Brasília: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Robbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: pap:Brasília
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: jv:Brasilia
Linje 71: Linje 71:
[[it:Brasilia]]
[[it:Brasilia]]
[[ja:ブラジリア]]
[[ja:ブラジリア]]
[[jv:Brasilia]]
[[ka:ბრაზილია (ქალაქი)]]
[[ka:ბრაზილია (ქალაქი)]]
[[ko:브라질리아]]
[[ko:브라질리아]]

Versionen fra 12. maj 2010, 10:28

Brasília markeret på kortet.

Brasília er hovedstaden i den brasilianske forbundsstat. Byen ligger på et føderalt område midt på en meget jævn og tør højslette. Den er en planlagt by, som blev opført på 41 måneder fra 1956 til den 21. april 1960. Den moderne arkitektur og den gennemførte byplanlægning gør Brasília til et monument over kunst og fremskridtstro i Brasilien. Anlæggelsen blev sat i gang af præsident Juscelino Kubitschek. Hovedplanlæggeren var Lúcio Costa, arkitekt for de fleste offentlige bygninger var Oscar Niemeyer, og landskabsplanlæggeren var Roberto Burle Marx.

Bebyggelsen af området standsede ikke med indvielsen af byen, men fortsætter stadig efter den oprindelige plan, som skal overholdes nøjagtigt ifølge en lovvedtagelse. Planen foreskriver, hvor der skal være boligområder, hvor der skal ligge forretningskvarterer, hvor industri må placeres, og hvor de offentlige bygninger skal samles. Loven sætter også rammer for bygningernes maksimale højde, gadernes bredde osv.

Byen blev oprindeligt planlagt til at rumme 500.000 indbyggere, men den er i dag vokset til omtrent 2 millioner, når man tager satellitbyerne med.


Fil:Brasilia brasil.jpg
Satellitbillede af byen
Fil:Brazil.Brasilia.01.jpg
domkirken i Brasília


National Library of Brasília.


Brasiliansk geografiSpire
Denne artikel om Brasiliens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Skabelon:Link FA