Qaasuitsup Kommune: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
våben til venstre
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: uk:Каасуїтсуп
Linje 43: Linje 43:
[[ru:Каасуитсуп]]
[[ru:Каасуитсуп]]
[[sv:Qaasuitsup]]
[[sv:Qaasuitsup]]
[[uk:Каасуїтсуп]]

Versionen fra 9. jun. 2010, 19:46

Qaasuitsup Kommune med hovedby
Kommunens våben

Qaasuitsup Kommune "Stedet med polarmørke" (på grønlandsk: Qaasuitsup Kommunia) er en af Grønlands 4 kommuner. Den grænser i nord og øst til Grønlands Nationalpark, mod sydøst til Sermersooq Kommune og mod syd til Qeqqata Kommune. Qaasuitsup Kommune er Grønlands største kommune og verdens arealmæssigt største og nordligste kommune med i alt 660.000 km² med (pro forma) 18.243 indbyggere (2008).

Administration

Rådhuset ligger i byen Ilulissat og kommunen består af otte byer og 31 bygder. Hver by har et lokalområde af samme navn som byen. I hver af byerne er der en områdechef, som har det overordnede ansvar for, at de beslutninger og initiativer, der vedtages i kommunalbestyrelsen, implementeres i deres lokalområde. Dette med undtagelse af Ilulisat, hvor rådhuset ligger og den mindste by Kangaatsiat der styres fra rådhuset.

Bygdebestyrelserne i Qaasuitsup Kommunia er etableret med henblik på at sikre lokal medbestemmelse og indflydelse. I hver bygdebestyrelse er to eller flere bygder repræsenteret, enkelte bygder, som ligger relativt isolerede, har dog deres egen bygdebestyrelse. I bygdestyrelserne er der mulighed for at tage beslutninger om lokale prioriteringer, således at de beslutninger, der tages i så høj grad som muligt er i overensstemmelse med bygdernes ønsker og behov. Der er i alt 14 bygdebestyrelser.[1]

Historie

Kommunen blev oprettet 1. januar 2009 som følge af Grønlands strukturreform, en pendant til Danmarks strukturreform. Den består af de otte tidligere kommuner: Kangaatsiaq, Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Uumanaq, Upernavik, Qaanaaq.


Referencer

  1. ^ Qaasuitsup Kommunias hjemmeside d. 13/5-10[1]

Weblinks

Skabelon:Grønlands kommuner

Grønlandsk geografiSpire
Denne artikel om grønlandsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi