Tuborgvej: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ny side: '''Tuborgvej''' er en flere km lang vej, der begynder på Ydre Østerbro som en afgrening/sidegade til Strandvejen og fortsætter mod vest ind på Nørrebro m.v. Tuborgvej har ...
(Ingen forskel)

Versionen fra 15. jun. 2010, 12:04

Tuborgvej er en flere km lang vej, der begynder på Ydre Østerbro som en afgrening/sidegade til Strandvejen og fortsætter mod vest ind på Nørrebro m.v.

Tuborgvej har ikke sit navn efter det store konsortium – herunder bryggeri – som tidligere lå i hele dette område mellem Strandvejen og vandkanten, men efter det landsted, der gav navn til bryggeriet. Oprindeligt var det kun et navn til en mindre adgangsvej fra 1870’erne til Hellerup Glasværks og Tuborg-bryggeriets arbejderboliger. Indtil 1911 kaldtes vejen for Store Tuborgvej efter landstedet af samme navn. Navnet skyldtes at der i 1700-tallet lå et lille lerklinet værtshus, opført af en mand, der til efternavn hed Thuesen. Efterstavelsen ”-borg” er altså sandsynligvis ironisk ment.

Her lå tidligere det prægtige landstedet Store Tuborg (hvilket svarer til adressen Strandvejen 123), hvor bl.a. N. F. S. Grundtvig havde sit sidste hjem. Han boede her i fem år, og holdt væsentlige møder. Til hans 85-års fødselsdag mødte der 1100 mennesker op i hans have for at fejre ham, og der blev holdt taler fra landstedets trappe. Det var også her at Grundtvig døde, stille og roligt i sin stol i biblioteket i september 1872.

Tuborgvej er en overordnet del af det storkøbenhavnske vejnet, og derfor kraftigt trafikeret. På den nordlige side af vejen ligger der store villaer, der bl.a. indeholder ambassader.

For enden af Tuborgvej troner den kæmpestore Tuborgbygning med det karakteristiske hvide Tuborg-skilt med tårn og ur (Strandvejen 58).

Mindelunden har adresse på Tuborgvej 33.