]]
'''Vulkansk aske''' består af små sten og mineraler med en kornstørrelse mindre end 2 mm i diameter, der slynges ud af en [[vulkan]]åbning. Asken bliver dannet under eksplosiv vulkansk aktivitet, hvor [[magma]] og sten i fast form, der findes omkring krateret, pulveriseres til [[ler]] og [[sand]]. Røgsøjlen, som ofte er synlig over en vulkan, består primært af aske og damp. De finkornede partikler kan danne skyer, der kan drive over lange afstande.
[[File:Micrograph of Rockland Ash.jpg|thumb|200px|Askepartikler, den såkaldte «Rockland ash», forstørret rundt 70 gange]]

'''Vulkansk aske''' består af små sten og mineraler med en kornstørrelse mindre end 2 mm i diameter, der slynges ud af en [[vulkan]]åbning. Asken bliver dannet under eksplosiv vulkansk aktivitet, hvor [[magma]] og sten i fast form, der findes omkring krateret, pulveriseres til [[ler]] og [[sand]]. Røgsøjlen, som ofte er synlig over en vulkan, består primært af aske og damp. De finkornede partikler kan danne skyer, der kan drive over lange afstande. Samlebetegnelsen for al slags materiale, der slynges ud af en vulkan, er [[tefra]].

Dersom flydende magma blir slynget ud under tryk, størkner partiklerne som regel i luften, og bliver til vulkansk glas. Tefra-partikler på størrelse med grus bliver ofte kaldt sinder.

Udbrud af store mængder aske vil danne en askekegle. Et lag bestående af vulkansk aske har en tendens til at binde sammen, således at der dannes en bjergart som kaldes [[tuf]].

== Egenskaber ==

[[File:VolcanicAshUSGOV.jpg|thumb|200px|Vulkansk aske]]

I modsæetning til aske som dannes af brændene træ eller andet brændbart materiale, er vulkansk aske hård og abrasiv. Den er ikke vandopløselig, og leder [[elektricitet]], specielt når den er våd. Under et omfattende askefald, virker himmelen ofte diset eller gulagtig, og lyset kan næsten forsvinde. En askesky som nærmer sig, kan ved første øjekast se ud til at være en almindelig sky – lyn og torden er ofte til stede og luften bærer ofte præg af [[svovl]].

== Farer ==

Vulkansk aske er ikke giftig, men inhalering af den kan medføre problemer for folk med nedsat luftvejsfunktion, som f.eks [[astma]] og lignende. Den abrasive (slibende)e konsistens kan forårsage irritationn og kløe i øjnene. Folk som bruger [[kontaktlinse]]r, bør bruge [[brille]]r dersom de kommer ud i en situation med vulkansk aske. I tillæg kan kombinationen af vulkansk aske og fugtighed i lungerne, danne et stof beslægtet med flydende cement. Folk i et område med vulkansk aske bør også tage forholdsregler for at filtrere den indåndede luft med en fugtig klud eller en ansigtsmaske.

Den meste dødbringende effekt af vulkansk aske kommer fra pyroklastiske strømme. Disse opstår når et vulkanudbrud skaber et skred af varm aske, gasser og sten, som strømmer i høj hastighed ned over vulkanens sider. I [[1902]] blev byen St. Pierre på [[Martinique]] ødelagt af en pyroklastisk strøm, som dræbte over 29 000 mennesker.
[[File:Rainbow and sulfur dioxide emissions from the Halemaumau vent.jpg|thumb|200px|Vulkansk aske fra vulkanen Halemaumau Crater på [[Hawaii]]]]

== Vulkansk aske og flytrafik ==

Tefra eller vulkansk aske har en tendens til at klæbe sig fast på varm metal og kan derfor være farlig for fly og helikoptre som flyver nær eller gennem askeskyer. Der findes mange dokumenterede tilfælder af skader på jetfly der har fløjet gennem et askefyldt område. Motorer har en tendens til at stoppe, og der kan opstå problemer i brændstof- og vandsystemer ombord. Efter et vulkanudbrud i Galunggung i [[Indonesien]] i [[1982]], fløj et [[Boeing 747]] fly gennem en askesky, som stoppede alle 4 motorer. Flyet sank fra 11 000 meter til bare 3 500 meter, før besætningen fik motorerne igang igen.

