Auguste Rodin: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjerner ekstra sortering (ikke nødvendig når der er en FD)
m Småret
Linje 2: Linje 2:
'''Auguste Rodin''' ([[12. november]] [[1840]] – [[17. november]] [[1917]]) var en [[Frankrig|fransk]] [[skulptør]].
'''Auguste Rodin''' ([[12. november]] [[1840]] – [[17. november]] [[1917]]) var en [[Frankrig|fransk]] [[skulptør]].


Født '''François-Auguste-René Rodin''' i en arbejderfamilie i [[Paris]], gives han ofte en central rolle i moderne skulpturhistorie, som både en mester i og en oprører mod [[Beaux-Arts]] traditionen.
Født '''François-Auguste-René Rodin''' i en arbejderfamilie i [[Paris]] gives han ofte en central rolle i moderne skulpturhistorie som både en mester i og en oprører mod [[Beaux-Arts]] traditionen.


På trods af det talent der ses i hans portræt af en lokal præst, der hjalp ham med at opdage sit talent, blev Rodin nægtet adgang til [[Beaux kunstakademiet]]. Han blev dog accepteret på en skole for dekorative skulpturer og flyttede senere til [[Belgien]] for at arbejde i et studie der producerede denne slags arbejde.
På trods af det talent, der ses i hans portræt af en lokal præst, der hjalp ham med at opdage talentet, blev Rodin nægtet adgang til [[Beaux kunstakademiet]]. Han blev dog accepteret på en skole for dekorative skulpturer og flyttede senere til [[Belgien]] for at arbejde i et studie, der producerede denne slags arbejde.


Blandt hans bedst kendte skulptur er ''[[Tænkeren]]'' og ''[[Kysset]]''. ''[[Tænkeren]]'' findes i mange originale versioner, bl.a. på [[Glyptoteket]], og optræder på forskellig vis i talrige film, bl.a. ''[[The Blues Brothers]]'' (1980) og ''[[Nat på museet 2]]'' (2009).
Blandt hans bedst kendte skulptur er ''[[Tænkeren]]'' og ''[[Kysset]]''. ''[[Tænkeren]]'' findes i mange originale versioner, bl.a. på [[Glyptoteket]] og optræder på forskellig vis i talrige film, bl.a. ''[[The Blues Brothers]]'' (1980) og ''[[Nat på museet 2]]'' (2009).


Rodin var inspireret af renæssanceskulptøren Donatello.
Rodin var inspireret af renæssanceskulptøren Donatello.

Versionen fra 25. apr. 2010, 17:41

Auguste Rodin 1840-1917.

Auguste Rodin (12. november 184017. november 1917) var en fransk skulptør.

Født François-Auguste-René Rodin i en arbejderfamilie i Paris gives han ofte en central rolle i moderne skulpturhistorie som både en mester i og en oprører mod Beaux-Arts traditionen.

På trods af det talent, der ses i hans portræt af en lokal præst, der hjalp ham med at opdage talentet, blev Rodin nægtet adgang til Beaux kunstakademiet. Han blev dog accepteret på en skole for dekorative skulpturer og flyttede senere til Belgien for at arbejde i et studie, der producerede denne slags arbejde.

Blandt hans bedst kendte skulptur er Tænkeren og Kysset. Tænkeren findes i mange originale versioner, bl.a. på Glyptoteket og optræder på forskellig vis i talrige film, bl.a. The Blues Brothers (1980) og Nat på museet 2 (2009).

Rodin var inspireret af renæssanceskulptøren Donatello.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link GA