Strålesolhat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
m Formattering
(Ingen forskel)

Versionen fra 19. okt. 2005, 19:44

Skabelon:Taxobox begin Skabelon:Taxobox image Skabelon:Taxobox begin placement Skabelon:Taxobox regnum entry Skabelon:Taxobox phylum entry Skabelon:Taxobox classis entry Skabelon:Taxobox ordo entry Skabelon:Taxobox familia entry Skabelon:Taxobox genus entry Skabelon:Taxobox species entry Skabelon:Taxobox end placement Skabelon:Taxobox end

Stråle-Solhat (Rudbeckia fulgida) er en løvfældende staude, der har en tueagtig vækstform. Bladene sidder på stive stængler, og de er elliptiske med groft tandet rand. Oversiden er mørkegrøn og bærer spredte, stive hår, mens undersiden er lysegrøn. Bladribberne er bueformede og dybt forsænkede i bladets overflade. Blomsterne ses fra august til slutningen af september, og de sidder på stive stængler, som er højt hævet over bladtuen. Det er typiske kurvblomster med lange, gule randkroner omkring en hvælvet knap af sorte midterkroner. Frøene modner jævnligt, og kan også spire under de rette betingelser.

Ikke-synlige træk

Rodnettet består dels af en kraftig rodstok og dels af et groft, men tæt forgrenet net af finrødder. Denne variant er den Solhat, som bedst tåler tørke. Planten er god til bier og svirrefluer. Afskårne blomster holder meget længe i vase.

Størrelse

0,6 × 1,2 m (60 × 5 cm/år).

Hjemsted

Denne variant af Gul Solhat findes vildtvoksende på åbne skrænter og i lyse træbevoksninger (dvs. prærien) i de midtvestlige stater af USA (Ohio, Michigan, Missouri m.fl.). Her vokser den sammen med bl.a.: Andropogon gerardii, Drejeblomst, Glansbladet Hæg, Gyldenris-Art, Hestemynte-Art, Høst-Asters, Lampepudser-Art, Lilium superbum, Lupinus perennis, Ris-Hirse, Robinie, Skarlagen-Eg, Skønhedsøje og Sorghastrum nutans på dybmuldet, fugbevarende og mineralrig bund.