Et stigende antal af lignende hændelser førte til at flyindustrien i 1991 oprettede ''Volcanic Ash Advisory Centers'' («Rådgivingscentre for vulkansk aske»), forkortet VAAC. Der findes et VAAC for hver af verdens 9 regioner. Centrene kan udstede vejledninger og advarsler, og fungere som et bindeled mellem [[Meteorologi|meterologer]], [[Vulkanologi|vulkanologer]] og flyindustrien.

Kort efter midnat den 14. april 2010 skete der et udbrud i den sydvestlige del af [[Eyjafjallajökull]]s kraterområde, og der steg en voldsom sky af vulkanaske og røg flere kilometer til vejrs fra den ulmende vulkan under Eyjafjallajökull-gletsjeren. En stor del af flytrafikken i [[Nordeuropa]] måtte indstilles i flere dage. Asken kom ned mod Danmark med knap 200 kilometer i timen via den sydgående jetstrøm over [[Nordsøen]].

Se hvordan vulkan-skyen fra Eyjafjallajökull spreder sig, på animationen [http://www.dmu.dk/Nyheder/vulkansky.htm] fra Danmarks Miljøundersøgelser / Aarhus Universite

== Atmosfæriske forhold ==

De finkornede askepartikler kan forblive højt oppe i atmosfæren i mange år, og spredes over hele verden af vindstrømme i stor højde. Disse partikler bidrager ofte til at skabe spektakulære solnedgange, såvel som andre visuelle fænomener som f.eks en såkaldt ''Bishop's Ring'', der er en brun eller blålig hale rundt om solen, forårsaget af høje konscentrationer af støv i stratosfæren. I nogen tilfælder kan høje koncentrationer af vulkansk aske også forårsage klimaforandringer.

== Eksterne henvisninger ==
{{commons|Volcanic ash}}
*[http://ing.dk/artikel/108045-vulkanske-sandkorn-smelter-sig-ind-i-jetturbiner Vulkanske sandkorn]
* [http://www.bom.gov.au/info/vaac/ A map of the 9 VAAC regions]
* [http://vulcan.wr.usgs.gov/Hazards/Safety/what_to_do_during_ashfall.html What to do during an ash fall event]

[[Kategori:Vulkaner]]

[[ar:غبار بركاني]]
[[ca:Cendra volcànica]]
[[de:Vulkanische Asche]]
[[et:Vulkaaniline tuhk]]
[[en:Volcanic ash]]
[[es:Ceniza volcánica]]
[[eo:Vulkana cindro]]
[[fr:Cendre volcanique]]
[[ko:화산재]]
[[id:Abu vulkanik]]
[[is:Eldfjallaaska]]
[[it:Cenere vulcanica]]
[[he:אפר געשי]]
[[lt:Vulkaniniai pelenai]]
[[hu:Vulkáni hamu]]
[[nl:As (vulkaan)]]
[[ja:火山灰]]
[[nn:Vulkansk oske]]
[[nds:Asch (Vulkan)]]
[[pl:Popiół wulkaniczny]]
[[ru:Вулканический пепел]]
[[sl:Vulkanski pepel]]
[[uk:Вулканічний попіл]]
[[zh:火山灰]]


Vulkansk aske er finere end [[lapilli]] og grovere end [[vulkansk støv]]. Samlebetegnelsen for al slags materiale, der slynges ud af en vulkan, er [[tefra]].


{{geostub}}
{{geostub}}

Versionen fra 16. apr. 2010, 02:19

Aske-sky fra Mt Cleveland, en stratovulkan i Alaska
Askepartikler, den såkaldte «Rockland ash», forstørret rundt 70 gange

Vulkansk aske består af små sten og mineraler med en kornstørrelse mindre end 2 mm i diameter, der slynges ud af en vulkanåbning. Asken bliver dannet under eksplosiv vulkansk aktivitet, hvor magma og sten i fast form, der findes omkring krateret, pulveriseres til ler og sand. Røgsøjlen, som ofte er synlig over en vulkan, består primært af aske og damp. De finkornede partikler kan danne skyer, der kan drive over lange afstande. Samlebetegnelsen for al slags materiale, der slynges ud af en vulkan, er tefra.

