Lersø Parkallé: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 2: Linje 2:
{{wikify}}
{{wikify}}


'''Lersø Parkallé''' er en ca. 2½ km lang [[allé]], der på et langt stykke danner bydelsgrænsen mellem [[Ydre Østerbro]] og [[Ydre Nørrebro]]. Lersø Parkallé begynder mod syd ved [[Jagtvej]] og ender mod nordvest ved [[Tuborgvej]]. Gaden hed før 1951 Klædebo Park Allé.
'''Lersø Parkallé''' er en ca. 2½ km lang [[allé]], der på et langt stykke danner bydelsgrænsen mellem [[Ydre Østerbro]] og [[Ydre Nørrebro]]. Lersø Parkallé begynder mod syd ved [[Jagtvej (København)|Jagtvej]] og ender mod nordvest ved [[Tuborgvej]]. Gaden hed før 1951 Klædebo Park Allé.


Navnet hentyder til, at vejen løber ovenpå den gamle, udtørrede [[Lersø]], der strakte sig fra [[Nørrebrogade]] til [[Lyngbyvej]]. Lersøen var en af de få naturlige søer på [[Østerbro]], men den groede til [[mose]] og blev i løbet af 1800-årene helt tørlagt. Endnu omkring år 1900 var der et vildt morads, hvor nogle hundrede sølle eksistenser – kendt som "lersøbøller" – holdt til i huler og hytter. Lersøbøllerne har angiveligt stået model til [[Storm P.]]'s tegninger af fornøjede [[vagabond]]er, hvis liv vist var mindre fornøjeligt.
Navnet hentyder til, at vejen løber ovenpå den gamle, udtørrede [[Lersø]], der strakte sig fra [[Nørrebrogade]] til [[Lyngbyvej]]. Lersøen var en af de få naturlige søer på [[Østerbro (København)|Østerbro]], men den groede til [[mose]] og blev i løbet af 1800-årene helt tørlagt. Endnu omkring år 1900 var der et vildt morads, hvor nogle hundrede sølle eksistenser – kendt som "lersøbøller" – holdt til i huler og hytter. Lersøbøllerne har angiveligt stået model til [[Storm P.]]'s tegninger af fornøjede [[vagabond]]er, hvis liv vist var mindre fornøjeligt.


[[Kurvemager]]e fra byen hentede endnu langt ind i det [[20. århundrede]] materialer i Lersøens kratskove. En del af området blev i [[1911]] udlagt som offentligt anlæg og kaldt [[Lersøparken]]. Lersø Parkallé er anlagt efter [[2. verdenskrig]] som en forlængelse af den tidligere Klædebo Park Allé mellem Jagtvej og [[Haraldsgade]]. Første etape af gaden anlagdes dog allerede i [[1890'erne]].
[[Kurvemager]]e fra byen hentede endnu langt ind i det [[20. århundrede]] materialer i Lersøens kratskove. En del af området blev i [[1911]] udlagt som offentligt anlæg og kaldt [[Lersøparken]]. Lersø Parkallé er anlagt efter [[2. verdenskrig]] som en forlængelse af den tidligere Klædebo Park Allé mellem Jagtvej og [[Haraldsgade]]. Første etape af gaden anlagdes dog allerede i [[1890'erne]].

Versionen fra 14. jun. 2010, 12:12

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Lersø Parkallé er en ca. 2½ km lang allé, der på et langt stykke danner bydelsgrænsen mellem Ydre Østerbro og Ydre Nørrebro. Lersø Parkallé begynder mod syd ved Jagtvej og ender mod nordvest ved Tuborgvej. Gaden hed før 1951 Klædebo Park Allé.

Navnet hentyder til, at vejen løber ovenpå den gamle, udtørrede Lersø, der strakte sig fra Nørrebrogade til Lyngbyvej. Lersøen var en af de få naturlige søer på Østerbro, men den groede til mose og blev i løbet af 1800-årene helt tørlagt. Endnu omkring år 1900 var der et vildt morads, hvor nogle hundrede sølle eksistenser – kendt som "lersøbøller" – holdt til i huler og hytter. Lersøbøllerne har angiveligt stået model til Storm P.'s tegninger af fornøjede vagabonder, hvis liv vist var mindre fornøjeligt.

Kurvemagere fra byen hentede endnu langt ind i det 20. århundrede materialer i Lersøens kratskove. En del af området blev i 1911 udlagt som offentligt anlæg og kaldt Lersøparken. Lersø Parkallé er anlagt efter 2. verdenskrig som en forlængelse af den tidligere Klædebo Park Allé mellem Jagtvej og Haraldsgade. Første etape af gaden anlagdes dog allerede i 1890'erne.

Lersø Parkallé danner Nørrebros nordlige grænse mod Østerbro, og danner et grønt bælte med store allétræer og grønne områder langs vejen. Alléen har karakter af et åbent stort park- og alléstrøg, og bærer præg af at være en af hovedfærdselsårene ind mod København.

Lersøgrøften løber langs S-togsbanen under Lersø Parkallé og Lyngbyvej. Det siges, at normale dødelige ikke må gå helt ned i Lersøgrøften, da kloakvandet ved indånding kan få en til at besvime. For nyligt er arbejdet med at færdiggøre lukningen af Københavns sidste åbne kloak afsluttet. Lersøgrøften er omdannet til Danmarks første og mest moderne underjordiske vandmotorvej, der kan lede op til 15.000 liter regn- og spildevand fra det nordlige København ud til rensningsanlæggene ved Svanemøllen.

Alléen var oprindeligt tænkt som en forbindelse mellem Fælledparken og Utterslev Mose, men det varede næsten 50 år, før vejforløbet var en realitet.

Lersø Parkallé har fået sit navn i to omgange: Stykket syd for jernbanen fik sit navn i 1937, men da parkalléen dengang endte ved jernbanen, var der ingen grund til at stykket nord for banen fik samme navn. Først i 1951, da to dele af alléen blev forbundet med en tunnel under jernbanen, fik de samme navn.

Den nordlige del af vejen fik i 1928 officielt navnet Parkalléen, og det passer rigtigt godt, for den var anlagt med en betydelig bredde og med græsplæner og træbeplantning. I en periode herefter fik alléen navnet Klædebo Parkallé, efter beliggenheden i Klædebo Kvarter, men dette navn forsvandt, da de to dele af vejforløbet blev forenet.

Eksterne henvisninger

55°42′34.78″N 12°33′19.55″Ø / 55.7096611°N 12.5554306°Ø / 55.7096611; 12.5554306

Denne artikel om lokaliteten Lersø Parkallé kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.