Forskel mellem versioner af "Variabel (matematik)"

Spring til navigation Spring til søgning
41 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
m (robot Tilføjer: gan:變量)
I [[datalogi]] og i [[matematik]] er en '''variabel''' en symbolsk repræsentation der denoterer en mængde eller et udtryk. I matematik har variable oftest en "ukendt" mængde så de kan ændre sig, eller ''variere''. I datalogi repræsenterer variable allokeringer af [[data]] som kan ændres. Variable sættes ofte i kontrast med [[konstant]]er der er ''bekendte'' og uforanderlige, for eksempel [[pi (tal)|Pi]].
 
Begrebet har en lignende betydning i [[fysik]] og [[ingeniør]]videnskab. En variabel er her en mængde der kan variere igennem et eksperiment og mellem måledata. Variable adskiller sig fra [[parameter|parametre]] idet en parameter beskriver en nogenlunde konstant karakteristik ved et system eller en [[funktion (matematik)|funktion]]. Nogle gange bruges ordene nær synonymt da der i matematik findes både funktionsvariable og [[parameterfunktion]]er, og funktioner i nogle programmeringssprog beskrives som at have parametre der er allokeret i variable.
 
I [[statistik]] er en variabel en målelig faktor, karakteristik eller egenskab i et system – med andre ord, noget der forventes at variere over tid.
 
=== Isolering af variable ===
Det kan ofte lade sig gøre at finde løsningen til en matematisk [[ligning]] eller [[ulighed (matematik)|ulighed]] ved at isolere den afhængige variabel. Hvis man eksempelvis har ligningen <math>y = ax^2 + bx + c</math>, hvor x og y er variable og a, b og c er konstanter, og man ønsker at finde løsningen til ligningen, så kan man ved hjælp af [[algebra]]isk manipulation finde ud af at
:<math>x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}</math>.
 
18.612

redigeringer

Navigationsmenu