Dersom flydende magma blir slynget ud under tryk, størkner partiklerne som regel i luften, og bliver til vulkansk glas. Tefra-partikler på størrelse med grus bliver ofte kaldt sinder.

Udbrud af store mængder aske vil danne en askekegle. Et lag bestående af vulkansk aske har en tendens til at binde sammen, således at der dannes en bjergart som kaldes tuf.

Egenskaber

Vulkansk aske

I modsæetning til aske som dannes af brændene træ eller andet brændbart materiale, er vulkansk aske hård og abrasiv. Den er ikke vandopløselig, og leder elektricitet, specielt når den er våd. Under et omfattende askefald, virker himmelen ofte diset eller gulagtig, og lyset kan næsten forsvinde. En askesky som nærmer sig, kan ved første øjekast se ud til at være en almindelig sky – lyn og torden er ofte til stede og luften bærer ofte præg af svovl.

Farer

Vulkansk aske er ikke giftig, men inhalering af den kan medføre problemer for folk med nedsat luftvejsfunktion, som f.eks astma og lignende. Den abrasive (slibende)e konsistens kan forårsage irritationn og kløe i øjnene. Folk som bruger kontaktlinser, bør bruge briller dersom de kommer ud i en situation med vulkansk aske. I tillæg kan kombinationen af vulkansk aske og fugtighed i lungerne, danne et stof beslægtet med flydende cement. Folk i et område med vulkansk aske bør også tage forholdsregler for at filtrere den indåndede luft med en fugtig klud eller en ansigtsmaske.

Den meste dødbringende effekt af vulkansk aske kommer fra pyroklastiske strømme. Disse opstår når et vulkanudbrud skaber et skred af varm aske, gasser og sten, som strømmer i høj hastighed ned over vulkanens sider. I 1902 blev byen St. Pierre på Martinique ødelagt af en pyroklastisk strøm, som dræbte over 29 000 mennesker.

Vulkansk aske fra vulkanen Halemaumau Crater på Hawaii

Vulkansk aske og flytrafik

Tefra eller vulkansk aske har en tendens til at klæbe sig fast på varm metal og kan derfor være farlig for fly og helikoptre som flyver nær eller gennem askeskyer. Der findes mange dokumenterede tilfælder af skader på jetfly der har fløjet gennem et askefyldt område. Motorer har en tendens til at stoppe, og der kan opstå problemer i brændstof- og vandsystemer ombord. Efter et vulkanudbrud i Galunggung i Indonesien i 1982, fløj et Boeing 747 fly gennem en askesky, som stoppede alle 4 motorer. Flyet sank fra 11 000 meter til bare 3 500 meter, før besætningen fik motorerne igang igen.

Et stigende antal af lignende hændelser førte til at flyindustrien i 1991 oprettede Volcanic Ash Advisory Centers («Rådgivingscentre for vulkansk aske»), forkortet VAAC. Der findes et VAAC for hver af verdens 9 regioner. Centrene kan udstede vejledninger og advarsler, og fungere som et bindeled mellem meterologer, vulkanologer og flyindustrien.

Kort efter midnat den 14. april 2010 skete der et udbrud i den sydvestlige del af Eyjafjallajökulls kraterområde, og der steg en voldsom sky af vulkanaske og røg flere kilometer til vejrs fra den ulmende vulkan under Eyjafjallajökull-gletsjeren. En stor del af flytrafikken i Nordeuropa måtte indstilles i flere dage. Asken kom ned mod Danmark med knap 200 kilometer i timen via den sydgående jetstrøm over Nordsøen.

Se hvordan vulkan-skyen fra Eyjafjallajökull spreder sig, på animationen [1] fra Danmarks Miljøundersøgelser / Aarhus Universite

Atmosfæriske forhold

De finkornede askepartikler kan forblive højt oppe i atmosfæren i mange år, og spredes over hele verden af vindstrømme i stor højde. Disse partikler bidrager ofte til at skabe spektakulære solnedgange, såvel som andre visuelle fænomener som f.eks en såkaldt Bishop's Ring, der er en brun eller blålig hale rundt om solen, forårsaget af høje konscentrationer af støv i stratosfæren. I nogen tilfælder kan høje koncentrationer af vulkansk aske også forårsage klimaforandringer.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:


Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.