Raoul Wallenberg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Se også: ret fra levende til ukendt dødsår
{{notabilitet}} - lidt sat på spidsen, men artiklen fortæller intet om det, der gør ham kendt...
Linje 1: Linje 1:
{{notabilitet}}
{{kilder|dato=Uge 13, 2010}}
{{kilder|dato=Uge 13, 2010}}
[[Fil:Raoul Wallenberg.jpg|thumb|right|150px|Raoul Wallenberg på et pasfoto fra juni 1944.]]
[[Fil:Raoul Wallenberg.jpg|thumb|right|150px|Raoul Wallenberg på et pasfoto fra juni 1944.]]

Versionen fra 24. maj 2010, 21:33

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Raoul Wallenberg på et pasfoto fra juni 1944.

Raoul Wallenberg (4. august 1912 - ?) tilhører — eller tilhørte — en af de mest berømte familier i Sverige, den store Wallenberg familie. Det er en familie som har bidraget til Sveriges bankvæsen, med diplomater og politikere gennem mange generationer. Raouls far, Raoul Oscar Wallenberg, var officer i den svenske hær, og fætter til Jacob og Marcus Wallenberg, to af sveriges mest berømte bankejere og industridrivende. Raoul blev født d. 4. august 1912, tre måneder efter hans fars død. Hans mor, Maj Wising Wallenberg, giftede sig igen i 1918 med Fredrik von Dardel.

Raouls bedstefar, Gustav Wallenberg, tog sig af Raouls uddannelse. Planen var at han skulle følge familiens tradition og blive bankør, men han var mere interesseret i arkitektur og handel.

I 1930, blev Raoul Wallenberg student med topkarakterer i Rusland. Efter han havde været i hæren tog han i 1931 til USA for at studere arkitektur på University of Michigan i Ann Arbor. Wallenberg brugte meget tid på at studere, og han var færdig efter 3 1/2 år. Wallenberg blev student med udmærkelse og vandt en medalje for de mest imponerende karakterer. Wallenbergs breve afslørede at han nød sine studier. Han skrev til sin bedstefar, "Når jeg ser tilbage på det sidste skoleår, kan jeg se at jeg har haft en vidunderlig tid." Men markedet for arkitekter var lille i Sverige, så hans bedstefar sendte ham til Cape Town, i Sydafrika, hvor han var i praktik i et svensk firma som solgte byggematerialer. Efter seks måneder, arrangerede hans bedstefar et nyt job til ham på et tysk bankkontor i Haifa, i Palæstina (nu Israel).

Det var i Palæstina han første gang mødte jøder, der havde undsluppet Hitlers Tyskland. Deres historier om nazisternes forfølgelser påvirkede ham dybt. Efter han kom tilbage fra Haifa i 1936, genoptog Raoul Wallenberg sin interesse for handel.

Fil:Historic-frontpage 1947.jpg
Historic frontpage 1947, the "man in the leather coat" an employee on the Swedish Embassy en:Karoly Szabo

Gennem Jacob Wallenbergs gode kontakter i handelsverdenen, blev Raoul sat sammen med Koloman Lauer, en ungarsk jøde. Han var direktør for et svensk baseret import- og eksportfirma som specialiserede sig i mad og delikatesser.

Takket være Raoul Wallenbergs gode sprogfærdigheder, og takket være hans frihed til at rejse i Europa, var han en perfekt handelspartner for Lauer.

Raoul Wallenberg forsvandt sporløst i Ungarns hovedstad Budapest den 17. januar 1945.

Der er gisninger om at Sovjetunionen stod bag, men det er ikke bekræftet.

Se også

Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA