Wikipedia:Ingen personangreb: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
VolkovBot (diskussion | bidrag)
Amirobot (diskussion | bidrag)
Linje 33: Linje 33:
[[als:Wikipedia:Keine persönlichen Angriffe]]
[[als:Wikipedia:Keine persönlichen Angriffe]]
[[ar:ويكيبيديا:لا للهجوم الشخصي]]
[[ar:ويكيبيديا:لا للهجوم الشخصي]]
[[az:Vikipediya:Təhqir, təhdid və aqressiyaya yol verilməməlidir]]
[[bg:Уикипедия:Никакви лични нападки]]
[[bg:Уикипедия:Никакви лични нападки]]
[[br:Wikipedia:Tagadennoù personel]]
[[br:Wikipedia:Tagadennoù personel]]

Versionen fra 4. maj 2010, 02:17

Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Denne side i en nøddeskal
Skriv om emnet, ikke om personen, der har skrevet
Genvej:
WP:IPA

Personangreb kan aldrig undskyldes. Miljøet på Wikipedia skal være positivt og konstruktivt - og det er din pligt at hjælpe med til det. En god måde at undgå personangreb er at kommentere fakta, ikke brugere.

Hvad personangreb fører til

Personangreb bør for enhver pris undgås - af flere årsager. Personangreb fører let til at både den angrebne og andre bliver ophidsede, hvad der kan gøre det sværere at finde en løsning på det spørgsmål, der diskuteres.

Man kan også tænke på, at Wikipedias diskussionssider stadig findes længe efter at den aktuelle konflikt er blæst over, og at en brugers handlinger "i kampens hede" også bliver set af andre, som måske ikke har set årsagen til ophidselsen. Private konflikter påvirker også hele Wikipedias fællesskab negativt – men hvis konflikten håndteres bedre sker der mindre skade.

Personangreb i beskrivelsesfeltet kan ses i Seneste ændringer og ikke bare af de brugere som besøger selve siden. De opfattes derfor som ekstra forulempende.

At undgå personangreb

At respektere andres ret til egne opfattelser betyder ikke at man behøver være enig med dem, men at man skal blive enige om at være uenige! Sig ikke at en påstand er forkert, blot fordi den kommer fra en bestemt person. Hvis en konflikt truer med at blive rent personlig i stedet for at handle om Wikipedia-relevante emner, vil det ofte være bedre at fortsætte diskussionen privat (for eksempel via mail) i stedet for på Wikipedias sider.

Forskellige brugere har til tider meget forskellige opfattelser af hvordan en artikel bør udformes. Med tanke på hvordan Wikipedia fungerer er dette ganske logisk og ofte er det et godt skridt mod at opnå den neutrale synsvinkel, at forskellige opfattelser kan komme overens. For at kunne opnå dette, må alle acceptere at vi alle er delagtige i et fælles projekt, at bygge et opslagsværk som slås fast med de mål og metoder som beskrives i Wikipedias alment accepterede politikker.

Efter personangreb

Hvis man er blevet udsat for personangreb, bør man stille og sagligt bede den angribende om at holde op med det. I mange tilfælde kan det betale sig at opføre sig som om man tror at modparten er i god tro, selv om man faktisk ikke tror det.

Personangreb kan føre til blokering.

Hvad er ikke personangreb?

Et sagligt udsagn om at nogen tager fejl eller har ageret forkert, er ikke et personangreb.

Se også