Erstatning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ks (diskussion | bidrag)
Omskrevet med relevant indhold
Ks (diskussion | bidrag)
m links
Linje 9: Linje 9:
*Der må ''ikke'' være ansvarsfritagende forhold, eksempelvis [[nødret]].
*Der må ''ikke'' være ansvarsfritagende forhold, eksempelvis [[nødret]].


Erstatning har til formål at genoprette en skade eller et tab, således at forholdene (for den skadelidte) så vidt muligt bringes tilbage til situationen før den skadevoldende adfærd. Erstatning skal således ikke fungere som en [[straf]] til skadevolderen eller en [[berigelse]] for den skadelidte. Erstatning kan derfor anvendes ved siden af strafansvar. På det [[obligationsret]lige område kan erstatning også efter omstændighederne anvendes ved siden af [[misligholdelsesbeføjelse]]rne.
Erstatning har til formål at genoprette en skade eller et tab, således at forholdene (for den skadelidte) så vidt muligt bringes tilbage til situationen før den skadevoldende adfærd. Erstatning skal således ikke fungere som en [[straf]] til skadevolderen eller en [[berigelse]] for den skadelidte. Erstatning kan derfor anvendes ved siden af strafansvar. På det [[obligationsret]]lige område kan erstatning også efter omstændighederne anvendes ved siden af [[misligholdelsesbeføjelse]]rne.


==Se også==
==Se også==
Linje 15: Linje 15:
*[[Erstatning udenfor kontrakt]]
*[[Erstatning udenfor kontrakt]]
*[[Erstatning i kontrakt]]
*[[Erstatning i kontrakt]]
[[Erstatningsansvarsloven]]


[[Kategori:Jura]]
[[Kategori:Jura]]

Versionen fra 5. maj 2010, 15:43

Erstatning betegner en økonomisk kompensation til en skadelidt.

I retlig forstand er der fem betingelser for, at et erstatningsansvar kan gøres gældende:

  • Der skal være et ansvarsgrundlag - altså skal skadevolderen have handlet ansvarspådragende. Det vil normalt kræve, at skadevolderen har handlet culpøst - men på forskellige områder er ansvarsgrundlaget anderledes.
  • Der skal være lidt et tab.
  • Der skal være årsagssammenhæng mellem skadevolderens handling og tabet.
  • Tabet skal være påregneligt.
  • Der må ikke være ansvarsfritagende forhold, eksempelvis nødret.

Erstatning har til formål at genoprette en skade eller et tab, således at forholdene (for den skadelidte) så vidt muligt bringes tilbage til situationen før den skadevoldende adfærd. Erstatning skal således ikke fungere som en straf til skadevolderen eller en berigelse for den skadelidte. Erstatning kan derfor anvendes ved siden af strafansvar. På det obligationsretlige område kan erstatning også efter omstændighederne anvendes ved siden af misligholdelsesbeføjelserne.

Se også

Erstatningsansvarsloven